Kunst met grote K in Otegem – Platform 6A

Marc Coucke

Dat Marc Coucke een zwak heeft voor kunst en het verzamelen ervan, is geen geheim. Waaruit zijn privécollectie bestaat, is daarentegen – om logische redenen – wel een goed bewaard geheim. Daarom waren we blij verrast toen we lazen dat hij nu toch plannen heeft om zijn collectie uit de opslag te halen en ook aan het grote publiek te tonen. En de collectie is niet de minste. Coucke bezit namelijk de grootste Alain Duchamp collectie in Europa. Inderdaad! Zijn plan om in Durbuy een eigen Duchamps privé-museum te openen, krijgt blijkbaar ook stilaan vorm maar dit zal pas voor binnen een viertal jaar zijn. Maar ondertussen krijgen we al een aperitiefje – zoals hij het zelf noemt – in Otegem. Dat belooft dus.

Niet alleen Marc Coucke speelde al een tijdje met het idee om een privémuseum te openen maar ook bij Tanguy Van Quickenborne flitste dit idee al meermaals door het hoofd.


Platform 6A

Toen Deweer Gallery in Otegem recent de deuren sloot en gepassioneerde privéverzamelaars de mogelijkheid bood om in de leeggekomen ruimtes (waar heel vroeger tapijten geweven werden) hun privécollectie ten toon te stellen, vielen voor deze twee collectioneurs de puzzelstukjes in elkaar.

 


Kunst tussen koeien

Wij trokken dus naar het landelijke Otegem, deelgemeente van Zwevegem! Uit de figuurlijke asse van het Deweer Art Center herrees Platform 6A. Misschien een ietwat ongewone locatie maar het was wel iets waar de galerij vroeger prat op ging; kunst tussen de koeien. En het is Kunst met een grote K.

 


Namedropping

De expo bestaat uit vier onderdelen die mooi in elkaar overvloeien.

In de eerste ruimte doet Marc Coucke zijn ding. Fenomenaal wat er te zien is. Als we toch eventjes aan namedropping willen doen, moeten we zeggen dat je werken van Jan Fabre, Marcel Broodthaers, Andy Warhol, Yves Klein en natuurlijk van Marcel Duchamp te zien. Te veel om op te noemen en veel te mooi om er niet ook eens naar toe te gaan.

 

In de ruimte waar Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het S.M.A.K., voor Van Quickenborne aan de slag kon, zijn voornamelijk werken van minder bekende jonge avant-garde kunstenaars te zien. Verrassend!

 

Naast deze collecties genoten we ook nog van de prachtige solo tentoonstelling van Sybren Vanoverberghe en maakten we ook kennis met de Antwerpse Keteleer Gallery.

Misschien allemaal wel heel veel namen maar het belangrijkste wat te onthouden valt, is dat je er gewoon eens moet langsgaan en er gewoon moet genieten van de werken die eindelijk het daglicht terug zien. Wij noteerden alvast ook 2024 in onze agenda. Dan gaan wij naar Durbuy 😉 .


Waar en wanneer?

Tuurlijk wil je nu ook naar Platform 6A in Otegem gaan, du-uh. Tot 1 november kan je dit nog op donderdag, vrijdag en zondag in de namiddag doen. Wel eventjes online reserveren!

Nadien zal de collectie op afspraak te bezoeken zijn. Er werd ons ook ingefluisterd dat de twee privé-collecties er zeker nog enkele jaren zullen te zien zijn en dit steeds in een andere samenstelling. Een adresje dus om te onthouden.

Laat maar weten wat je ervan vindt!

Oh ja, de expo is volledig gratis!! Waarvoor dank !


In de buurt

Steek zeker ook je wandelschoenen in de koffer, want Zwevegem ligt op de grens van de Vlaamse Ardennen en, een prachtige streek dus. De Orveytwandeling of de Stijn Streuvelswandeling zijn absolute aanraders!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: