LUIK – Montagne de Bueren

🇧🇪

Als je in Luik bent, moet je zeker eens gaan kijken naar de befaamde Montagne de Bueren.

2016-05-16 15.14.14

Of je de 374 trappen met een gemiddelde hellingsgraad van 28% zal bestijgen, is geheel aan jullie. Opteren om de trappen van boven naar beneden te doen, is uiteraard enkel uitstel van executie; want – zoals een van onze knapen prachtig verwoordt – ‘weet goed, al wat je omlaag gaat, moet je ook terug omhoog’.

luik.jpg

En dat het een kuitenbijter is, is een understatement. Maar wel meer dan de moeite. Het uitzicht boven aan de trappen is – zowel letterlijk al figuurlijk – adembenemend.

2016-05-16-15.14.33.jpg

En de trappen liggen er niet zomaar. Er zit een verhaal achter ! Bij het beklimmen van de trappen beklim je eigenlijk een monument. De trappen zijn namelijk een hommage aan de zogenaamde 600 Franchimontezen die gestorven zijn op het slagveld van de slag om Luik in 1468. En wie was de leider van dit Franchimontezen? Juist, ja, een zekere Vincent Van Bueren. Hence the name…

Leuk om weten, is dat deze slag om Luik de Waalse tegenhanger is van de Guldensporenslag. Beide slagen werden was uit hun historische context gerukt om op te draven in de vorming van het patriottisch gevoel van de Walen. Koning Albert I zou na de inval van de Duitsers in 1914 de strijdvaardigheid van de Vlamingen aangewakkerd hebben door het de Guldensporenslag te laten herdenken en dit bij de Walen hebben gedaan door hen te wijzen op de strijd van deze Franchimontezen Verschil met de Guldensporenslag is wel dat deze Franchimontezen bij deze verzetsdaad tegen de Bourgondiërs het onderspit hebben moeten delven.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: