FR – Memorial du Souvenir Dunkirk 1940

1

In de haven van Duinkerke kan je een klein museum vinden over operation Dynamo. Gehuisvest in oude kazematten wordt het verhaal uit de doeken gedaan van Frans heroïsme en Engels lef.

In een video vertelt men wat Operation Dynamo was: de noodzakelijke terugtrekking van de groep geïsoleerde Engelse en Franse troepen na de mokerslag die Duitsland uitdeelde in 1940. België was namelijk al gecapituleerd en de havens van Calais en Boulogne-Sur-Mer waren ook al in handen van de Nazi’s door hun race naar de zee.

2

Franse troepen konden wonderwel de Duitse troepen tegenhouden rond Duinkerke, terwijl Engelse soldaten hun hebben en houden achterlieten en het kanaal overstaken. Alles wat enigszins kon varen werd ingeschakeld, gegeseld door stuka bombardementen en zware beschietingen. Na enkele dagen beseften de Engelsen dat ze de Franse troepen niet in de steek konden laten, dus ook deze werden betrokken in de evacuatie. Tot het laatste moment werd er vanuit de haven en de stranden ingescheept naar veiligere oorden. In 9 dagen werden bijna 340 000 soldaten onttrokken aan de hel van Duinkerke!

De operatie werd als een succes beschouwd maar Churchill temperde snel met de beroemde woorden: “we must be very careful not to assign to this deliverance the attributes of a victory. Wars are not won by evacuations.”

3

Het museum is bijna volledig toegespitst op deze operatie en bevat veel beeldmateriaal en anekdotes van ooggetuigen. Hierdoor krijg je een heel goed beeld van de succesvolle operatie, maar ook van de velen die het niet gehaald hebben maar in de geschiedenis onder mat zijn geveegd.

Aanrader voor wie meer wil weten over het verloop van de tweede wereldoorlog aan het westelijk front.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: