Nationaal tabaksmuseum in Wervik

2

Wervik en tabak, dat zijn twee handen op één buik.

Het is dan ook logisch dat er pal in de streek waar in de zomermaanden de tabaksbladeren op de velden hangen te drogen, ook een museum over tabak te bezoeken valt.

Het museum werd oorspronkelijk in de bijgebouwen van de briekenmolen geopend maar kreeg uiteindelijk in 2014 een heuse facelift.

Tijdens ons bezoek was er een tijdelijke tentoonstelling die de nadruk legde op tabak tijdens de eerste wereldoorlog. Je krijgt een beeld van het tabaksgebruik van de verschillende naties, de visie van Hitler op tabak, of het relaas van sigarettenfabriek Gárbaty.

3

In de vaste tentoonstelling komt ook het productieproces en de afgeleide producten aan bod: asbakken, reclame, pijpen,… Je moet niet van tabak of roken houden om van haar geschiedenis te houden. In de gereconstrueerd kruidenierswinkeltje word je zo in een teletijdmachine gedropt. De ogen en vingertjes van de kinderen konden niet genoeg krijgen van al dat oude – voor hen ongekende – winkelmateriaal.

Voor hen was er nog een leuke zoektocht doorheen de tentoonstelling.

1

Een deel van het museum was helaas afgesloten door verbouwingen, niettemin was het een fijne korte kennismaking met de tabaksnijverheid.

Vergeet zeker niet om na het bezoek even te genieten van een fris streekbiertje op het gezellige terras. Misschien kan dit terras ook wel de uitvalsbasis zijn om in deze prachtige grensstreek een fietstocht te maken.

links: http://www.nationaaltabaksmuseum.be/

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: