Scheepslift van Strépy-Thieu en Canal du Centre

🇧🇪

Wallonie, daar zijn we weer. Deze keer zijn we naar misschien één van de beruchtste bouwwerken geweest in ons land. De scheepslift van Strepy-Thieu torent uit boven zijn omgeving. Vaak zijn we er voorbij gereden, maar hij bleef op de bucketlist staan.

Eenmaal je er voor staat is het een indrukwekkende constructie waar bijna 30 jaar aan gebouwd is. Het oorspronkelijke doel hierbij was om grotere boten doorgang te kunnen bieden van het Maasbekken naar het Scheldebekken. Hiervoor moet het Henegouws plateau overwonnen worden en heeft men een lift gebouwd die in één keer 73 meter kan overbruggen.


2

Binnen kan je een video zien over de constructie, een blik op de indrukwekkende machinekamers werpen en genieten van het uitzicht over de hele omgeving.

1

Canal du Centre

4

Om het in perspectief te kunnen plaatsen zijn we ook nog even verder gereden naar Houdeng-Goegnies en een eindje gaan wandelen langs het Canal du Centre, de oude verkeersader die in onbruik geraakt is nadat de grote scheepslift operationeel werd in 2002. Hier kan je 4 liften vinden die inmiddels UNESCO werelderfgoed zijn geworden. Leuk weer, leuke locatie voor te fietsen, of in ons geval te steppen.

5

links:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheepslift_van_Str%C3%A9py-Thieu
https://nl.wikipedia.org/wiki/Centrumkanaal

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: