NIE – Belfast – Titanic Museum

🇬🇧

We zijn nogal stedentrippers of hoe je dat ook noemt. Onze reizen gaan meestal van de ene stad naar de ander stad. Dit wil niet zeggen dat we de natuur links laten liggen. Een leuke afwisseling tussen de drukte in een stad door een wandeling in de prachtige natuur zit altijd wel in ons programma.

Tijdens onze road-trip in de UK en Ierland, hebben we dan ook zoveel mogelijk grote, belangrijke of mythische steden proberen te bezoeken. Zo passeerden Edingburgh, Glasgow, Londonderry/Derry, Galway, Dublin, Shannon, Oxford en natuurlijk ook Londen de revue.

Maar ook Belfast kwam aan de buurt. We verbleven er zelfs enkele dagen en hadden een room with a view.

2017-07-31 19.22.18
Wie Belfast zegt, denkt misschien onmiddellijk aan het IRA of aan liedjes zoals Belfast Child of aan films zoals In the name of the father.

Het is en blijft natuurlijk het verleden van Belfast, daar kan je niet omheen.
Vandaag doet Belfast er alles aan, niet om het verleden te vergeten maar, om het verleden een plaats te geven en de stad nieuw positief leven in te blazen.

Zo zijn er onder andere de fameuze Belfast Harbour Studios (waar de Superman prequel wordt opgenomen) maar ook de Titanic Studios (waar onder andere Game of Thrones wordt gedraaid).

De naam van deze laatste filmstudio verraadt het eigenlijk al. Belfast is ook de stad waar de Titanic is gebouwd.

2017-07-31 20.35.21

Op de exacte plaats waar de scheepswerf was waar het schip opgetrokken werd, staat er sinds 2012 een architecturaal prachtig museum, volledig gewijd aan – hoe kan het ook anders – de geschiedenis van de Titanic.

2017-07-31 15.20.19

Over de oorzaak (of mogelijke oorzaken) van het drama zelf wordt weliswaar niet veel gezegd – vermoedelijk ligt dat nog steeds wat gevoelig-, maar des te meer wordt het harde labeur dat aan het uitvaren van the unsinkable ship voorafgaat aangehaald. Aan de hand van originele voorwerpen van de rederij en gereconstrueerde kajuiten en dekken, wordt het klassenverschil aan boord heel realistisch weergegeven.

In een laatste deel gaat men zeker niet voorbij aan de redding van de overlevenden en aan het verdriet van de nabestaanden van de opvarenden.

Ook leuk is dat aan het eind van het bezoek je over (beelden van) (een deel van) het wrak van de Titanic kan lopen en zo te zien krijgt hoe het schip er nu, 100 jaar na datum en op 4 km diepte, bij ligt.

Vergeet niet om buiten het museum even over het betonnen – ietwat mistroostig aandoend – plein te wandelen want daar – en daar alleen – is het dat Titanic gebouwd werd. Van mistroostigheid is er dus geen sprake, enkel van bewondering. Je staat daar op een legendarische plaats! Toen we er om 18u ‘s avonds stonden was het er doodstil maar de gedachte aan het hels lawaai van het destijds inslaan van de klinknagels gaf ons toch kippenvel.

2017-07-31 18.11.15

Als je in of in de buurt van Belfast bent, moet je dit monument dat het museum eigenlijk is, zeker bezoeken.

Titanic Museum Belfast

 

 

2 thoughts on “NIE – Belfast – Titanic Museum

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: