NL – Pyramide van Austerlitz

🇳🇱

Dat er een piramide ligt in Nederland, gelooft niemand. En toch is het waar.

Ok, toegegeven, het is geen piramide zoals in Egypte maar er is er wel degelijk een, namelijk de Pyramide van Austerlitz.

Het verhaal achter de 36 meter hoge aarden piramide in het midden van Nederland, is een grappig verhaal.

Ten tijde van de Napoleontische oorlogen, was er in de streek van Utrecht een kampement van enkele regimenten van soldaten van Napoleon. Ze waren er gestationeerd om weerwerk te bieden aan het Britse leger dat hen mogelijks zou aanvallen. Veel hadden de soldaten natuurlijk te doen. Om de verveling de baas te blijven, gaf de Franse generaal de Marmont de manschappen de opdracht om – naar het voorbeeld van de piramide van Ghizet – een piramide op te trekken. Ze slaagden hier in en dit in niet minder dan 27 dagen. Met een houten obelisk op de top, kreeg de piramide de naam Marmontberg; logisch.

1

De Marmont vertrok niet veel later naar het front in Zuid-Duitsland en vocht er mee in de befaamde en voor de Fransen glorieuze Slag van Austerlitz. Het was de broer van Napoleon, Lodewijk Napoleon, die de naam uiteindelijk – en ferm tegen de zin van de Marmont – veranderde naar de Pyramide van Austerlitz.

En om het plaatje volledig te maken… het is dit monument dat de inspiratie was voor onze leeuw van Waterloo.

Het is een plekje met een leuke geschiedenis en daarvoor alleen al een bezoekje waard. Van eind maart tot eind oktober kan je zelfs op de piramide gaan. Wij waren er helaas net buiten dit seizoen.

Verschiet niet… rondom de piramide hebben de economisch denkende Hollanders een soort van speeltuin aangelegd; geheel onnodig maar voor kleine kinderen een leuke afwisseling.

link

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: