NL – Soesterberg – NMM

🇳🇱

Met eentje in huis die zot is van ridders en kastelen, en bij uitbreiding tanks, vliegtuigen en zwaarden van alle mogelijke groottes, moeten we wel met de gepaste regelmaat een museumpje erover doen.

Niet dat het ons zwaar valt hoor. Integendeel, jongens en techniek is hier een echte match. Dus een namiddagje ronddwalen tussen metaal is voor hen een waar feest.

Ook het Nederlands Militair Museum op de oude luchtmachtbasis van Soesterberg was een waar festijn.

Het is een museum om U tegen te zeggen, en dat is nog maar een understatement. Het museum ligt in een gigantisch gebied van wel 45 hectaren. Het uiterst strakke gebouw van het museum zelf heeft een dak van 110 meter op 250 meter. Imposant is het juiste woord.

2

Maar dit gaan enkel nog maar over de buitenkant. Hetgeen in het museum getoond word is zo mogelijk nog indrukwekkender. Het is onmogelijk om te beschrijven wat er allemaal te zien is. Het gaat van talrijke voorwerpen over de marine, oude en nieuwe kostuums, zwaarden en wapens uit de 5000 jaar oude militaire geschiedenis, glimmende harnassen tot een evocatie van de vredesmissies van de UN.

4

Rond de themazalen kan het grote materieel van dichtbij bekeken worden: tanks, kanonnen, jeeps, brommers of vliegtuigen uit een ver of minder ver verleden. De jongens kwamen allemaal ogen te kort.

3

Het was misschien een eindje rijden, maar het is meer dan de moeite waard.

link

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: