FR – Wolfsschlucht II

Het is eens wat anders, enkele uren rijden om geduldig te wachten voor een gemeentehuis in een onooglijk klein dorp in de hoop dat iemand ons komt halen. Toch geschiedde het zo. Steeds meer mensen kwamen toe tot een gids ons aangaf hem met de auto tot diep in de bossen van Margival te volgen. De zwaar beveiligde hekkens van het domein stonden open, en we reden nog enkele honderden meters een kloof in om uit te komen tussen een tiental grote bunkers. We waren aangekomen in “Le ravin du loup 2“.

Het doel van dit gigantisch complex was een hoofdkwartier te creëren om de invasie op Engeland te kunnen coördineren. Strategisch gebouwd langs een spoorlijn met spoortunnel, was deze locatie ideaal om bv de trein van Hitler, de Führersonderzug te verbergen.

Ondertussen weten we hoe de geschiedenis verlopen is. Toch is de Führer welgeteld twee dagen hier geweest: op en, enkele dagen na de invasie in Normandië. Dit zal ook de laatste keer zijn dat hij zich buiten de grenzen van Duitsland begaf.

De site is gebouwd tussen ’42 en ’44, onder supervisie van de organisatie Todt. 22.000 mensen werden onder dwang ingezet om deze kleine stad uit te bouwen!

De beveiliging was enorm, maar liefst 475 (sommigen spreken zelf van 860) betonnen bunkers zijn er gebouwd in de 6 kilometer rond deze ravijn, waar vele nog steeds het landschap nog (ont)sieren.

2

Na de oorlog is de site in gebruik genomen door het Franse leger en later ook door de NAVO. In de jaren negentig is het dan uiteindelijk terug overgedragen aan de lokale besturen.

Een groep vrijwilligers werkt met hart en ziel op de site om alles te onderhouden en open te stellen voor het publiek, in de mate van het mogelijke. De gids is gezellig en vertelde gedurende lange rondleiding het ene verhaal na het andere: over het “Eva Brown” zwembad, de namen van alle gebouwen, de V1 die er per ongeluk neerstortte,…

Als afsluiter is er nog een klein museum en cafetaria, waar je nog even kan rond snuisteren.

Elke laatste zondag van de maand te bezoeken. Verzamelen om 14u30 voor het stadhuis van Laffaux. Voor de geïnteresseerden in tweede wereldoorlog een absolute must see!

meer info

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: