NO – Zilvermijn van Kongsberg

🇳🇴

Het is niet al goud dat blinkt; zilver blinkt ook en dat weten ze in Noorwegen maar al te goed !

In de 17de eeuw werd niet ver van Oslo een zilvermijn ontdekt. Omdat de koning Christiaan IV dicht bij de mijn wilde verblijven, stichtte hij de stad Kongsberg.

2016-07-26 11.43.25

Deze stad werd hét centrum van bedrijvigheid en welvaart van Noorwegen.

De kwaliteit van het zilver was er zelfs zo goed dat Noorwegen haar huidige rijkdom zelfs aan deze mijn te danken heeft.

Uiteindelijk werd tot 1958 uit deze mijnen nabij zilvererts, maar ook puur zilver gehaald. 2016-07-26 11.38.34

Tijdens de zomermaanden kan een gedeelte van de mijn nog bezocht worden.

Toegegeven, eventuele claustrofobie moet misschien even overwonnen worden om via de kleine wagonnetjes een kleine 2,5 km dieper in de mijn te rijden. De beloning voor deze inspanning is evenwel de moeite waard !

1

De enthousiaste gidsen loodsen je door de eindeloze mijnschachten en laten je proeven van het harde leven onder de grond. Vol trots spreken ze onder meer de techniek van de ‘fire setting’ maar demonstreren ze ook de door de mijnkompels uitgevonden maar levensgevaarlijke nog authentieke ‘man engine’ die de kompels naar beneden (of terug naar boven) bracht.

3

Leuk om weten is dat het net in deze mijn was dat de Noorse overheid tijdens de tweede wereldoorlog hun meest belangrijke documenten en waardevolste kunstvoorwerpen, waaronder De Schreeuw van Edvard Munch, in veiligheid brachten.

2016-07-26 13.41.12

Een bezoekje aan de mijn kan gecombineerd worden met een wandeling in de mooie natuur in de bossen rondom de mijn of met een bezoekje aan het museum in Kongsberg waar je meer te weten kan komen van de geschiedenis van de mijn, maar ook van de industrieën die na de sluiting van de mijn voor welvaart in Noorwegen hebben gezorgd.

2

Silver Mine Kongsberg

One thought on “NO – Zilvermijn van Kongsberg

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: