🇳🇴
Je hebt koppige mensen… en je hebt koppige mensen… en dan heb je de Noor Thor Heyerdahl.
Zijn fascinatie voor biologie en de antropologie, leidde tot een passie voor Polynesië. Zijn passie ging zo ver dat hij besloot een tijd op het geïsoleerd eiland Fatu Hiva te gaan wonen om zich volledig onder te dompelen in de natuur en de cultuur. Zo raakte hij ervan overtuigd dat de eerste bewoners van dit eiland vluchtelingen uit het Inca-tijdperk waren en niet Columbus.
Invarend tegen de rotsvaste overtuiging en het ongeloof van de goegemeente die zijn bevinden afwezen als absurd, besloot hij om hen lik op stuk te geven en om de proef op te som te nemen. Met een eigenhandig gebouwd vlot uit balsahout, de Kon-Tiki, naar een kopie van een vlot uit het Inca-tijdperk, slaagde hij er in om daadwerkelijk en met behulp van de Humboldstroom en de passaatwinden, de oversteek te maken van Peru naar Polynesië. Hij had zijn stelling dat het mogelijk was om de oversteek op een vlot te maken, meer dan waargemaakt.
Tijdens de meer dan onwaarschijnlijke reis van wel 101 dagen werd alles gedocumenteerd; ook met videobeelden. Uit deze beelden werd geput voor de inspirerende documentaire ‘Kon-Tiki’, die terecht gelauwerd werd met een Oscar en een nominatie voor de BAFTAs. Dat er in 2012 nog een nieuwe film over dit epische avontuur gemaakt werd, bewijst dat Thor Heyerdahl nog steeds tot de verbeelding spreekt.
Rond het heroïsche en inspirerende verhaal werd in Oslo het KON-TIKI museum gebouwd. Dat het museum rond het verhaal opgezet werd, moet letterlijk genomen worden. Het originele vlot de Kon-Tiki staat letterlijk centraal in dit museum.
Ook de avonturen met de opvolgers van de Kon-tiki, de RA en RA II, en de avonturen op de Paaseilanden komen er uitgebreid aan bod.
De architectuur van het museum zal je misschien niet lokken, maar als je in de buurt bent, moet je er zeker eens binnenspringen. Het verhaal zal je gegarandeerd begeesteren en hopelijk ook inspireren om nooit op te geven.