Op zoek naar de man achter de schilder: het Delvauxmuseum in Koksijde

Kunst aan onze kust

Natuurlijk kan je naar zee trekken om een fikse strandwandeling te maken, maar je kan ook naar de kust afzakken om een stukje cultuur op te snuiven. Beter is nog om beide te combineren. 😉

Wij trokken naar de deelgemeente van Koksijde, Sint-Idesbald, om een bezoekje te brengen aan het Paul Delvauxmuseum. Inderdaad, in Koksijde is er een museum over één van de belangrijkste surrealistische schilders van ons eigenste landje.


Waarom Delvaux in Koksijde?

Waarom in hemelsnaam een museum over Paul Delvaux in het uiterste puntje van onze westkust. Delvaux werd toch helemaal niet in de kuststad geboren maar in de buurt van Hoei. Hij woonde en werkte dan weer voornamelijk in het Brusselse. Waarom dan wel Koksijde? Simpel, de schilder had er zijn hart verloren. Niet alleen aan de kust maar later ook in de gemeente, aan zijn geliefde Tam. Sinds 1966 woonde hij zelfs de helft van het jaar aan zee, in het Walburgapark in Veurne.

Weggedoken in een klein vredig straatje van Sint-Idesbald, in het idyllische typische vissershuisje, beter gekend als ‘Het Vlierhof’, opende in 1982 zijn museum. Als liefdesverklaring aan de kust kan dit wel tellen. Sinds de opening breidde het museum verschillende keren uit om uiteindelijk de grootste collectie ter wereld van de schilder onder te brengen.


Delvaux kijken

Iedereen kent natuurlijk Delvaux van zijn surrealistische schilderijen waar naakte vrouwen, treinen en stations centraal staan. En ja, uiteraard zijn er enkele van deze typische werken van Delvaux te zien. Maar dat is lang niet het enige. Eigenlijk vertelt het museum het leven van de schilder aan de hand van zijn werken. Na een tijdslijn waarop we de mijlpalen in het leven van Delvaux konden lezen, wordt deze tijdslijn herhaald, maar dan aan de hand van zijn werken. We kregen dus een kennismaking met de mens achter de schilder maar dan door middel van zijn werken. Heel interessant, zeker als het verhaal van de verboden liefde aan bod komt. Geen nood, iedereen weet dat de liefde altijd, of toch bijna altijd, wint, dus ook bij Delvaux en zijn liefste Tam.

Wat we ook niet wisten, was dat er in het Brusselse ook een woning staat waar hij de muren beschilderd heeft met fresco’s. De man zit vol verrassingen, dat is zeker. Het verhaal van deze fresco’s wordt verteld in de kelderverdieping van het museum.

Tot onze verwondering kregen we niet enkel werken van Delvaux te zien maar ook van zijn vriend beeldhouwer Grard. Wie wie inspireerde, was niet duidelijk. Of het nu de beelden van Grard zijn die terugkomen in de schilderijen van Delvaux of omgekeerd, het maakt niet uit. Dat er beslist een wisselwerking tussen beide kunstenaars was, staat vast en wordt op een heel treffende manier getoond door de werken gewoon bij elkaar te plaatsen. En mocht je het je afvragen wie die Grard is. Wel, de maker van onder andere het overbekende beeld vlak voor het casino kursaal in Oostende, Dikke Mathille. (insert ‘aha-erlebnis)


Wat vonden we er van?

We vonden het beslist de moeite waard om eens naar Koksijde af te zakken om dit museum te bezoeken. Het is altijd verfrissend, verrassend en leuk om meer te weten te komen over een kunstenaar.

Zet dus gerust maar op je to do lijstje.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: