Duik even in de geschiedenis van Hasselt in het Stadsmus

Duik even in de geschiedenis van Hasselt in het Stadsmus


Een dagje Hasselt

Een dagje Hasselt kan nooit slecht zijn. Voor ons West-Vlamingen is Hasselt wel wat ver. Maar geen nood, zo hadden we ineens een excuus om er een paar dagen op uit te trekken. Les excuses sont là, pour s’en servir, is het niet?


Stadswandeling

Het was niet de eerste keer dan we naar de stad van de smaak, de stad van de likkebaarden, ossenkoppen of de vinstermikken gingen. Twee jaar geleden gingen we er al eens een weekendje heen en verkenden toen de stad via de stadswandeling. Tijdens die wandeling, waarvoor we een tablet in het stadsmuseum van Hasselt ophaalden, zochten we al de belangrijkste hotspots op.


Duik eens in de geschiedenis van Hasselt

Een stad zonder verleden, is als een boek zonder letters. Om Hasselt nog beter te leren kennen, zouden we dus in het verleden van de stad moeten duiken. En waar kan je dat beter doen dan in het stadsmuseum? We trokken dus naar de prachtige patriciërswoning Stellingwerff-Waerdenhof om daar het Stadsmus, want zo heet het stadsmuseum in Hasselt, te bezoeken.

 


Van verleden naar heden, maar dan omgekeerd

Met de audiogids in de hand en na een verwelkoming door de oud-burgemeesters van de stad; allé toch hun prachtige bustes, trokken we ineens naar de vierde verdieping. Daar begonnen we bij het heden van de stad om zo verdieping na verdieping verder terug te gaan in de tijd. Misschien een beetje een vreemde volgorde maar corona – die een enkele bezoekrichting voorschrijft – zit hier voor iets tussen.

De Langeman

Op de bovenste verdieping werden we opgewacht door een grote houten kist met hier en daar enkele kijkgaten. Piepend door de gaten van de kist, ontdekten we de bekendste stadreus ‘De Langeman’, aka Don Christoph. Het bruggetje tussen deze reus over de jaarlijkse kermissen, naar de Virga Jessefeesten waar hij steeds een prominente rol speelde was dus snel gemaakt. En dit was ineens ook het onderwerp van de eerste kamers op de bovenste verdieping.

Op zoek naar de grootste Hasseltenaar

Voor we terug naar beneden gingen, werden enkele beroemde en bijzonder gewaardeerde Hasseltenaren in the picture gezet. Axelle Red, Willy Claes of Jos Gheysens waren ons natuurlijk al bekend. Het Heilig Paterke of Anna de Lamboy nog niet maar daar kwam verandering in.

 

Erfgoed

Na deze kennismaking met de mensen van Hasselt, kwam het erfgoed aan bod. En dat is heel wat. Natuurlijk is er het religieus patrimonium. Dat valt niet te verbazen met een abdij als die van Herkenrode in de buurt en de zevenjaarlijkse Virga Jesse feesten. Niet alleen monstransen, banniers, kazuifels of heiligenbeelden kwamen aan bod, maar ook de destijds gevoerde reclame om volle aflaten te krijgen… 😉.

Natuurlijk is er niet enkel dit religieus erfgoed. We leerden in het Stadsmus ook dat tal van straten in Hasselt vernoemd zijn naar ambachten wat uiteraard betekend dat die ambachten ook effectief een plaatsje hadden in de stad. Zo kan je in het Stadsmus een indrukwekkende collectie art deco- keramiek bewonderen. We waren ook onder de indruk van de vele speciale uithangborden die ooit de gevels van de cafés sierden.

Wat leuk dat dit allemaal bewaard gebleven is.


Afsluiten in de tijdelijke tentoonstelling

Het laatste deel van het museum, is de tijdelijke tentoonstelling rond het werk van de illustrator Stef Vanstiphout. Het werk valt moeilijk te omschrijven. Zo illustreerde hij niet alleen braaf jeugdboeken, maar maakte hij ook eigenzinnige cartoons, en bijzonder pittige en soms gewaagde karikaturen. Twee keer raden naar welk onderdeel van dit oeuvre de tieners vooral gedreven werden…

En voor de liefhebbers… je kan in het museum ook een tiktok-route doen. Voor de liefhebbers dus.


Wat vonden we ervan?

Een stadsmuseum bezoeken is als buitenstaander natuurlijk altijd een dubbeltje op zijn kant. Ofwel voel je nog erger dan voordien dat de stad waarvan je het museum bezoekt, niet de jouwe is; ofwel voel je je onmiddellijk thuis. En in Hasselt was eigenlijk dit laatste wel het geval. Eenmaal terug buiten, hadden we in elk geval wel veel zin om de stad van vandaag verder te voet te gaan verkennen. We sloten ons bezoekje aan de stad dus met veel plezier af met een wandeling door de stad. Dit keer gingen we op zoek naar bijzondere plekjes of beeldjes in de stad. Ook de graffitigevels konden ons wel bekoren.

Perfecte afsluiter voor een dagje Hasselt.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: