SCHULDIG
Er zijn zo van die steden waar je meer dan waarschijnlijk al enkele keren voorbij gereden bent op weg naar het zalige warme zuiden, maar nog nooit gestopt bent. Rouen is er zo eentje van. Wij pleiten schuldig. Gepasseerd, ja, verschillende keren zelfs; gestopt, nee, nog nooit.
We wisten wel dat Rouen iets met Jeanne d’Arc te maken had maar daar bleef onze vage kennis van Rouen bij. Hoog tijd om daar eens verandering in te brengen, niet?
Ewel, nu zijn we er eens gestopt en we hebben het ons niet beklaagd.
JEANNE d’ARC
Rouen is namelijk dé stad van Jeanne d’Arc.
Correctie. Het is één van de vele steden waar deze jonge deerne een bijzondere aandacht krijgt. Ondertussen heeft de maagd van Orleans zo een heldenstatus bekomen dat er wel in elke grote of kleine stad in Frankrijk wel ergens een place, rue, avenue of boulevard naar haar genoemd is. Check het maar eens!
Maar Rouen heeft toch een bijzonder statuut omdat hier toch letterlijk beslist is over haar leven en dood. En dat het verdict ‘dood’ werd, dat weten we allemaal. En dat ‘dood’ in dit geval de brandstapel was, weten we ook allemaal. Maar hoe zat dat nu ook al weer. Waarom moest net zij die brandstapel op? Waar had zij dat aan verdiend?
HISTORIAL JEANNE d’ARC
Wel, dit kwamen we te weten in het Historial Jeanne d’Arc in – je raadt het al – hartje Rouen .
Hoe kan het ook anders…. dit museum heeft haar onderkomen gevonden op wel een heel bijzondere locatie. Nee, niet op de locatie waar Jeanne werd veroordeeld of terechtgesteld, maar wel in het aartsbischoppelijk paleis waar het proces gevoerd werd waarbij zij in eer werd hersteld. Te laat natuurlijk…
VERRASSEND
Bij het binnenkomen kregen we een koptelefoon en een zendertje (in het Nederlands!) dat we – zo werden we verteld – nodig zouden hebben om het museum te bezoeken. Dat we nog een paar minuutjes moesten wachten om de rondleiding te kunnen beginnen, werd ons ook verteld. We vielen wat uit de lucht want we wisten niet hoe het er in dit museum aan toe zou gaan. Maar dat zouden we snel genoeg te weten komen.
Samen met een ander gezin werden we inderdaad enkele minuten later in de eerste zaal binnengeleid.
En zo zouden we van ruimte naar ruimte gaan om telkens weer iets nieuws te weten te komen over Domremy waar de maagd geboren is, over haar queeste om uiteindelijk haar boodschap aan de koning zelf te kunnen meedelen, over haar terechtstelling en natuurlijk over het proces post-mortem dat haar in ere zou herstellen.
Ondanks het feit dat het verhaal ons wel bekend was, waren we gecharmeerd door de originele manier waarop dit op een unieke en toepasselijke manier gebracht werd.
AANRADER?
Tuurlijk !
Echt wel. Zelfs al zegt de stad je niets en heb je niet de goesting om in de kleine typische steegjes rond te slenteren of zegt een bezoekje aan de befaamde klok te niets, dan nog is stop in deze hoofdstad van Normandië, meer dan de moeite waard.
OOK DIT IS ROUEN
Rouen is niet enkel Jeanne D’arc. Het loont echt de moeite om eens door de straatjes te slenteren. Vakmanshuizen genoeg om te bewonderen (nee, die zie je dus niet alleen in de Elzas) ! Je zal er ook een prachtige kathedraal zien (je weet wel, diegene die zo bewonderd werd door Claude Monet). Uiteraard er ook de fameuze klok die een ommetje waard is. Net zoals het justitiepaleis dat op een originele manier de slachtoffers van WO2 gedenkt. Hoe? wel, door de kogelgaten er gewoon in te laten. Klinkt misschien wat al te eenvoudig maar misschien en daarom is het zo indrukwekkend. Less is more, geldt hier ongetwijfeld.