🇳🇱
Vervolgverhaal
We waren er al eens geweest, in de stad van de Hagenezen, maar toen was het de laatste dag van een vakantie in Amsterdam. Door de vakantie-vermoeidheid (ja hoor, bij ons komt dat steevast voor… vermoeid terugkeren uit een deugddoende vakantie 😉 ), moesten we toen onze eerste kennismaking met Den Haag beperken tot een fikse wandeling door de super gezellige straatjes van de stad en een bezoekje aan het verrassend interessante museum Escher in het Paleis.
Voor ons tweede bezoekje kozen we voor Museon en – natuurlijk – het Mauritshuis.
Off we went
Op een rustige tweede kerstdag stapten we ’s morgens vroeg in de auto om een 2 uurtjes later aan het modernistische gebouw van Museon uit te stappen.
Museon = doe-museum
Het gebouw, waar drie musea in huizen, is een architecturaal pareltje en zeker om die reden een bezoekje waard !
Wij lieten 2 van de 3 musea links liggen en gingen voor het Museon.
Het is een doe-museum – wat natuurlijk voor de kinderen altijd heel leuk is. Geen enkel knopje bleef oningedrukt, geen enkel schermpje onaangeroerd.
De inhoud van het museum gaat een beetje over van alles. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de schoolgaande jeugd dichter bij techniek en wetenschappen te brengen. In de beginjaren was de naam van het museum dan ook ‘Museum ten behoeve van het onderwijs’; hence the name MUSE(um)ON(derwijs).
Het bezoek begon al goed met een kleine maar fijne interactieve tentoonstelling over de ruimtevaart. Uiteraard werd hun eigen ruimtevaarder André Kuipers flink in de verf gezet.
In de permanente tentoonstelling werden we in 17 onderwerpen over de verdeling van resources allerhande in de wereld constant uitgedaagd om na te denken over wat we zagen. En we zagen veel, heel veel; want naast de centrale 17 onderwerpen, waren er ook nog de verschillende zijkamers waar telkens een bijzonder onderwerp werd aangesneden, gaande van ‘kind in de oorlog’ over ‘vulkanen’ tot de ‘poolkamer’. Allemaal even boeiend.
Kortom, het was voor de kinderen een heel leuk doe-museum maar verwacht geen al te diepgaande uitwerking van de onderwerpen.
Even naar dat meisje
Daarna zijn we nog even de stad ingegaan want we wilden deze keer absoluut het topstuk van het Mauritshuis zien, het meisje met de parel.
Net zoals bij de Mona Lisa was het verrassend hoe klein dit meesterwerk is; niettemin heel mooi.
Maar niet alleen dat werk is de moeite. We zagen ook werken van Rogier Van de Weyden, Rubens en Rembrandt. Het verhaal achter vele van de werken konden we horen via een gratis te downloaden app. Door deze verhalen zeggen we niet alleen aha bij kleine details van het kunstwerk maar bekijken we de werken ook door andere ogen, namelijk die van de schilder; altijd leuk.
En hop … de winkelstraat in
We konden Den Haag natuurlijk niet verlaten zonder eens door het overbekende Binnenhof te slenteren.
Na een kort rondje door de winkelstraten van de stad, keerden we moe maar tevreden naar huis.
Hebben jullie onbekende pareltjes in Den Haag?