SCO – Stirling Castle

🇬🇧

He who owns the Sea…. We kennen het verhaal.

Voor de Schotse zee, beter bekend als de rivier Forth, was dit niet anders.

De Schotse zee is misschien geen echte zee maar eerder een trechtervormige monding in de Noordzee van deze rivier. Niettemin werd deze brede monding als onoverkomelijke grens tussen de Schotse hooglanden en de rest van het Engelse rijk gezien.

De enige brug over deze rivier, de Stirling Bridge, was dan ook felbegeerd en fel bevochten. Het was de inzit voor eeuwenlange oorlogen tussen Engeland en Schotland.

Het strategisch belang van deze brug uitte zich in de bouw van Stirling Castle, hoog bovenop een vulkanische rots met schitterend – en dus strategisch noodzakelijk – zicht over de omgeving, inclusief natuurlijk dé brug. Het werd de residentie van generaties Schotse koningen.

2017-07-28-15-32-49-e1525089845166.jpg

De rots, het kasteel en de brug zijn eeuwenlang het strijdtoneel geweest tussen de Schotse en Engelse koningen die elk om buurt wel hun veldslag wonnen. Mannen als Robert de Bruce of William Wallace kregen er hun plaats in de geschiedenis door.

Met Marie de Guise en haar dochter Marie Stuart, de latere Queen of Scotts, werd de strijd meer politiek gespeeld en niet meer zozeer met veldslagen.

2017-07-28 14.49.27 cp

Uiteindelijk werd het pleit beslecht in het voordeel van de Schotten; maar niet op de manier waarop iedereen gedacht had. Het was de zoon van Marie Stuart, Jacobus VI, die uiteindelijk na de kinderloze dood van Elisabeth I, Queen of England, niet alleen koning van Schotland bleef maar ook koning van Engeland werd. Groot Brittannië zag het levenslicht en de Union Flack werd gehesen. De rest is geschiedenis.

Nadeel van deze eenmaking van de UK, was wel dat het kasteel haar belang verloor en gedurende niet minder dan 150 jaar aan haar lot overgelaten werd.

Gelukkig werd in 1999 beseft dat een volledige teloorgang van dit kasteel vermeden moest worden en werd met de restauratie begonnen.

Deze inspanning heeft het kasteel in al haar glorie zoals in de tijd van Marie, Queen of Scotts, hersteld. Begeesterde gidsen in authentieke klederdracht dompelen je onder in de tijd van toen met een lading leuke weetjes en onverwachte anekdotes.

Stirling Castle

If you held the Castle, you held the crossing.
If you held the river, you could hold the realm.

In Schotland logeerden we in een vakantiewoning in Kirks of Shotts, pal tussen Glasgow en Edingburgh !

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: