Swedish Ecstasy in BOZAR Brussel – iets voor tieners?

Swedish Ecstasy in BOZAR Brussel – iets voor tieners?

Het BOZAR (Paleis voor Schone Kunsten) in Brussel is momenteel gastheer van een bijzondere expo: Swedish Ecstasy. De tentoonstelling, die nog tot en met 21 mei 2023 loopt, is gewijd aan Zweedse visionaire kunstenaars zoals Hilma af Klint, Strindberg, Ödlund of Loeld.

We wilden wel eens weten of we ook zo een wow-gevoel zouden krijgen bij deze werken zoals we telkens weer hadden toen we in Denemarken en Zweden voor het eerst voor de werken van Scandinavische kunstenaars stonden.

En dus trokken we naar de Bozar in Brussel. Benieuwd wat we er van vonden? Lees dan gewoon verder 😉


Hilma af Klint …

De werken van Hilma af Klint staan natuurlijk centraal in deze expo. Door de interviews die we op de radio gehoord hadden, waren we best wel getriggerd om de werken van deze excentrieke dame in real life te zien. Geef toe, als je je werken tijdens je leven enkel voor beperkt publiek maakte én bij testament bepaalde dat deze werken na je dood twee decennia lang het daglicht niet mogen zien, dan ben je een vreemde eend in de bijt; maar wel eentje die ons intrigeert.

Voor Hilma af Klint lagen kunst en religie duidelijk altijd in elkaars verlengde. Verschiet dus niet van de flinke portie esoterie en spiritualiteit met invloeden uit de Oosterse filosofie en de kabbala, die uit haar werken vloeit. Maar die informatie is wel handig om haar werken iet of wat te snappen.

Toegegeven, de tieners vonden het deel rond af Klint moeilijk; en niet alleen de tieners. De info die we voordien over deze dame bijeen sprokkelden, hielp wel wat, al misten we misschien wel een audiogids om ons door de werken heen te gidsen (maar misschien is dat niet haalbaar voor een tijdelijke expo). Natuurlijk maakten haar meer toegankelijke werken zoals de zwaan-serie, veel goed.


… en de andere visionairs

Af Klint staat dan wel centraal, maar van de 130 getoonde werken, zijn er ook heel wat van andere Zweedse (of aan Zweden verbonden) kunstenaars. En die zijn – volgens de tieners – veel toegankelijker. Zo zie je maar, er is voor elk wat wils 👍. De minimalistische werken van Loeld behoorden tot de favorieten maar ook de lichtinstallatie van Höller (waarbij de lichten op 7,8 hz flikkeren hetgeen volgens de hersenwetenschappen hallucinaties zou kunnen veroorzaken). En dan zijn er natuurlijk nog zijn paddenstoelen die fantastisch mooi zijn.Verdict: doen of niet doen?

Of je nu een liefhebber bent van moderne abstracte kunst of gewoon nieuwsgierig bent, Swedish Ecstasy in BOZAR is met af Klint best een gedurfde expo waardoor wij ook deze kant van de Zweedse kant hebben leren kennen. Als we een tip mogen geven: Lees je vooraf wat in en dan zal je de werken toch met een ander oog bekijken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: