Saint-Denis – een stukje Parijs vol geschiedenis ! Onze hotspots.

Saint-Denis – een stukje Parijs vol geschiedenis ! Onze hotspots.

Waarom zou je in hemelsnaam met tieners naar de Parijse voorstad Saint-Denis trekken?

Want euch… heeft die voorstad niet een behoorlijk negatieve connotatie (en is dat niet een understatement van jewelste)?

Dat kan, maar ‘whatever‘ ; wij besloten om een dikke middelvinger uit te steken naar deze vooroordelen en ons helemaal niet te laten afschrikken (wat we eigenlijk nooit doen!). De verjaardagsuitstap van onze R werd er eentje naar Saint Denis.

Paris is always a good idea‘, niet? We waren razend benieuwd of dit ook voor Saint-Denis zou gelden.


De hotspots van Saint-Denis

We vertrokken natuurlijk niet zonder een goede reden. Er stonden twee serieuze hotspots op de planning. 😉


Basiliek-Kathedraal van Saint-Denis – koningen à volonté

Het was een prachtig winterzonnetje dat ons welkom heette. De dag begon dus goed.

De Basiliek-Kathedraal (kort dus de Basiliek) van Saint-Denis was onze eerste highlight. Inderdaad, dé Basiliek.

Je denkt waarschijnlijk, waarom rijden jullie met die tieners in hemelsnaam (pun intended) 2u30 om dan ‘een Basiliek’ te bezoeken?

Het antwoord is vrij eenvoudig. De Basiliek van Saint-Denis is niet alleen – zo wordt er gezegd – de eerste gotische Basiliek die ooit gebouwd zou zijn (dat was niet de reden van ons bezoek. )

In de Basiliek ligt letterlijk het hart van de Franse geschiedenis en dat wilden we wel eens zien.

Van de eerste Capetingers, over de Merovingers en Karolingers tot Lodewijk de XVIII, ze hebben – op drie na – allemaal hun laatste rustplaats in de Basiliek gekregen. Je kan het zo gek niet bedenken, Filips II: check, Isabelle van Aragon: check; Marie-Antoinette: check; Hugo Capet: check; Karel Martel: check;… you got the picture.

Laat ons zeggen dat het gevoel van historische sensatie (thx Els Aeyels* om hier een naam op te kleven) hoogtij vierde.

En wie het breed had, moest het duidelijk breed laten hangen. We stonden dan ook met open mond te kijken naar het graf van Catharina de Medici en Filips II. Het is gewoon enorm! Mooi, weelderig, al komen beschrijvingen als potsierlijk en narcistisch bij sommigen misschien eerder op.😂

Nog enkele weetjes:

  • Toen we net zeiden dat het ‘hart’ van de Franse koningen in de Basiliek van Saint-Denis ligt, wat dit effectief letterlijk te nemen. Beetje creepy om plots een potje met het hart van onder meer Lodewijk de XVII te zien.
  • Geen enkel gebouw in Saint-Denis mag hoger zijn dan de toren van de Basiliek
  • De Basiliek heeft nu één toren maar sinds 2019 wordt de tweede toren opgetrokken en die zou tegen 2030 af moeten zijn.
  • Tijdens de Franse revolutie werden alle graven geopend omdat elk spoor naar de monarchie vernietigd moest worden. Gelukkig besefte men nog op tijd dat dit misschien geen goed idee was.

Het zal ondertussen wel meer dan duidelijk zijn. We waren bijzonder onder de indruk van deze Basiliek; en ja… ook onze tieners.

Was dit een ritje naar Saint-Denis waard? Absoluut! Geslaagd eerste onderdeel dus !!


Tijd voor een terrasje à la Saint-Denis

Eenmaal buiten was het zelfs heerlijk terrasjesweer. Konden we hieraan weerstaan? Tuurlijk niet! Een kleine snack in een typisch Frans cafétje, daar zegt toch niemand ‘nee’ tegen !?

Geef ons maar een plekje tussen de lokale bevolking en we zijn tevreden. Moeilijk zijn we niet. Die tieners ook niet. Geef hen een halve liter cola (aja, we zijn in Frankrijk, hé) en hun energie is zo bijgevuld.


Stade de France – zoveel meer dan een sportarena

Het Stade de France was onze volgende hotspot ! De gigantische voetbaltempel waar niet alleen de Franse nationale ploeg, aka ‘les blues‘, sinds 1998 spelen, maar waar ook tal van rock- en sportevenementen plaatsvinden, kon uiteraard niet op ons lijstje ontbreken.

Het werd geen voetbalwedstrijd (sorry R.), maar een stadiontoer langs de catacomben tot aan het gras. Vóór onze gids van wal stak, werden we in de expo alvast in de juiste sfeer gebracht. We zagen er niet alleen een maquette van het stadion maar ook onder meer veel foto’s over de bouw van het complex, hoe de tribunes kunnen inschuiven en een overzicht van de verschillende evenementen die in het stadion plaatsvinden. Met de nodige flair nam de gids ons daarna in de coulissen op sleeptouw. Hij overlaadde ons met leuke weetjes over het reilen en zeilen van het Stade de France. We zaten zelfs eventjes in de presidentiële loge 🤟.

Van een onvergetelijke tiener-verjaardagsuitstap gesproken!


Wat vonden de tieners van de hotspots van Saint-Denis?

Saint-Denis was super cool! Het instant vakantiegevoel met een flinke portie unieke Franse geschiedenis in de Basiliek viel serieus in de smaak. En geef toe… wie wil er nu niet eens lopen waar sterren als Mbappé kind aan huis zijn?? Jawel, ook het Stade de France was een schot in de roos.

Voor alle duidelijkheid, nee, we voelden ons geen seconde onveilig. Just for the record ;-)👍.

Paris is always a good idea. Maar dit geldt ook voor de voorstad Saint Denis.

Praktische tips voor een dagje in Saint-Denis

Parkeren deden we lekker makkelijk aan het Stade de France (Leroy Merlin Saint Denis Le Plaine). Er is een gigantische parking die – naar Parijse normen – best betaalbaar is. We hebben het niet geprobeerd, maar het leek ons redelijk onbegonnen werk om een parkeerplekje in de straten van Saint Denis te vinden.

Via een voetgangersbrug ‘Passerelle de L’Enclus‘ kan je trouwens gewoon te voet richting de Basiliek stappen.

Eten vinden is zoals overal in Parijs, niet moeilijk. We kozen er gewoon een gezellig cafétje op het Place Victor Hugo mét zicht op de kathedraal uit. en of het ons smaakte ;-).

Voor het Stade De France reserveerden we online een ticketje. Het is eventjes zoeken (de website is niet echt duidelijk) maar je kan kiezen tussen een Franse toer of een Engelse toer. (Toch cruciaal als je met tieners gaat #youknowwhenyouknow) Een ticketje kost 16 EUR en 11 EUR onder de 18. Meer info vind je op de site van Stade de France.

De Basiliek is deels gratis te bezoeken (niet tijdens een eredienst). Voor het gedeelte van de koningen en de crypte moet je 9,5 EUR betalen (onder de 18 is het gratis). Meer info vind je op de site van de Balisiek van Saint Denis.

Als je van grootste Franse monumenten houdt, dan moet je trouwens ook eens kijken op de site van Centre des Monuments Nationaux. Het zijn één voor één pareltjes om te bezoeken! (wij deden er ook al een paar)

(* historische sensatie: het gevoel kenden we al. Sinds Els Aeyels er in de podcast ‘Waar is zuster Gabriella’ er een term op kleefde, hebben we er ook een naam voor. Historische Sensatie is dus het euforische gevoel om te staan op een plek waar belangrijke geschiedenis plaatsgevonden heeft… ons helemaal niet onbekend 😉 )

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: