FR – Vimy Memorial

1

Als men vraagt wat is het meest indrukwekkende/eerbiedwaardige oorlogmonument is, dan is onze subjectieve mening Vimy Memorial. Deze grote herdenkingsplek, gelegen op een hoogte in de buurt van Arras, is voor één keer geen verheerlijking van de oorlog, maar een stenen versie van afgrijselijk menselijk lijden.

3

Deze geschonken Canadese grond bevat verschillende zaken maar het belangrijkste zijn de 2 enorme (pas gerestoreerde) zuilen van ongeveer 30 meter hoog met daarachter Mother Canada die bedroeft neerkijkt op de tombe van een Canadese soldaat. Heel de site staat bol van de symboliek, zeker waard om even bij stil te staan en tot je te laten doordringen.

ondertussen passeer je ongeveer 11.000 Canadese namen die op de zijwanden gebijteld staan. Allemaal slachtoffers die nooit zijn teruggevonden op Franse bodem.

2

Daarnaast bevat het memoriaal een begraafplaats, een klein museum die de succesvolle inname van de heuvelrug vertelt, en een deel gereconstrueerde loopgraven. Rondom zijn er verzorgde bossen waar schapen hun gang kunnen gaan. Het ligt er namelijk nog vol met explosieven.

Kijk ook even naar het Marokkaanse beeld over de parking, ze verdienen ook respect voor hun strijd.

absolute aanrader.

link: https://nl.wikipedia.org/wiki/Canadian_National_Vimy_Memorial

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: