Wolfsschlucht I

Brûly-de-Pesche is een gehucht in de Ardense bossen. In mei 1940 werd het dorpje volledig opgeëist door de Duitse troepen om er een hoofdkwartier voor Hitler in te richten. Zo kon hij van daaruit de vorderingen aan het front van dichtbij opvolgen. Gedurende 22 dagen werd “Wolfsschlucht 1” hét machtscentrum van de oorlogsmachine en de verblijfplaats van Hitler.

Het kleine museum geeft je, in verschillende chalets, een chronologisch beeld van wat er toen allemaal toen afspeelde. Na een kort wandelingetje tussen de bomen, waar de führer ook ongetwijfeld liep te ijsberen, kom je ook aan een kleine bunker die enkel dienst deed bij gevaar.

Een laatste blokhut is gewijd aan de groep D / Hotton, een verzetsbeweging die zich richtte op het verzamelen van informatie en het saboteren van oa spoorlijnen en die zich uiteindelijk ook vestigde in dit gehucht. Je kan trouwens ook even plaatsnemen in een nagebouwde schuilplaats van de groep.

2

1

Even buiten het domein staat er trouwens een herdenkingsmonument voor de tientallen leden van deze groep die het leven gelaten hebben in deze contreien. Loop ook even rond in het dorpje, zo weet je ook waarvoor de opgeëiste gebouwen gebruikt werden door de organisatie Todt.

Zeker een aanrader voor de liefhebber.

http://bunkerhitler.grottesdeneptune.be/en/home/

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: