Zalig wandelen op de vesten in Ieper (4,5 km)

Zalig wandelen op de vesten in Ieper (4,5 km)


Ieperse vesten

Het is zoals onze R. op de wandeling plots uitflapte: in Ieper is zo goed als alles ‘post-bellum‘ (true quote). Bijna alles. De Vauban-vesten zijn met stip dé uitzondering die de regel bevestigt. De vesten zijn er nog, en hoe?

Deze bakstenen stadmuren rond de binnenstad hebben uiteraard veel afgezien tijdens de oorlogen, maar eeuwen na de eerste steenlegging (of zo iets toch) staan ze er nog altijd. Niet verwonderlijk voor muren die meer dan twee meter breed zijn.

Niet slecht, hé. De vesten van Ieper behoren zelfs tot de best bewaarde stadsomwallingen van ons land. Best een bezoekje waard, niet. En geen betere manier om deze eeuwenoude muren te verkennen door de Vestingroute af te wandelen.

De wandeling is niet moeilijk. Je kan een plannetje van op de site van Stad Ieper afprinten maar door het ieniemienie-lettertype is het misschien makkelijker om dit thuis eens rustig op je scherm aan +100%-grootte te lezen 😉 . No worries, de route van een kleine 5 km vind je sowieso. Het risico om verloren te lopen is zo goed als nihil…

Makkelijker kan ook niet, laat je gewoon leiden door de imposante bomenrijen op de hoger gelegen vesten, en je zit juist. Enkel een deeltje waar de vesten moesten wijken voor het station, moet je even door de pittoreske straten van Ieper afleggen (en dat is ook niet slecht 😉 )

Ga dus op zoek naar de kazematten, de Menenpoort, de Rijselsepoort, de cavaliers, de pillboxen, de predikherentoren of het Hoornwerk van Antwerpen; je komt die allemaal ergens op de route tegen. En vergeet vooral niet om te genieten van al dat moois.

Wil je nog verder stappen, dan kan je ofwel de Poternebrug oversteken (wat je sowieso eens moet doen) en daar het Hoornwerkpark in duiken, of je kan via de Rijselsepoort naar het natuurgebied ‘De Verdronken weide’. Keuze te over dus!

 

 


Afsluiten met een ijsje

En het is zoals onze G. ook tijdens de wandeling opmerkte: ‘wandelen gaat veel beter met een ijsje in de hand. We zouden dit altijd zo moeten doen’. Net daarom maakten we een kleine ommetje richting de Grote Markt van Ieper om daar – zoals altijd – een ijsje te kopen. Er zijn routines in het leven die in stand gehouden moeten worden 😉 .  Ieper verlaat je niet zonder de Menenpoort gezien te hebben, maar zeker ook niet zonder een ijsje (of wafel) gegeten te hebben. Basta. Of wij zoetemondjes hebben??  Nee hoor. 😉

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: