10 weetjes over de Duinbossenwandelroute in De Haan (en over De Haan) – 10.3 km

10 weetjes over de Duinbossenwandelroute (en over De Haan) – 10.3 km


 

L’appel de la mer

Niemand zal het betwisten, maar de zee is in eender welk seizoen een goed idee. Maar, de ene kuststad is natuurlijk niet de andere.

We kozen om nog eens richting De Haan te trekken en er de Duinbossenroute van 10,3 km te wandelen. We vonden deze uitgestippelde wandeling op de site van Westtoer. Veel wisten we nog niet over De Haan, oftewel Coq-sur-Mèr, behalve dat er wel wat Frans gesproken werd en dat het een a-typische kustgemeente is.

De wandeling beloofde alvast een voor ons perfecte combinatie te zijn tussen een ontdekkingstocht in de gemeente waarbij we kennis zouden maken met de schitterende Belle-Epoque delen van de gemeente, én met de natuur rondom. Wat trouwens ook niet onbelangrijk is, want je moet toch minstens het zand tussen je tenen gevoeld hebben als je terug huiswaarts gaat 😉 . En die natuur is verrassend genoeg niet alleen het strand (obviously) maar ook bossen. Jawel, bossen. Razend benieuwd waren we dus.


Belofte maakt schuld

En de beloftes werden inderdaad ingelost. Tijdens de wandeling vielen we van de ene verbazing in de andere. Het was inderdaad een perfecte combinatie tussen cultuur en natuur. En we kwamen wel het één en ander te weten over dit plekje aan de Belgische kust.

Benieuwd wat we ontdekten? Lees dan vooral verder…

O ja, je kan de wandeling starten waar je wil, maar wij begonnen pal in het centrum van De Haan.


Weetjes-mensen

Ja, we zijn weetjes mensen. Soms tot in het absurde toe. Anyway, hier de 10 weetjes over de wandeling…

***

1.Leopold II

Nadat De Haan oorspronkelijk enkel bedoeld was als groene oase voor toeristen uit Blankenberge en Oostende, werd er eind 19de eeuw een concessie gegeven aan architect Colinet om er een villawijk te bouwen, de wijk “Concessie” dus.

Leopold II had hier ook wel oren naar en zette er zijn eigen urbanist Stübben op. Er waren strikte regels die moesten gevolgd worden. Zo mocht er geen hoogbouw zijn en mocht er slechts een klein deel bebouwd worden. Om het allemaal rustig te houden, konden alleen maar smalle kronkelende wegen aangelegd worden. En dat zie je allemaal nu nog terug in het straatbeeld. Fascinerend toch.

De Haan heeft dus zijn huidig zicht te danken aan Leopold II. Om de Engelse toeristen aan te trekken, liet hij er bovendien het eerste golfterrein van België aanleggen en om het plaatje volledig te maken, liet hij zelfs de Koninklijke Baan door De Haan lopen… zo zie je maar.

***

2. Belle Epoque

De Haan straalt tot op vandaag nog steeds de sfeer uit van de Belle Epoque. Niet alleen het tramstation uit 1902 is een pareltje, maar overal vind je wel nog huizen in de overbekende Anglo-Normandische bouwstijl: rode daken, witte gevels, luikjes, vakwerkelementen,… De Haan is dus inderdaad een a-typische kustgemeente.

 

***

3. Geveltjes kijken

Het loont dus zeker de moeite om tijdens de wandeling eens goed en ongegeneerd (allé, je begrijpt het wel, kijken, maar niet binnenkijken, hé. beetje de privacy respecteren… 😉 ) naar de huizen te kijken. We ontdekten heel wat details waar we anders zo aan voorbij zouden gelopen zijn. Gevels met zonnewijzers in verwerkt, gevels met prachtige Art Deco elementen, met keramiek versiering of met glas in lood, huizen met übergezellige overdekte terrasjes,… je ziet het allemaal. Geveltjes kijken dus!

 

***

4.Geen hoogbouw

In tegenstelling tot zo goed als de volledige rest van de Belgische kust, is er in De Haan geen hoogbouw te bespeuren. Yup, dat bestaat, zelfs in België. Opnieuw moeten we hiervoor een pluim werpen richting … jawel…Leopold II.

***

5. Duinbossen

Op de wandeling passeer je ook door een bos. For real. Een bos op amper enkele honderden meters van de kust. Klein kan je deze duinbossen van meer dan 150 hectare alvast ook al niet noemen. Vreemd allemaal misschien. Maar eigenlijk niet als je weet dat dit een aangeplant bos is. Door het aanplanten van voornamelijk olmen wilde men aan het eind van de 19de eeuw vermijden dat het duinzand in de richting van de achterliggende polders zou waaien. Het bos kwam er dus ter bescherming en vrijwaring van het achterland. Het resultaat mag er wel zijn want het is er heel leuk om te wandelen.

 

***

6. Tot in Wenduine

De wandeling loopt tot in Wenduine. Het keerpunt ligt aan de rotonde. Je weet wel, die rotonde waar je met allerlei gekke fietsen kan rondrijden, of gewoon naar de zee kan zitten turen langsheen de ellenlange rij banken.

***

7. Tweede hoogste duin

In Wenduine ligt trouwens de tweede hoogste duin van ons land en die heeft een gekke naam, de Spioenkop. Dit uitzichtpunt op 32 meter boven de zeespiegel is in de volksmond beter bekend als het Torreke.

En die naam Spioenkop dan? Wel, die verwijst blijkbaar naar de gelijknamige plek in Zuid-Afrika. De plek waar de Boeren hun gelijk haalden tegen de Engelsen in de vrijheidsoorlog van 1900. Geen idee wat de link met Wenduine dan wel is, maar het is wel fijn om te weten. En ja, dit hoge punt werd nadien wel herhaaldelijk gebruikt als observatiepost. Logisch wel.

 

***

8. Langste kustlijn van België

De Haan heeft trouwens de langste kustlijn aan de Belgische kust: niet minder dan 12 km met, afhankelijk van hoog – of laagwater, een breedte tussen de 50 en 80 meter. En dat allemaal zonder dat je zicht bij het turen vanop het strand richting binnenland verpest wordt door hoogbouw. Zalig.

De wandeling laat je natuurlijk niet de volledige 12 km afwandelen maar je loopt toch een aardig stukje over het zand.

 

***

9. Einstein

Star-struck zijn we niet. Maar we moeten hier hier toch hebben over Einstein die enkele maanden in De Haan verbleef en daar zijn ze in De Haan bijzonder fier op.

Het was met de hulp van de koninklijke familie dat Einstein bij zijn terugkeer uit de USA en nadat de Nazi’s in Duitsland al zijn bezittingen geconfisqueerd hadden, besliste om niet naar huis verder te reizen maar in veiligheid te verblijven in De Haan.

In de Normandiëlaan staat dan ook zijn standbeeld van de grote wetenschapper. Je moet ook eens zoeken naar Villa Savoyarde want daar stond zijn bed.

En in Au Coeur Volant, daar ontmoette hij James Ensor. Je weet wel, die schilder die we in Oostende tegenkwamen 😉 .

 

***

10. Kunst op het parcours

Jawel, ook op deze wandeling komt je hier en daar wel wat kunst tegen. Waar je zeker eens moet naar kijken, zijn de betonnen bloembakken-straatnaamborden die je in de Concessiewijk ziet. Deze zijn ontworpen door de Nederlandse beeldhouwer Koos Van der Kaaij en zijn dan ook beschermd. Als moet het gezegd dat wij ons al afgevraagd hadden wat die vreemde vorm dan wel was. Wij dachten eerder aan een drinkbak 🙂 #sorry .

 


Wat vonden er van?

Deze Duinbossenwandeling is een heel fijne manier om De Haan te verkennen. Wij kozen ervoor om de strandstukje als laatste te doen. Gewoon omdat dat voor ons leuker leek. Maar eigenlijk maakt het niet uit. Je volgt gewoon te bordjes en weg ben je.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: