Na West-Vlaanderen nemen we jullie heel graag mee richting Oost-Vlaanderen.
Het is de provincie van de Vlaamse Ardennen, een provincie vol meerssen, van vree wijs.
Ook in Oost-Vlaanderen zijn er kleine plekjes die wel eens uit de schaduw van de grote broertjes mogen komen en die terecht een wat extra in de spotlight mogen geplaatst worden.
Hier 9 toptips waar je geen spijt van zal krijgen 😉
Hier gaan we…
1. NEIGEMBOS – NINOVE
Ninove zei ons tot voor kort niet veel. Tot we beslisten om er eens heen te trekken. Tadaa. Zo simpel is het soms!
We gingen wandelen in Neigembos en weet je wat, het is er super. De Vlaamse Ardennen met zijn hoogteverschillen, indrukwekkende natuur, getuigeheuvels, vlonderpaden en oerbossen zijn altijd een goed idee.
(klik hier of op de foto om te lezen wat wij er deden)
2. RONSE – ART DECO
Nog zo een stad die wij vorig jaar hebben leren kennen. We gingen niet voor de natuur (die – zo zagen we uit onze ooghoeken – de moeite waard is) maar voor de architectuur.
Het was eens iets nieuws: de stad intrekken en indrukwekkende gevels, verrassende dakkapelletjes, artistieke glas in loodramen of ambachtelijk smeetwerk bewonderen.
Klik hier voor meer hierover.
3. LATEMSE MUSEA
De grond in en rond Sint Martens Latem is duidelijk een vruchtbare voedingsbodem voor talent van schilders. O.a. Gustave Van de Woestyne of Albijn Van den Abeele, maar ook Permeke of de gebroeders De Smet vonden er een bom van inspiratie.
In de streek rond dit schildersdorp kan je tal van kleinere kunstmusea bezoeken of eens binnenspringen in heen galerie.
Maar je kan er ook fenomenaal mooie wandelingen doen rond een van deze schilders. Wij deden al de Albijn Van den Abeelewandeling.
Klik hier of op de foto om hier meer over te weten.
4. MOU- OUDENAARDE
Een absolute aanrader in Oost-Vlaanderen is het MOU in Oudenaarde.
Want zeg nu zelf. Een stadsmuseum waar je je als buitenstaander meer dan welkom voelt, is altijd top. Niet alleen leer je er meer over de stadsgenoot Adriaan Brouwer maar ook over Alexander Farnese. Maar dat is niet alles. Ook dat ze in Oudenaarde supertrots zijn op hun zilverwerk en op hun collectie (prachtige) wandtapijten, kom je in het MOU te weten. En dan dat gebouw… ronduit prachtig.
Klik hier of op de foto als je er meer over wilt lezen.
5. IEDEREEN RUBENS – AALST
Tuurlijk is Aalst veel meer dan alleen maar carnaval. Aalst is ook de stad waar je in de nok van de Sint Martinuskerk een ontmoeting kan hebben met Rubens. Allé, niet echt, echt natuurlijk. Maar daar onder het dak van de kerk krijg je het verhaal over zijn werk De Pestlijders te horen. Maar daarvoor moet je wel de 135 tredes op. Het werk zelf hangt in de kerk.
Eén werk, één schilder, één verhaal, één kerk. Slow Art ten top. En toch is het een bijzonder boeiende uitstap!
Meer hierover lezen, kan je hier.

6. DOKTER GUISLAIN MUSEUM – GENT
De psychiatrie. Iedereen hoopt natuurlijk om er nooit in terecht te komen. Maar al een geluk dat die tak van de wetenschap er is! In het museum Dokter Guislain in Gent is er niet alleen een permanente tentoonstelling over de geschiedenis van deze tak van de geneeskunde, maar is er ook altijd een tijdelijke expo.
Geniet zeker ook van de mooie binnentuin!
Klik hier of op de foto om verder te lezen.
7. FORT LIEFKENSHOEK – BEVEREN
Jawel. Het Fort Liefkenshoek ligt dan misschien dicht bij de haven van Antwerpen maar het Fort ligt wel degelijk in Oost-Vlaanderen, meer bepaald in Beveren.
Het is wel wat tussen het groen zoeken om er te komen maar eenmaal aangekomen, zal de ene wow de andere volgen. Wat een plek, wat een geschiedenis, wat een groene omgeving, wat een locatie.
Klik hier of op de foto om verder te lezen.
8. MECATORMUSEUM – SINT-NIKLAAS
Moeten we ergens heen, dan kijken we snel eens op een kaart of tikken we de bestemming in in maps.
Maar ooit is een knappe heer begonnen met de wereld in kaart te brengen. En dit was Mercator.
Dat we vandaag nergens verloren lopen en dat we altijd snel eens op de gps kunnen checken, daarvoor moeten we dank-je-wel zeggen aan Gerardus Mercator. Wil je weten hoe hij (en anderen natuurlijk) dat allemaal deed, dan moet je naar het Mercatormuseum in Sint-Niklaas.
En ben je dan toch in Sint-Niklaas, ga dan zeker eens op de grootste markt van België staan of ga op zoek naar de talloze kunst die in de straten van de stad te zien zijn.
Kijk hier voor meer info.
9. SCHEEPSWERF – BAASRODE
Jawel, er is inderdaad een scheepswerf in Baasrode.
Je komt terecht waar de tijd is blijven stilstaan, waar de laatste ambachtsman zijn vijl, hamer of beitel nog maar net heeft neergelegd. Allé, zo lijkt het toch.
Het is er verweerd, het is er op plaatsen rommelig, het ruikt naar ijzer, olie en andere smeermiddelen maar net daarom is het een prachtige plek om eens naar toe te trekken. Want die plekjes van industrieel archeologisch erfgoed zijn zo bijzonder, uniek en verdienen het volle licht van de spotlight.
Klik hier voor meer info.
Voila, gratis en voor niets 9 tips voor 9 dagen vol ontdekkingsplezier in de komende krokusvakantie (maar dat gaat natuurlijk ook op andere momenten 😉 ).
Zeggen dat er niets te bezoeken valt, wordt dus bijzonder moeilijk.
Andere leuke plekjes in Oost-Vlaanderen, vind je hier.
Shoutout… heb jij een klein maar fijn plekje in Oost-Vlaanderen dat ook in de spotlights zou mogen staan, zet dat plekje dan zeker in de comments. Zo ontdekken wij die ook en nemen we het misschien wel op in een volgend lijstje 😉
en vergeet niet te genieten!