11 km genieten in het PAYS BLANC van Antoing

Zondagse frisse neus

Op zoek gaan naar een wandeling die #coronaproof is; die ergens ligt waar we nog nooit zijn geweest; én die ons misschien wel iets kan bijleren. Dit was de opdracht voor dag 65 van de #coronadays.


Henegouwen

Al snel keken we richting Henegouwen. Iets voorbij Doornik viel ons oog op deze zonnige zondag op Antoing. Dit stadje van amper 7500 inwoners kenden we al van naam, wat er eigenlijk op neerkomt dat we in onze ontdekkingstochten door onze glooiende buurprovincie vanop de autostrade al vaak het bordje Antoing passeerden. That’s it.


Pays Blanc

Maar nu vonden we er een wandeling van iets meer dan 11 kilometer. De wandeling zelf wordt omschreven als het verkennen van een divers landschap waar geproefd zou kunnen worden van geschiedenis, water, natuur en industrie. Dat beloofde dus.

En deze belofte werd nagekomen. Het is inderdaad wat we tegengekomen zijn op deze Circuit du Pays Blanc.


Prins de Ligne

Zoals wel vaker, begint de wandeling op de markt.

Daar zien we niet alleen het 16de eeuws bijzondere stadhuis maar worden we ook meteen met de neus op de feiten gedrukt. Antoing is de stad waar de Prinsen de Ligne een van hun belangrijkste kastelen hebben. Het kasteel van Beloeil is hun wel bekende lustoord maar het kasteel van Antoing moet zeker niet onderdoen.

Op de markt staat dan ook prominent de 15de eeuwse Barbacanne van het kasteel. Helaas kunnen we noch deze voorpost van het poortgebouw, noch het kasteel (zelfs buiten coronatijden) vrij bezoeken, al zou dit in de zomermaanden, onder begeleiding (in het Frans) en enkel op welbepaalde dagen, wel mogelijk zijn.


Landmark

Behoorlijk onder de indruk van deze voorpost, wandelen we langs de kasteelmuur richting de Schelde. Af en toe zagen we de torens van het kasteel door de bomen piepen.  En de geel-rode vlag wappert, dus de heer des huizes was thuis.

Uiteindelijk zullen we deze toren op zo goed als heel de wandeling boven de stad zien uit turen. Van een landmark gesproken.

Je zou het niet zeggen maar dit kasteel is niet enkel de thuishaven van enkele van de Lignes. In het roemrijke verleden van dit kasteel, sliepen er ook andere gestelde lichamen zoals Jacob van Artevelde, Filips de Goede, Karel de Stoute, Maximiliaan van Oostenrijk, Karel V, Albrecht en Isabella, de graven Egmont, Horne, Brederode, Marnix van St. Aldegonde, Willem de Zwijger, Lodewijk de 14de en zelfs Charles de Gaulle. Impressionant, niet?

En voordat het kasteel in handen kwam van de familie de Ligne, was het natuurlijk bewoond door de familie…d’Antoing. Dit adellijke geslacht stierf uit toen de laatste mannelijke nakomeling stierf op het slagveld van …. de Guldensporenslag in Kortrijk. De cirkel is dus rond!

Mochten de muren kunnen spreken, we zaten er waarschijnlijk nog.

 


Terug naar de wandeling. 

Eenmaal over de Schelde, komen we in een ander landschap terug, een industrieel landschap. Op de rechteroever kunnen we de imposante cementfabriek zien, eentje die jaarlijks niet minder dan 1.25 miljoen klinkers maakt.

Meteen is duidelijk waarom deze streek ook wel ‘le pays blanc’ noemt. Antoing is namelijk bezaaid met verschillende kalksteengroeves. Oude kalkovens, steengroeven, fabrieken, grindbergen, kalkstofwitte daken, binnenvaartschepen vol kalksteen … we komen het allemaal tegen in dit witte landschap; een Pays Blanc dus.

 


De natuur neemt terug over

Het vervolg van de wandeling sluit naadloos aan bij deze industrie. De groeves die niet meer rendabel waren, werden in de loop der tijd gesloten en daar neemt de natuur het stilaan terug over. De wandeling leidt je langsheen deze oude kalkgroeves, dwars door de velden om terug via de Schelde nog een stukje geschiedenis te krijgen. Aan het laatste stukje Schelde passeer je enkele historische – deels vervallen – ovens waar destijds de kalk verhit werd.

Een mooie afsluiter voor deze 11 kilometer lange wandeling.

 

 


Wat vonden we ervan? 

Het is misschien wel vreemd om een wandeling leuk te vinden die toch voor een niet onbelangrijk stuk langs een cementfabriek loopt. Echter is deze industrie zo belangrijk voor deze streek dat deze niet kan ontbreken in de verkennende wandeling van Antoing.

Hadden we hier en daar graag wat meer uitleg gekregen over welbepaalde historische gebouwen? Misschien. Maar niets wat mr. Google niet kan oplossen 😉

 

 

One thought on “11 km genieten in het PAYS BLANC van Antoing

Geef een reactie

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder