3 toppers rond Kopenhagen
Kopenhagen als uitvalsbasis
In Kopenhagen is er altijd wel wat te zien en te bezien. (wil je onze tips voor Kopenhagen nog eens doornemen, kijk dan gerust op de blog) Dus ja, we hadden onze dagen zeker in deze Scandinavische hoofdstad kunnen vullen. Maar we zijn wie we zijn… ongedurig, ongeduldig en altijd op zoek naar zo veel mogelijk nieuwe plekjes. Als we ergens ons anker uitgegooid hebben, kunnen we het écht niet laten om toch ook maar eens te kijken wat er in de ruime buurt kan gedaan worden. Ons verblijf wordt dus vanzelfsprekend een uitvalsbasis.
En zo pikten we er enkele toppers buiten Kopenhagen uit die we alleen maar dik vet kunnen aanraden 😉 (anders haalden ze ook de blog niet).
En ja, ergens onderweg namen we ook tijd om te genieten van een van de vele verlaten stranden van Denemarken. Moet je natuurlijk ook eens een paar keer doen.
Louisiana – Museum of Modern Art
Op een kleine 40 minuutjes noordwaarts van Kopenhagen ligt de perfecte mix tussen kunst, natuur en architectuur. Als je niet wist dat er daar tussen de bomen van Humlebæk een pareltje verborgen ligt, bestaat de kans dat je er zo voorbij zou rijden. En dat zou best wel jammer zijn. In het rustige, idyllisch plekje aan de oevers van de Öresund ligt sinds 1957 het eerste Deense museum voor moderne kunst, het Louisiana Museum of Modern Art (hier ga je naar de website van het museum).
Toegegeven, we fronsten ook een beetje onze wenkbrauwen bij de naam die toch veeleer aan de VS gelinkt wordt. De uitleg is simpel, het is de liefde die het gedaan heeft. De eerste eigenaar van het landhuis was namelijk drie keer getrouwd met een Louise. Louisiana is eenvoudig weg een eerbetoon aan zijn liefdes. Maar dit geheel ter zijde. 😉
In tegenstelling tot vele andere musea krijg je eigenlijk nooit een globaal beeld van het gebouw. Het is best moeilijk om er iet of wat vat op te krijgen. Het gebouw is organisch gegroeid uit de oorspronkelijke villa en bestaat nu uit niet minder dan zeven verschillende vleugels over verschillende verdiepingen van waaruit je zo goed als steeds kan genieten van een zicht op de beeldentuin en op de Sond. Hoe we de architectuur van het museum dan probeerden te doorgronden? Niet. Zo simpel is het. Door er in te verdwalen en door te genieten van de fenomenale uitzichten op de zeestraat vergaten we eigenlijk dat de gangen en zalen best wel een kluwen zijn. We lieten er ons door leiden en dat was prima. Om de duimen en vingers van af te likken, dat geven we je op een papiertje.
En de kunst dan? Wel, het is steeds een bloemlezing uit de collectie van niet minder dan 4000 stukken waaruit Louisiana te kiezen heeft. Niet slecht hé.
Er is deels een permanente tentoonstelling waarin onder meer werken van Giacometti te zien zijn (altijd goed), van Calder of van Baldaccini. Ook het verrassende lichtspel Gleaming Lights of the Souls van Kusama staat nu hoog in onze ranking. Daarnaast zijn er altijd enkele tijdelijke tentoonstellingen. Wij konden onder meer genieten van de expo Mamma Andersson en Mor (Deens voor ‘moeder’).
Zeker een aanrader om even te stoppen (zelfs om speciaal daarvoor naartoe te rijden 😉 ). Het is met een 600.000 bezoekers per jaar, een van de meest bezochte musea in Denemarken. Door de late openingsuren, kan je wel goed kiezen wanneer je er passeert. Wij kozen ervoor om pas tegen 15 u te gaan en dat maakte dat het er aangenaam vertoeven was (lees: niet te druk).
Helsingor – Museet for Sofart
Als je kan, moet je zeker eens naar Helsingor trekken. Dit plekje ligt nog iets noordelijker dan Humlebæk, meer bepaald daar waar de zeestraat tussen Denemarken en Zweden het smalst is. Vandaar uit kan je zelfs snel eens over en weer naar het Zweedse Helsingborg. Altijd leuk om zo snel eventjes in een ander land te zijn. Wij deden de overtocht enkele jaren geleden in de omgekeerde richting.
Nu deden we het niet (andere coronaregels, remember) maar trokken richting Helsingor om er het Maritieme museum te bezoeken (link naar het museum).
Het was voornamelijk de manier waarop het museum zich ondergronds rond een oud droogdok genesteld heeft, dat ons dit ommetje heeft doen maken.
Op vlak van architectuur heeft het museum ons zeker niet ontgoocheld. Drie verschillende bruggen verbinden de verschillende flanken van het 60 jaar oude droogdok. Door ondergronds te gaan, kon het museum het zicht op het Kronborgslot (waar Hamlet van Shakespeare zich afspeelt) vrijwaren.
In het museum zelf kan je naast persoonlijke verhalen van zeelui en een overzicht van de geschiedenis van de Deense zeevaart, ook een hele vloot aan schaalmodellen van koopvaardijschepen bekijken. Best wel boeiend.
Leuk detail: de banken rond het droogdek staan op zo een manier dat zij aan Morsecode doen denken…
Ben je uitgekeken op het museum, dan kan je zeker eens door de kleine steegjes van Helsingor slenteren. Wij vermeden wel de drukste straten.want deze zijn vaak bevolkt door Zweden die er hun voorraad sterke (of minder sterke) drank komen inslaan. In Denemarken zijn er namelijk geen Systembolaget zoals in Zweden 😉 .
Ronnede – Treetop experience
Ergens op een toren staan en er genieten van een uitzicht?? Daarvoor zijn we altijd wel te vinden. Op een uurtje van Kopenhagen vonden we ons uitzichtplekje in Ronnede.
Het uitzicht is misschien niet het spectaculairste uitzicht dat er is, wat natuurlijk niet wil zeggen dat een zicht op 45 meter hoogte over de beschermde bossen van Gisselfeld Kloster niet adembenemend mooi is, maar hier is het toch voornamelijk het architecturaal hoogstandje dat je naar het zicht brengt, dat ons verbluft deed staan.
Voor de Camp Adventure Treetop Experience moet je eerst 600 meter op knuppelpaden door de bossen wandelen om dan via een vernuftige spiraal steeds hogerop te gaan. Veel woorden moeten we hier niet aan vuil maken. We stonden tijdens ons bezoek ook met onze mond vol tanden. Op de pancartes die aan de voet van de spiraal stonden, bekeken we ook nog eens hoe deze spiraal gebouwd werd. Indrukwekkend is misschien nog te licht uitgedrukt.
Wil je meer avontuur, kan dat zeker op deze site: Er is tussen de bomen namelijk een gigantisch hoogteparcours, met een hele hoop deathrides!
Heb jij een leuk uitzichtplekje dat we mogelijks nog niet kennen? Laat ons die dan zeker weten via de comments.
In een volgend artikel nemen we je mee naar onze andere plekjes op de roadtrip door Denemarken. Stay tuned dus 😉