Toppers in Kopenhagen
Reizen en corona
Reizen in tijden van corona. Dat is wikken en wegen; herwikken en herwegen. Dat is checken en afchecken. Verplichtingen bij vertrek en aankomst opzoeken. Keer op keer.
Reizen in tijden van corona is veel dromen en tevergeefs plannen tot de kogel enkele dagen voor afreis eindelijk door de kerk kan. We hebben inderdaad pas enkele dagen voor afreizen iets durven vast te leggen. We hebben ons – geheel tegen onze gewoonte in – beperkt tot één enkele land dat we binnenste buiten zouden keren. Maar het kwam dus goed. En eigenlijk waren we al heel blij daadwerkelijk te kunnen afreizen!
Denemarken
We besloten om naar Denemarken af te reizen.
Waarom naar Denemarken? Vooreerst stond Kopenhagen al langer op ons lijstje. Wat eerder een city trip zou worden, werd nu een deel van onze roadtrip door het land. Twee vliegen in één klap. Bovendien moesten de kinderen onder de 16 er niet getest worden. Grote plus want we hadden – eerlijk gezegd – geen zin om elke zoveelste dag een wattenstaafje door de neus van de tieners gejaagd te zien…. Zij trouwens ook niet.
Wat onwennig
Toegegeven, het voelde allemaal wat onwennig aan; zo zonder onze normale doorgedreven voorbereiding op de bots ergens naartoe gaan. Dit is zo niet hoe we normaal roadtrippen. We kiezen onze plaatselijke uitvalsbasis(sen) normaal enkel omdat er in die streek iets bijzonders te zien is. Door de late beslissing was de voorbereidingstijd er wat bij ingeschoten. Maar we hadden er het volste vertrouwen in. Leve het internet en lang leve roaming!
In grote lijnen zouden we zowel de westkust als de oostkust van Jutland aan doen met een uitloper naar Aalborg. Via de stad van Hans Christiaans Andersen, Odense, zouden we richting Kopenhagen trekken. We gingen dus voor een rondje Denemarken.
KOPENHAGEN
Kopenhagen is natuurlijk een topplaats. We geven dan ook heel graag onze toppers, onze hotspots in de hoofdstad van het land van de stoere Vikingen? De must-sees voor de rest van Denemarken houden we voor een volgende blog.
IN DE STAD
1. Zwemmen in de stad
Zwemmen in openlucht pal in een stad, een hoofdstad dan nog wel… euch, dat kan toch niet. En toch is dit in Kopenhagen mogelijk. Op verschillende plaatsen dan nog wel én de locaties zijn op een heel originele manier gefaciliteerd. De Denen vinden bovendien niets leukers dan na een werkdag nog even een plonsje te wagen in het frisse water. Il faut le faire. Was het zonniger geweest, dan hadden we de uitdaging waarschijnlijk ook wel aangegaan maar voor ons mag de thermostaat wat hoger staan voor we ons in onze zwemplunje hijsen. Zwemmen of niet…. het zijn hele leuke plekjes om ook in gewone tenu te vertoeven.
2. Danish Architecture Center
Het Deense Architectuur Center (kortweg het DAC) is een aanrader en niet alleen omwille van het prachtige uitzicht over de stad van op het dakterras of door de vier verdiepingen hoge glijbaan waar niemand aan kan weerstaan. Nee, het DAC geeft een bijzonder boeiende inkijk de visie van de Denen op stadsontwikkeling. Kort gesteld stellen zij zich niet, zoals wij eerder doen, de vraag wat een individu nodig heeft om gelukkig te wonen maar wel hoe het individu samen met anderen én in harmonie met de omgeving én met het meeste respect voor de natuur kan leven. Het resultaat van deze denkoefening is een amalgaam van mega-gedurfde creaties waar we onwaarschijnlijke fan van zijn. Moet het gezegd dat alles overgoten wordt met een dikke vette saus hygge…. we like.
Download bovendien zeker ook de app van DAC. Zo kan je tijdens het verkennen van de stad zien waar de pareltjes van stadontwikkeling te vinden zijn. Je krijgt via deze app ook achtergrondinfo van de locaties. Nice nice. (klik hier om naar de site van het DAC te gaan)
3. Copenhill
Zoals net gezegd. De Denen zijn inventief als het op het creëren van nieuwe gebouwen aankomt. Dit geldt ook voor utilitaire gebouwen (wat een naam… ). Ze nemen duidelijk de nodige tijd om een keer meer aan tafel zitten om na te denken hoe deze gebouwen die toch ergens gezet moeten worden, toch mooi kunnen zijn én hoe de gemeenschap er toch ook gebruikt kan van maken. Copenhill is daar een perfect voorbeeld van. Wat er aan de buitenkant een gigantische klimmuur en een spectaculaire (borstel)skipiste is, verbergt eigenlijk een verbrandingsoven. Echt fenomenaal om te zien en zeker het ommetje naar de stadsrand waard.
4. ‘Woonkazernes’ allerhande
Wow. Wow. Wow. Eigenlijk zouden we met deze woorden genoeg moeten gezegd hebben. Maar daar heb je natuurlijk niet veel aan 😉 .
Er zijn verschillende types architectuur. Je heb natuurlijk de vele oudere wooneenheden het en der de stad. Het zijn bakstenen ‘woonkazernes’ van een 4 à 5 verdiepen hoog. Echt prachtig. Het zijn geen saaie vuile woonblokken want elke blok heeft net genoeg afwijkende details waardoor het geheel toch een samenhangend bont allegaartje is geworden. En nee, het geheel ziet er helemaal niet uit als een getto. Dus geen raampje-terrasje-raampje-terrasje ( je kent het monotone van bij ons wel) maar alles werd goed door elkaar gehusseld en geschud. Het resultaat is een streling voor het oog is, ook al zijn deze woonblokken enkele decennia oud.
Aan de andere kant, is er natuurlijk de moderne uitdagende nieuwbouw. Indrukwekkend, fascinerend (vul maar elk superlatief aan 😉 ) . Foto’s zeggen genoeg…
5. Fietsen in de stad
Een voltreffer van jewelste. Fietsen in de stad. Je fronst misschien je wenkbrauwen maar hoe druk het verkeer in een hoofdstad soms is, als fietser heb je er niet echt last van. De fietser is namelijk gebombardeerd tot koning . In zowat 95% van de straten kregen zij een afzonderlijk verhoogde rijstrook van wel 2 meter. Daar kunnen wij in België alleen maar een puntje aan zuigen. Bovendien wordt de fietser verwend met een heuse fiets-o-strade én met speciaal voor hen ontworpen fiets bruggen. We zijn volledig verkocht!
O ja… fietsen hoef je niet van thuis mee te sleuren. Er zijn deelfietsen in overvloed (e-bikes en gewone fietsen) . Eens je het reservatiesysteem door hebt, is het oppikken en terugplaatsen van de fietsen piece of cake. Wij kozen voor fietsen van Donkey Republic en waren er absoluut tevreden van. Op hun site (klik hier) kan je zien waar zij nog deelfietsen voorzien. Het was trouwens in Kopenhagen dat we vaststelden dat zij in ons eigenste Kortrijk ook deelfietsen aanbieden.
Dit smaakt naar meer… Alle tips om een andere stad al fietsend te ontdekken, zijn welkom… Een heel nieuwe wereld ging voor ons open 😉 !
6. Pleintjes en parken – Superkilen
Waar het in Kopenhagen ook steeds leuk vertoeven is, is op de verschillende pleinen en parken. Door de locals naar die pleintjes te lokken, probeert de stad ook de criminaliteit de kop in te drukken. Een goed voorbeeld van zo een project is het landschapspark Superkilen in de Norrebro-wijk. In deze probleemwijk van Kopenhagen (namelijk dé plek waar in 2006 de rellen na de befaamde Mohamedcartoon in alle hevigheid woedden) werden ettelijke miljoenen euro’s geïnvesteerd om de lont uit het kruitvat te halen. Het originele resultaat mag er zijn. Het is een bruisende plek vol gezelligheid geworden. Je kan laveren tussen het rode gedeelte met de schommels, het zwarte gedeelte waar je de beroemde witte lijnen kan vinden, of het sportieve groene deel. Fijn om eens te passeren.
7. Grundtvigskerk
In en rond Kopenhagen staan er wel meerdere kerken. Wil je je dag vullen met het bezoeken van kerken, dan zal je meer dan genoeg keuze hebben (denken we toch, want wij deden dat niet 😉 ).
Is dat niets voor jou, dan kunnen we toch aanraden om toch even naar de rand van de stad te trekken om een specialleke onder de kerken te bewonderen. De Grundtvigskerk is gebouwd op het hoogste punt van Kopenhagen en is zo a-typisch als kerk dat je die gezien moet hebben. De meer dan 2 miljoen (so they say) handgevormde geelbruine bakstenen vormen een prachtig modernistisch bouwwerk. Eenvoudig en saai gaan hier zeker niet samen. Het gebouw is ronduit imposant. Geen steen of boog is er te veel. Als je kan moet je ook eens binnengaan. Verschiet niet. Je ziet enkel stenen, stoelen en lusters. Geen beeld. Geen schilderij. Goede wijn behoeft duidelijk geen krans. (link website)
8. Kunst in de stad
Als we het hebben over kunst in Kopenhagen, hebben we het natuurlijk in de eerste plaats over de kleine zeemeermin die iedereen gezien wil hebben. En ja , ze zat er nog steeds. Maar wij waren meer onder de indruk van haar tegenhanger ‘The Genetically Modified Little Mermaid’ die eventjes verderop ligt. Nu we erover nadenken, is er naast dit deel van Kopenhagen niet zo bijster veel publieke kunst. En eigenlijk hebben we het ook niet gemist want de verwondering voor de architectuur was er des te meer.
9. Christiana
De zelfverklaarde freehaven Christiania is waarschijnlijk geen onbekende. Christiania is voor velen nog een synoniem van publiek en ongegeneerd canabis verkopen, en dat is het deels inderdaad; deels. Het is veeleer een bijzondere plek pal in de stad waar anarchisten, krakers, kunstenaars en non-conformisten allerhande hun ding kan doen. En ja … soms is er al iemand boven zijn theewater en wordt er wel eens in die toestand op de vuist gegaan maar it’s a free world, isn’t it. Ga er gewoon eens heen en geniet van de broeierige sfeer. Laat je de bijna 1000 bewoners van Chirstiania met rust, dan laten zij jou ook gewoon met rust. Leven en laten leven…Btw…. voor graffiti moet je ook hier zijn. Het is niet meteen de schoonste graffiti die we al gezien hebben maar ze zijn duidelijk een uiting van de moodswing van de bewoners.
10. Nationale musea
Zoals in elk hoofdstad, vind je in Kopenhagen ook enkele nationale musea. Wij gingen naar het Nationale kunsthistorisch museum en naar het Nationaal Historisch Museet. Beide zijn leuke musea om eens door te lopen. In het kunsthistorisch museum zagen we vooral werken van lokale kunstenaars maar ook enkele werken van Franse, Nederlandse of Belgische kunstenaars. Het Nationaal Museet was qua collectie wel ok maar het was er gewoon veel te warm waardoor we het bij een doorloop-bezoek hielden. Niettemin…een heel indrukwekkende collectie artefacten van Etrusken, Babyloniers, Romeinen, etc…. en natuurlijk van de Vikingen.
11. Uitsmijter
. Nyhavn
Tja, de oude haven met de kleurrijke gevels gekend van Instagram, van een ouderwetse postkaart of een van die nutteloze souvenirs…
Mooi plekje van op afstand maar – hoe kan het ook anders – veel te veel toeristen waardoor het niet authentiek meer is. Het is een van de zichten van Kopenhagen, dus we zijn er gepasseerd en hebben het gezien. punt. (als je met de fiets door de stad rijdt en richting Copenhill of Christiania rijdt, dan passeer je er sowieso.)
. Tivoli
Als er één plek was waarvan we op voorhanden dachten er zeker te zullen naartoe gaan, dan was het toch wel het icoon Tivoli. Maar hoe langer we in de stad waren en hoe meer we aan Tivoli passeerden, hoe lager het op onze to do lijst kwam te staan. Uiteindelijk is het maar een pretpark als een ander maar dan heel oud en in het centrum van de stad. Toegegeven, door de verwarrende manier waarop zowel een inkomticket als tickets voor elke attractie afzonderlijk aangerekend zou worden, zagen we het bos niet meer door de bomen. We haakten dus af. We wandelden wel een toertje aan de andere kant van de omheining en hadden zo wel de bevestiging dat we de vergane glorie niet gemist hadden.
Uitvalsbasis
Natuurlijk is Kopenhagen ook een ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Maar dat zal voor een volgende blog zijn. Onze eigen uitvalsbasis vonden we op air-bnb en was ronduit perfect.
In een volgende blog geven we onze plekjes die we vanuit Kopenhagen bezocht hebben. #roadtripsforthewin