Roadtrip Denemarken – dikke vette aanraders!

Roadtrip Denemarken – dikke vette aanraders!


Een rondje Denemarken!

We deden deze zomer een roadtrip in Denemarken. Maar dat wist je al 😉 . Na de toppers in Kopenhagen en de in de onmiddellijke buurt van Kopenhagen, is het nu de beurt aan de rest van het land van de Vikingen.

We verbleven enkele dagen aan de westkust van Jutland om vervolgens in Aahrus te resideren. En uiteraard moesten we ook stoppen in Odense, de stad van HC Andersen.

 


Esjberg (Jutland)

🇩🇰

Esjberg is niet alleen de grootste stad van Zuid-West Jutland maar ook ineens de grootste havenstad van Denemarken. Er is dus veel industrie waardoor de stad misschien wel minder idyllisch is dan de doorsnee Deense stad. Toch kan je leuk door de straten kuieren. Zo vind je in de winkelstraten allerlei entertainment voor de kinderen. Een voetbaltafel of een of ander bizar turntoestel in de straat is zo normaal als wat.

De westkust van Denemarken grenst eigenlijk aan de Waddenzee… yup… de Waddenzee die wij eigenlijk alleen maar associëren met Nederland (silly us). De Waddenzee betekent ellenlange stranden. We gingen eens kijken maar niet enkel voor het strand maar ook voor de vier 9-meterhoge sneeuwwitte betonnen mannen die naar de Waddenzee tuurden. Het werk ‘Mennesket ver havet‘ (oftewel ‘de mannen aan de zee’) van de Deense kunstenaar Svend Wiig Hansen werd daar op de duin geplaatst voor de 100e verjaardag van de stad. Sindsdien zijn is de beeldengroep echt wel hét symbool van de stad geworden.

 

🇩🇰

Kiezen is verliezen natuurlijk.

In plaats van een van de lokale musea te bezoeken, trokken we vanuit Esjberg een halfuurtje verder om aan de kust ter hoogte van de Esperance Bugt (waw, die naam alleen al!!) naar het Tirpitzmuseum te gaan. Dit museum ligt op de Atlantic wall (het is gebouwd op een bunker) en behelst dit onderwerp dan ook. Niet alleen dit maar ook oa de lokale geschiedenis, en amber. Dit gesteente blijkt onvoorstelbaar belangrijk te zijn voor het land. Dat wisten we absoluut niet. Het was niet dat we op deze reis per sé iets ‘oorlogachtigs’ wilden bezoeken maar we werden voornamelijk naar Tirpitz aangetrokken door de manier waarop het museum in de duinen verstopt ligt. Letterlijk verstopt. Van boven af gezien, zie je enkel een soort kruis. Voor de rest gaat het museum volledig op in de duinen. Moet je echt eens gezien hebben.

 

🇩🇰

 

In de buurt van Esjberg liepen we ook nog door een typisch Deens dorpje; Varde. Moet je zeker ook eens doen. De plek in absoluut niet op toeristen gericht en nét daarom waarschijnlijk leuk om door te cruisen…

 


Billund

 

🇩🇰

 

Denemarken hangt onvermijdelijk samen met Lego. En het walhalla voor Lego is natuurlijk de stad waar het allemaal begon, Billund. Nee, we gingen niet naar Legoland ( want daar gingen we al eens naartoe) maar wel naar Legohouse. Fantastisch goed. Legohouse ligt letterlijk naast het huis waar de eerste – toen nog houten – speelsteentjes gefabriceerd werden.

Wat is het Legohouse dan? Wel, heel eenvoudig, een gigantisch huis in de vorm van – hoe kan het ook anders – legoblokjes waar je door lego uitgedaagd wordt om telkens andere opdrachten tot een goed eind te brengen. Het komt er op neer dat je telkens iets anders in Lego moet maken: nu eens een heuse raceauto, dan weer een bloem of vis en een mozaïek. Het klinkt misschien gewoontjes maar alles is zo perfect omkadert, er is constant interactie doordat je via een armband die je bij de ingang krijgt je eigen creaties moet fotograferen én je waant je er in absolute Legoheaven. En ja, er is een Legoshop; en nee, daar kan je niet met lege handen buiten stappen 🙂

Een ticketje is misschien wat aan de dure kant maar het is echt wel elke euro waard!

Aarzel zeker niet om een plekje in het restaurant te reserveren. Van het eten bestellen tot het eten maken en geserveerd krijgen… het is een belevenis op zich.

 


Aarhus

 

 

🇩🇰

Onze tweede stop was Aarhus aan de oostkust van Jutland. Met zijn 280.000 inwoners meteen de tweede grootste stad van Denemarken. En dat merk je natuurlijk. Aangezien Denemarken niet minder dan 7500 km kust heeft, is het niet raar dat ook Aarhus aan de kust ligt en ook een haven heeft. En die haven ligt/lag zo goed als pal aan het centrum van de stad. Maar daar wordt nu iets aan gedaan. De industrie wordt nu stilaan uit het centrum verplaatst. Daar waar de industrie vroeger was, worden nu fantastische mooie moderne inspirerende nieuwe gebouwen, gaande van meergezinswoningen zoals The Iceberg, tot publieke gebouwen zoals DOKK1 of Navitas, opgetrokken. O ja, wil je op een leuk plekje eten, ga dan zeker eens naar Aboulevarden aan de oevers van de gelijknamige rivier, de Aarhus 😉 .

🇩🇰

Bij Aarhus denk je uiteraard onmiddellijk aan ARos van Aarhus. Het is de onbetwistbare landmark van de stad. Je weet wel, het museum met de regenboog op het dak. Best wel indrukwekkend! Uiteindelijk bleek het ganse museum meer dan de moeite waard. Veel van de kunstenaars kenden we niet maar we kwamen te weten dat de Deense kunstenaars een heel speciale, mooie, rustgevende manier van schilderen hebben. Hoe kan het ook anders? De Hygge-mentaliteit zit dus duidelijk ook in de kunst.

 

🇩🇰

Voor een origineel uitzicht over de haven en de stad, moet je in Aarhus beslist even naar het dak van het winkelcentrum Salling gaan. Op het gigantische dak kan je genieten van een hapje en een drankje of kan je gewoon wat chillaxen met zicht op de haven en de stad! En je krijgt er een fantastisch uitzicht gratis en voor niets bij. Salling is trouwens niet zomaar een naam in Denemarken. Noem een Deense supermarkt en het zit wel in de portefeuille van de familie Salling. Fotex, Bilka, Netto, Skagenfood,… check check en check. Dit voor de petites histoires 😉 .

 

🇩🇰

Iets onder Aarhus ligt het Moesgaard Museum, zeg maar het gigantisch ethnografisch museum. Zoals de Denen goed kunnen, is het gebouw opnieuw een pareltje. Met een enorme groen dak (waar je op kan rondcrossen) gaat het gebouw op in de natuur. Schitterend.

De collectie is zonder overdrijven gigantisch; veel te veel om allemaal te bekijken en te lezen. Wij gingen vooral om één van de bekendste veenmannen van het land met eigen ogen te zien, de man den Grauballe.

 

🇩🇰

Wat de Denen ook goed kunnen, is genieten van de natuur. Stel je een idyllisch, haast verlaten strand voor waar je op cirkelachtig wandelpad kan blijven lopen en zo afwisselend over het zand, over de branding en dan weer over het water loopt. Wel, dat is The infinite bridge (Die unendliche Bro) aan Varna Beach/Ballehage Beach. Een echte must-see. Als we nog een extra tip kunnen geven, ga dan zeker ergens in de voormiddag en vermijd zo de drukte.

 


Aalborg

 

🇩🇰

 

Volgende stop was Aalborg, in het noorden van Denemarken. Dit is de vierde grootste stad van het land en ligt aan de Limfjord, de verbinding tussen de Noordzee en het Kattegat.

In Aalborg pikten we er eensgezind het Kunsten museum of modern Art Aalborg uit. Enkele verrassende tijdelijke tentoonstellingen (in samenwerking met Louisiana bij Kopenhagen) worden er afgewisseld met de permanente collectie. In de kelderverdieping is er nog een overzicht de Deense designobjecten. En dan is er nog de tuin. We waren verbluft over wat we te zien kregen. Van grote namen zoals Andy Warholl tot Deense nobele – voor ons – onbekenden. Top.

Het gebouw komt trouwens van de tekentafel van de Finse architect Aalto en is het enige bouwwerk van hem dat buiten Finland gebouwd werd.

 


Odense

 

🇩🇰

De laatste stop voor Kopenhagen, was de derde grootste stad van het land. Odense is de stad van HC Andersen. We waren misschien wel van plan om zijn museum te bezoeken maar dit bleek nog volledig in renovatie te zijn waardoor het niet aangeraden werd. Geen nood, er is genoeg te zien in deze stad. Naast het pittoreske oude deel waar het museum van Andersen ligt, blijkt de stad een heuse moderne transformatie te ondergaan. Echt heel mooie (ver)nieuwbouw komt er aan. En in de straten van de stad, werden we toch steeds weer geconfronteerd met Andersen. Op elke spreekwoordelijke hoek van de straat staat er wel iets dat aan hem doet denken. Odense is best een gezellige stad waar je zeker eens moet geweest zijn om te zien hoe mooi de Denen een stad kunnen vernieuwen.

 

🇩🇰

 

Laat het ons gerust weten, als we een plekje in Denemarken vergeten zijn…. dan zullen we nog eens moeten teruggaan 😉

One thought on “Roadtrip Denemarken – dikke vette aanraders!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: