Eindhoven met tieners is top

Eindhoven met tieners is top


Ken jij Eindhoven ?

Wist je dat Eindhoven gewoon net over de grens met Nederland ligt; op amper een half uurtje van ons Belgenlandje?

Met iets minder dan 240.000 inwoners is Eindhoven meteen de vijfde grootste stad van onder noorderburen.

Maar als we eerlijk zijn, we kenden Eindhoven enkel van de luchthaven vanwaar een vliegtuigreisje vaak nét wat goedkoper is, van PSV Eindhoven of van Philips.

Maar daar stopte onze kennis van de stad. Onvergeeflijk, we know. Tijd dus om eens diep in het hart van Eindhoven te duiken. We kozen voor het hotel The Match, pal in het centrum van de stad, als uitvalsbasis.

(Blijkbaar kozen we er ook net het carnavalsweekend uit. En dat hebben we gezien… laat ons zeggen dat we ons behoorlijk underdressed voelden. Niet alleen de schoolkinderen doen duchten mee aan carnaval, maar het aantal volwassenen die niet verkleed waren, konden makkelijk op één hand geteld worden. Het is niet voor niets dat Eindhoven tijdens carnaval van naam verandert. Dan moet je naar Lampegat vragen (naar de lampen van Philips), wil je naar Eindhoven trekken 😉 . Toch heerlijk, die folklore. Tradities zijn er uiteindelijk om in ere te houden, toch?)


Klaar voor onze see/eat/sleep tips voor Eindhoven

– SEE –

* Dag 1 *

. De fiets werd onze beste vriend .

Pal bovenaan op ons to do lijstje stond natuurlijk het oppikken van onze fietsen. Nederland is een fietsland en daar wilden we aan meedoen. Spoiler alert: het bleek een schot in de roos. Van ons hotel naar het ophaalpunt van Velorent was het amper een kwartiertje stappen; een mooie ochtendwandeling dus. Onderweg snoven we alvast gretig de sfeer van de stad op. En dat die goed zat, is een understatement (carnavalsweekend remember). De toon was gezet!

Het ophaalpunt lag op een site van een oude NRE-gasfabriek tussen het kanaal (waar vroeger de steenkolen aangevoerd werden) en de heerlijk kabbelende Dommel. Dat was meteen een schot in de roos. Plekjes met geschiedenis, plekjes met bijzondere architectuur, reconversie, old meets new, gedurfde manieren van samenwonen … daar houden we van.

Nadat de fietsen een laatste check kregen, kon ons rondje Eindhoven beginnen.

Toegegeven, de fietsen van Velorent zijn echt TOP (hun service ook trouwens! Knap). We bolden vlotjes door de stad en dat lag echt niet aan onze conditie 😉 .

En waarom zou je eigenlijk sleuren met de eigen fietsen, als je ter plaatse piekfijne fietsen voor 9,5 EUR per dag gewoon kan huren?  Bij ons is het gewoon al niet mogelijk om voor elk van ons vijf een fiets mee te zeulen… En ja, nu alle kinderen op een gewone fietsmaat kunnen, zal je ons nog wel meer door een stad zien trappen. Wij hebben de smaak te pakken!

🔎: meer info op de site van Velorent

********************************

. Van Abbemuseum .

Het eerste museum op ons lijstje was het Van Abbe museum. We begonnen meteen met een topper.

De naam van het kunstmuseum verwijst – hoe kan het ook anders – naar meneer Van Abbe. Henri Van Abbe was een bijzonder welgestelde sigarenfabrikant met een steeds groeiende liefde voor hedendaagse moderne kunst. We lezen eind 19de-begin 20ste eeuw. Voor zijn steeds groeiende verzameling werken, liet hij zelf een prachtig roodbakstenen gebouw optrekken. In 2003 opende een moderne annex. Oud en nieuw gaan hier perfect samen.

In het museum zijn onder meer werken van Picasso, Chagall, Schoonhoven, Mondriaan en Kandinsky te zien. Via de app Smartify die we op onze smartphone installeerden, konden we doorheen het museum meer informatie over de werken krijgen. Zo kozen we zelfs welk info we het liefst hoorden … de romantische verhalen of toch liever een algemeen verhaal; zo super!

Nadat we in de kelder van het museum een kleine historiek over de collectie konden lezen, trokken we verdieping na verdieping omhoog. Die duiding van de collectie is voor het Van Abbe museum heel belangrijk. Hoe het kapitaal waar de kunst mee gekocht is, destijds vergaard werd, zou vandaag de dag natuurlijk niet meer kunnen. We hebben het dan natuurlijk over de problematiek van de kolonisatie. Bijzonder mooi dat het Van Abbemuseum mans genoeg is om die realiteit onder ogen te zien en deze toch te willen duiden. De geschiedenis kan je nu eenmaal niet uitwissen maar je kan er wel lessen uit trekken. Best moedig om het op de juiste toon ook te vertellen.

Wat vonden de tieners? Heel cool! De tieners verveelden zich geen seconde. Bij sommige werken zijn er zelfs toepasselijke geurkaarten en van andere werken waren er 3D edities die men kan aanraken. Altijd leuk. En de muzikale lift was ook een voltreffer!

behind the scenes: waarom wilden wij per sé dit museum bezoeken? heel simpel. blame it on the podcast ‘dit kan mijn kleine nichtje ook‘    .

💰: een ticketje kost 13 EUR per persoon. Tot 13 jaar is de toegang gratis
📍: Stratumsedijk 2 (het oud gebouw ligt op de hoek van de Bilderdijklaan en de Dam)
🔎: meer info op de site van het Van Abbe Museum

********************************

. Motion Experience .

Na de middag trokken we richting het winkelcentrum Piazza. In het winkelcentrum aan de Blob lieten we (helaas) de Bijenkorf letterlijk rechts liggen en trokken we naar de bovenste verdieping om naar Motion Imagination Experience te gaan.

Motion Experience kan je het best omschrijven als een belevingsspektakel waarbij je verbeelding op hol slaat. Al een geluk dat onze tieners geen actieve Tiktokkers zijn… Anders waren ze waarschijnlijk niet meer weg te slaan van de verschillende lichtinstallaties. Dit neemt niet weg dat we toch dikke fun hadden tussen al die kleurrijke installaties. Je kan hier zelfs een etentje reserveren (Dinner in motion) terwijl je ondergedompeld wordt in een lichtspektakel op je bord. Helaas waren alle plaatsjes voor die dag al gereserveerd.

💰: een ticketje kost 15 EUR, onder de 12 betaal je slechts 9 EUR
📍: Piazza 6
🔎: meer info op de site van Motion Experience

********************************

. Mu hybrid Arthouse .

Om de avond in alle rust te eindigen, lieten we het bruisende carnavalsgedruis achter ons en trokken we naar Strijp-S. Dit is sowieso een buurt waar je ook overdag eens heen moet.

In Mu Hybrid Arthouse kan je steeds weer een andere kunstinstallatie of tentoonstelling bezoeken. Wij hadden het geluk dat er net de wereldpremière van de lichtinstallatie liep van het Amsterdamse duo We are children of the light. Al zittend op een zitzak, genoten we van het rustgevend lichtspektakel van Spiraling Into Infinity. Het concept is gewoon fenomenaal. Doorheen een enorme industriële ruimte is een gigantische lichtkabel getrokken. De ene keer licht de kabel op in alle kleuren van de regenboog, dan weer enkel in zwart/wit om daarna alles door elkaar te hebben…. of net niets. Door de duisternis buiten én door het opgetrokken rookgordijn in de ruimte, was de sfeer zelfs magisch te noemen. Eigenlijk zouden we hier wel uren kunnen van genieten hebben. Eerlijk waar.

Indrukwekkend. En die omschrijving komt ook uit de monden van de tieners.

Let op. Deze installatie is verlengd tot 24.04.2022. Daarna is er weer iets anders!

💰: een ticketje kost 5 EUR, onder de 18 is de toegang gratis
📍: Torenallee 40-46
🔎: meer info op de site van MU Hybrid

Op de terugweg naar de stad hadden we hier en daar al wat graffiti gespot ( en wie ons kent, weet dat we die plekjes altijd gaan opzoeken… ). Maar dat was voor dag 2.


* Dag 2 *

Na een verkwikkende nacht én een heerlijk ontbijt, (en een platte band door carnavalsglas die ogenblikkelijk door Velorent opgelost werd. Thx) waren we volledig klaar voor dag twee. En avant.

. Daf museum .

Elke tientonnerfreak zal het met ons eens zijn. Wie Eindhoven zegt, zegt DAF. Inderdaad. Eindhoven is de thuisstad van de van Doorne Aanhangwagens Fabriek, DAF dus.

Maar wat velen misschien niet (meer) weten, is dat DAF, naast de gekende vrachtwagens, ook nog bussen en zelfs legervoertuigen maakt(e).  Maar daar blijft het niet bij. Bij DAF liepen ook prachtige personenvoertuigen van de band. En die hadden klinkende namen als de DAF Bikini of de DAF de luxe of de DAF Pony… Ze staan allemaal te blinken in het DAF-museum. We kwamen terecht in het walhalla van de DAF geschiedenis. Je kan op het prachtige geënsceneerde dorpsplein zelfs feestjes geven… zalig toch…Vergeet zeker ook niet naar de smidse te gaan kijken. Deze toont hoe de oorspronkelijke smidse uit 1928 er moet hebben uitgezien. Als je zoals wij gelukt hebt, loopt er net een oud-DAF-werknemer rond en word je ook getrakteerd op een bodemloze put vol onwaarschijnlijke verhalen. De werkplek komt dan gewoon tot leven. Heel bijzonder!

Na een paar uur de typische geur van olie en metaal te hebben geroken, trokken we verder op verkenning.

💰: een ticketje kost 11 EUR. < 15 jaar betaal je slechts 5 EUR. < 5 jaar is de toegang zelfs gratis.
📍: Tongelresestraat 27
🔎: meer info op de site van het DAF-Museum

********************************

. Graffiti .

Eindhoven is the place to be voor leuke en kwalitatief hoogstaande streetart!
We besloten richting de befaamde berenkuil te rijden; zeg maar een betonnen pleintje onder en op het kruispunt van enkele verkeersaders aan de rand van de stad.

Beelden zeggen genoeg! Wist je trouwens de ‘Berenkuil’ eigenlijk gewoon een geuzennaam is voor het gat in het Insulindeplein? Vanuit de lucht ziet die plaats en inderdaad wel een beetje uit als een berenkuil, maar dan eentje die opgeleukt is met graffiti!

💰: streetart is natuurlijk gratis 😉
📍: Berenkuil aka het Insulindeplein
🔎: wil je meer weten over de graffiti in Eindhoven, bezoek dan zeker volgende sites eens: this is Eindhoven, stadwandeling vol graffiti of kijk hier eens.

********************************

. Fietstoertje – Puur genieten .

De rest van de dag genoten we van het zonnetje en maakten we een heerlijke fietstocht rond Eindhoven. We wilden absoluut enkele plekjes aandoen. Zo passeerden we aan die andere landmark van Eindhoven, Evoluon. Helaas konden we niet binnen omdat de opbouw van een nieuw museum over de toekomst van de aarde bezig was. Wat we er van zagen, zag er heel erg goed uit. Dit zetten we zeker op onze to do!

De fietstocht moest ook aan de Strijp-S passeren. De Strijp-S is toch iets speciaals in Eindhoven. In de tijd van Philips was dit een terrein waar alleen Philips werknemers welkom waren. Voor alle anderen was deze enorme site eenvoudigweg verboden terrein. De Strijp S had dan ook de bijnaam ‘verboden stad’. Nu niet meer natuurlijk. Er worden integendeel indrukwekkende nieuwe moderne kantoorgebouwen en woontorens opgetrokken. Oude fabriekshallen worden op een originele manier hergebruikt. We kwamen er ook leuke plekjes tegen om te eten en drinken én je bent er in de hotspot voor design met dito designwinkeltjes 😉.


* Uitsmijter *

Uiteraard is er nog het Philipsmuseum. Dit moet je zeker ook doen. Wij deden het enkele jaren geleden.

Ook de architectuur mag er best zijn. Van typische arbeiderswoningen in alle geuren en kleuren, over moderne hoogbouw, tot de glazen Blob.


– EAT –

Een mens moet natuurlijk eten. We ontdekten enkele leuke plekjes om een hapje te eten.

Voor het ontbijt trokken we naar het übergezellige ‘Meneer De Boer’. Om vingers en duimen van af te likken. Hoe lekker was dat! Niet normaal. Een ontbijtje om U tegen te zeggen! En dan dat interieur! Pure nostalgie.

Voor de lunch liepen we naar Downtown Gourmet. Dit is een leuke foodmarket waar iedereen wel zijn ‘goesting’ kan vinden. Eerst wel een rondje doen om alles te verkennen en daarna kiezen. Hier is waarschijnlijk de uitdrukking ‘kiezen is verliezen’ voor uitgevonden. We konden helaas niet van alles proeven. Jammer. Alles is trouwens vers gemaakt en smaakt overheerlijk!

Tijdens onze fietstocht stoppen we nog eventjes in de Strijp-S om op het terras van de Oude Telefooncentrale (wat het ook destijds was #cool ) in de heerlijk flirtende eerste lentezon lekker een bordje borrelhapje te eten. Zo eenvoudig kan het leven zijn. 😉

Natuurlijk heeft elke museum ook wel een museumrestaurant of café, dus als je agenda het toelaat is dat ook altijd een goede keuze.


– SLEEP –

We logeerden in het hippe hotel The Match.

Waar vroeger een luciferfabriek was, is nu dit coole hotel. Weet je ineens waar ze voor de naam van het hotel de mosterd gehaald hebben…

The Match heeft een originele tagline: Stay out. Ze hebben dus liever dat je de stad ontdekt dan dat je in het hotel blijkt. Klinkt misschien wat cru maar het is superlief bedoeld. In The Match vonden we alles wat we nodig hebben. Een leuke kamer met heerlijke bedden; een lounge met originele comfortabele zetels om eventjes uit te rusten en een plekje om hapje te eten. Er is geen restaurant of bar, zelfs geen ontbijtruimte! Geen nood, er is een winkeltje en als je iets wil eten of drinken, dan konden we het er zelf kopen. ‘Zelf’ inderdaad.Iedereen krijgt het vertrouwen om zelf iets te nemen en het zelf te betalen. Hoe cool is dat.

Er is trouwens geen receptie maar wel een Matchmaker. We mochten dus zelf in – en uitchecken (en ja, zelf onze kamersleutel activeren hoort daar bij). Natuurlijk konden we bij een super vriendelijke Matchmaker terecht als we toch een vraagje hadden.

Een aparte formule maar – eerlijk waar – we hebben niets gemist tijdens ons verblijft. De hippe graffiti die overal op de muren staat, maakt dat de gezellige sfeer natuurlijk ook bij de tieners aanslaat.

💰: zie website
📍: Kleine Berg 43
🔎: verder wegdromen kan je op de site van het hotel


Eindhoven – do or don’t?

Eindhoven is best wel een hippe stad. Er zijn veel leuke musea, coole plekjes om te ontdekken of om een hapje te eten. Er is veel industrieel erfgoed te vinden (en dat is altijd een pluspunt voor ons). Ook op architecturaal vlak is Eindhoven een serieuze inhaalbeweging aan het doen.

Eindhoven is bovendien een paradijs om te fietsen. Overal afzonderlijke fietspaden of autoluwe straten. Heerlijk. Dat zijn we in ons Belgenlandje niet gewoon.

Eindhoven is dé lichtstad van Nederland en daar zijn ze best fier op. Je moet maar eens ’s avonds door de straten dwalen.

Ben jij al in Eindhoven geweest?

Wil je nog wat meer zien over onze trip? Kijk dan eens in de highlights op Instagram of kijk zeker eens naar onze reel 😉 !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: