Op zoek naar de man achter Le Petit Prince – Heizel Paleis 2 Brussel
Le Petit Prince
Wie kent het verhaal van Le Petit Prince niet?? Toch iedereen !
Toen de kinderen kleiner waren, passeerde de tv-serie over deze kleine prins wel meermaals op het kleine scherm. De boekjes voor eerste lezertjes, slingeren hier nog wel ergens rond. Nu de peuters heuse tieners zijn, dook het boekje zelfs op in de Franse leeslijst van school.
Het korte verhaal van de kleine nieuwsgierige prins die van de ene planeet naar de andere planeet hopt, was ons niet onbekend. Zijn zoektocht naar een misschien wel beter leven op één van deze planeten én levenslessen, evenmin.
Wist je trouwens dat het verhaal in meer dan 450 talen en dialecten vertaald werd? Best de moeite, hé?
“On ne voit bien qu’avec le coeur. L’essentiel est invisible pour les yeux.”
tongtwister
Wat wisten we nog van Le Petit Prince? Juist ja. Dat het boekje geschreven is door een auteur met een naam die verdorie moeilijk uit te spreken is: Antoine de Saint-Exupéry.
geduld loont
Pal in de corona viel ons oog op een expo in Lyon rond Le Petit Prince die er ronduit fantastisch uitzag.
Niet alleen ligt Lyon nu niet bepaald naast de deur (alsof we daar zouden mee ingezeten hebben 😉) maar ook corona stak stokken in de wielen voor een tripje heen en terug. Dus nee, in Lyon zijn we niet geraakt. Misschien maar best . De tieners hebben zich de taal van Molière helaas nog niet zó eigen gemaakt dat zij zonder puffen en zuchten een audiogids in het Frans zouden uitgeluisterd hebben.
Maar hey, problem solved… De expo is naar Brussel gekomen. Jiha! #insertvreugdesprongetje
De taalbarrière smolt als sneeuw voor de zon. Het stond meteen in de sterren geschreven dat we naar deze expo in Brussel zouden gaan. #punintented!
“Il est bien plus difficile de se juger soi-même que de juger autrui.”
verrassing van formaat
Op naar de Heizel, naar paleis 2 om er de expo Le Petit Prince. Tussen de mensen te bezoeken, een expo over het boek…dat dachten we toch 😉 .
En dat kregen we ook máár we kregen z o v e e l m e e r.
Wacht maar… we zeggen zo waarom…
hét verhaal
Bij het zien van de affiche voor de tentoonstelling, zagen we voornamelijk Le petit Prince staan. Logisch, want de kleine man staat nogal prominent op de affiche te blinken. Een expo over het bekende avonturenverhaal dus. Omdat de sneakpeaks die we over deze expo online gezien hadden, zonder enige discussie zo veel belovend waren, stelden we ons geen verdere vragen. We voelden dat het goed zou zitten.
In het eerste deel, volgden we inderdaad de sterretjes op de vloer tussen de verschillende planeten van het verhaal. We liepen in het duister tussen prachtige hagelwitte beelden, opgelicht door blacklights. Voor elke planeet uit het verhaal, was er een beeld. Lekker makkelijk om te volgen. We keken niet alleen, maar hoorden onder het lopen ook de immer warme stem van Warre Borgmans die het verhaal vertelde. Stem top (vergis je niet… dit is écht heel belangrijk), verhaal top, enscenering top. het was dus een geslaagde start van de expo.
Dit eerste gedeelte kan je perfect met kleinere kinderen doen (en is misschien iets minder voor de grotere kinderen – alhoewel zij er ook wel van genoten hebben).
dé man
Maar het was vooral het tweede deel dat ons verraste. Bleek dat de expo voornamelijk gaat over de man die de pen van Le Petit Prince vastgehouden heeft, over die Antoine de Saint-Exupéry dus.
Wat een kennismaking!
Het verhaal van de auteur/slash/avonturier wordt op een originele wijze verteld. Het is de o zo warme stem van Chris Lomme die als moeder van De Saint Exupéry haar verhaal vertelt. Vanuit de rol als moeder van een onverdroten avonturier heeft zij natuurlijk wel wat te vertellen. Je moet namelijk weten dat Antoine leefde tussen 1900 en 1944 en dat hij is die tijd als piloot de wereld rondvloog. We moeten er geen tekeningetje bij maken… vliegen in die dagen en met de toestellen van destijds was niet niets. Crashes, reddingsacties, zoektochten, onbekende gebieden bereiken,… het was schering en inslag.
Hoe hij uiteindelijk 1944 zonder engelbewaarders kwam te vallen, dat vertellen we niet. Daarvoor moet je zelf naar de Heizel trekken.
wat vonden de tieners ervan?
Zij waren vooral onder de indruk van het verhaal rond de auteur. Zij vonden het dus niet erg dat het tweede deel ineens het langste deel was. Het eerste deel rond het verhaal van Le Petit Prince vonden ze een leuke opwarmer.
Is de expo dus iets voor tieners? Absoluut. Antoine de Saint Exupéry is een bijzonder fascinerend persoon. Blij hem en zijn werken te leren kennen.
effe praktisch
💰: Een ticketje kost 17 EUR, tussen 6 en 18 jaar betaal je 10 EUR. Onder de 6 is de inkom gratis. Kijk op de site van de expo voor alle mogelijke tarieven en formules. De expo is het echt wel waard!
🎧: Er is een audioverhaal – dikke plus want hij is supergoed!
📍: Paleis 2 van de Heizel
🅿️: Parkeren kan in de buurt. Een ticketje op de parking kost 10 EUR voor 24 uur. Je kan er dan ook gerust een rondje Heizel van maken!
📆: De expo loopt nog tot 30 juni 2022.
⌛: Trek zeker een kleine 2 uur uit om de expo volledig te bekijken.
🛒: Er is een shop waar leuke hebbedingetjes gekocht kunnen worden. Je kan ook boeken van Antoine de Saint-Exupéry kopen, maar helaas enkel in het Frans.
🍵: net buiten het gebouw, staat er een kraampje waar je iets on the go kan kopen
🔎: meer info vind je op de site van de expo- klik hier
“Fais de ta vie un rêve, et d’un rêve, une réalité.”