Met tieners een weekendje naar het veelzijdig De Panne
Of we De Panne kénnen?
Wat een vraag?! Natuurlijk kennen we het meest westelijke plekje van onze Belgische kust. Het is toch daar dat je naar Plopsaland kan gaan, niet?
Ok, allemaal goed en wel maar de vraag was of we het échte De Panne wel kenden? ‘Echte’, als in authentieke…
Op deze vraag bleven we – weliswaar met behoorlijk wat schaamrood op de wangen – het antwoord grotendeels schuldig.
Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen.
Kwestie van de koe bij de horens te vatten, trokken we in het eerste weekend van de ‘grote vakantie’ richting de thuishaven van Pierke Kloef maar ook naar de plek waar Leopold I – allé toen was hij nét nog geen Leopold I – zijn eerste voet zette op wat enkele dagen later België zou worden. Op naar De Panne dus.
Laten we maar meteen de clou verklappen: De Panne heeft ons bijzonder aangenaam verrast. Amai, de Panne is zo veel meer dan een pretpark!
Wil je weten wat en waar? Lees dan zeker verder 😉 . ..
* * *
1. Al fietsend op verkenning
Toegegeven, het gebeurt maar zelden dat we met de fiets op verkenning trekken. De reden hiervoor is vrij simpel. We zijn met zijn vijven en vijf fietsen meesleuren, is een heel gedoe (lees: een onhaalbare kaart). Aan de kust leek het ons de uitgelezen gelegenheid om toch eens ter plekke fietsen te huren. Wat een openbaring. Het feit dat de fietsen mega-goed bolden, zal wel meegespeeld hebben bij onze euforie. Maar wat een feest. En eerlijk, met de fiets geraak je op zo veel plaatsen waar je anders nooit zou terechtkomen. Wij huurden de fietsen bij Arizona fietsen op de dijk. Een topper!
2. Zoek de grens op
‘De grens opzoeken’ mag je letterlijk nemen. De Panne ligt gewoon aan de grens met la douce France.
Hoe je naar de grens gaat, mag je kiezen. Over het strand tot aan de grenspaal om dan door de duinen terug te keren of je kiest voor de tweewieler en je trekt de weidse natuur in. Nu we onze fietsen hadden, kozen we natuurlijk voor de laatste optie. Het was best verrassend hoe snel we van in het levendige centrum van De Panne, tussen de verlaten velden terechtkwamen. Uiteindelijk volgden we het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke (in de volksmond beter gekend als ‘le canal de Furnes’) om niet ver van het caféetje ‘au retour de la chasse’ de Franse vlaggen te zien wapperen. Instant vakantiegevoel!
3. Verrassende natuur in alle vormen en kleuren
De Panne heeft vanzelfsprekend het strand en de duinen. Maar je zou verbaasd zijn hoeveel mooie bossen en velden er rond De Panne liggen. Je hebt de Calmeynbossen, het natuurreservaat De Westhoek, de Oosthoekduinen, de Duinpanne, de Cabourduinen,… noem maar op. Dit hadden we echt niet verwacht.
4. Boek eens een gids door de Cabourduinen!
Boek eens een gids… eigenlijk moeten we zeggen, sluit maar aan bij een gegidste wandeling. Toerisme De Panne biedt tijdens de zomermaanden verschillende wandelingen met gids aan (klik hier voor de link naar de wandelkalender); gratis en voor niets… Je kan het aanbod vinden op de website van De Panne of in de brochures. Het zijn er te veel om op te noemen. Het enige wat je moet doen, is gewoon op de aangegeven plaats en tijdstip verschijnen. De gids doet de rest.
Wij kozen voor een wandeling in de Cabourduinen. De Cabourwat? Inderdaad, de Cabourduinen; de oudste duinen van de Belgische kust, alstemblieft!
Het natuurgebied is nu eigendom van de Watermaatschappij en is, behalve de twee musea die er ook gelegen zijn (eentje over de WOII en eentje over de waterwinning), normaal slechts deels toegankelijk voor het grote publiek; tenzij natuurlijk met een gids. woehoe!
Echt heel boeiend. Tijdens de wandeling die wij deden, spitste onze bevlogen gids Werner zich vooral toe op het verdwenen kasteel, de bunkers, de loopgraven en de rol van het gebied bij de bescherming van Duinkerke; de militaire geschiedenis dus. Maar ten gepaste tijde zijn er ook natuurwandelingen. Voor elk wat wils dus. Gewoon even op de kalender kijken.
(o enne, by the way, het is niet omdat het gratis is, dat we de gids mogen vergeten, hé… 😉 )
5. Verdiep je in de bijzondere fauna en flora in De Duinpanne
Nee nee nee, we horen je al denken… pff.. zo een bezoekerscentrum, is dat wel boeiend.
Ewel ja; volmondig ja. Het bezoekerscentrum van de Duinpanne is best wel boeiend en gevarieerd. De kinderen waren meteen getriggerd om alle interactieve plekjes uit te proberen. Elke mogelijke vraag werd trouwens met veel plezier beantwoord door de enthousiaste medewerkers. Zo hebben we het graag; mensen die hun job met hart en ziel doen. Zo kwamen we te weten hoe haringen communiceren, welke vissen er in de Noordzee leven maar ook dat er best wel veel wrakken in zee liggen. We werden ook op ecologisch vlak wat wakker geschud bij het zien van de hoeveelheid plastic die in de maag van een bruinvis te vinden is. bah.
Buiten is er ook een heuse speeltuin en zijn er bankjes genoeg om even uit te rusten. Allé, dat zagen we toch vanaf het (overdekte) uitkijkplatform want door de stortbui hebben wij ons beperkt tot een bezoekje aan het bezoekerscentrum. We zullen dus nog eens moeten teruggaan 😉 .
Tip: wel best een plekje reserveren zodat je binnen kan. Corona, remember… Hier vind je een link naar de website.
6. ‘Loop verloren’ in de Dumont-wijk
Jawel, in De Panne staan er heel wat architecturale pareltjes. Die kan je vinden in de beroemde Dumontwijk, genoemd naar de architect op wiens tekentafel vele van de huizen die er nu nog staan, uitgetekend werden.
De huizen getuigen van het opkomend toerisme aan het eind van de 19de– begin 20ste eeuw. De vele prachtige cottages staat her en der op de flanken van de duinen. Het lijkt wel een compromis tussen het willen bouwen van villa’s in de duinen mét (toen toch) uitzicht op de zee, zonder de duinen weg te doen.
Leuk om weten… voor er huizen stonden, was dit gebied eigenlijk jachtgebied van de adel. Het kan verkeren.
7. Vergeet zeker niet naar de Kykhill te trekken
In de Dumontwijk kan je zelfs – via een verhard paadje en trappen – de hoogste duin van De Panne beklimmen, de Kykhill. Verrassend toch om een stukje duin te vinden pal in het centrum. Zo uniek dat deze plek ten alle prijs bewaard moet blijven en liepen alle potentiële verkavelaars tot op vandaag hard tegen de muur. Vanaf de top heb je een mooi zicht op de wirwar van steegjes in de Dumontwijk. Als je goed kijkt, kan je zelfs hier en daar de zee zien piepen tussen de flatgebouwen die nu – helaas – grotendeels het zeezicht blokkeren.
Het verhaal gaat trouwens dat de vissersvrouwen naar deze top kwamen om te verifiëren of hun mannen wel écht met hun boot vertrokken waren. Of dit verhaal klopt, daar hebben wij alleen maar het raden naar….
8. Ook de kunst mag niet ontbreken
Als je ons een beetje kent, weet je dat we altijd wel zoeken naar leuke kunst. Wel, in De Panne konden we ons hartje ophalen. Er is natuurlijk Beaufort 2021 met onder andere de gigantische inktvis van Laure Prouvost op het strand (mama, die inktvis heeft vier (!) borstjes #pubersinhuis). Maar er is zo veel meer. Je moet de zeedijk maar eens afwandelen. Je vertrekt aan Pierke Kloef in de duinen geflankeerd door de inktvis van Prouvost en het alom gekende werk dat de aankomst van Leopold I in De Panne vereeuwigt en je eindigt aan het andere uiteinde van de dijk bij de drie wijsneuzen van Jos De Gruyter & Harald Theys. Het aantal kunstwerken dat je dan passeert, kan lang niet meer op twee handen geteld worden.
Zelfs midden in de natuur staat kunst. Zo bijvoorbeeld het gespleten hert van Stief Desmet aan de vijvers Mackay, of nu tijdelijk Kunst@cabour in de Cabourduinen. Zalig toch !
9. Zin in muurklimmen of een hoogteparcours?
Ben je wat uitgekeken op de zee en het strand of wil je gewoon eens iets avontuurlijks doen en heb je best wel wat energie over, dan kan je bij de sportdienst van De Panne gaan muurklimmen of voor een touwenparcours kiezen.
Wij (allé…. de tieners) besloten om zich eens aan klimmuur te wagen. Rookies als we zijn, konden we dat natuurlijk niet zomaar doen. We werden in de geheimen van het muurklimmen ingewijd door een ervaringsdeskundige van het plaatselijke klimteam The Westcoast Lizards (it’s all in the name!) (thx Tom). Topervaring. Zo leuk zelfs dat onze jongste misschien zelfs een nieuwe hobby heeft gevonden. (en nee, we zeveren niet…) Wil je dit ook eens doen, kijk dan de de site van De Panne om je plekje te reserveren.
10. Last but not least : Het strand op!
En … last but not least… natuurlijk moet je ook het strand op. Een verblijf aan de zee zonder het zand tussen je tenen voelen kriebelen hebben, is toch niet perfect. Dus ja, naast het fietsen, wandelen, klimmen, klauteren en kunst kijken, MOET je natuurlijk ook naar het strand. De Panne heeft zelfs het breedste strand van België. En misschien zelfs dé mooiste strandcabines… Wat ook heel leuk is, is het gocart parcours dat pal op het strand aangelegd werd. Geen geslalom meer tussen de fietsers en voetgangers op de zeedijk, geen gefrustreerd belgerinkel. Nee, de gocarts zijn de koning te rijk op hún eigen piste. Goed bekeken.
O ja, De Panne heeft ook een prachtige zonsondergang 😉 .
* * *
Wat vonden we er van?
Zoals gezegd…. De Panne, chapeau, je hebt ons verrast!
Er is voor elk wat wils: zon, zee, strand natuurlijk maar ook natuur, kunst en geschiedenis. Ook de sportievelingen komen gretig aan hun trekken. En ja, er is ook dat pretpark, maar dat wisten we al 😉 .
De leuze van de gemeente ‘De Panne is zoveel meer dan je denkt‘, dekt dus volledig de lading.
Ze zien ons daar zeker nog terug.
Kennen jullie De Panne al??
Effe praktisch
Wij logeerden in een heel gezellige leuke Bed & Breakfast Charles Cabous in deelgemeente Adinkerke. Vanuit ons slaapkamerraam (btw… de kamer was eigenlijk de eerste verdieping van een woning… dus niet met zijn vijven in één kamer (fieuw) maar mooi rustig verdeeld over drie kamers) konden we de rollercoasters van Plopsaland zien. Dat de overnachting niet pal in het centrum lag, had alleen maar voordelen. Zo werden we snel aangespoord om ook buiten het centrum van De Panne op ontdekking te trekken. Ideaal dus. Alleen maar pluspunten voor dit verblijf. Oja… en dat ontbijt…. hoe heerlijk was dat !
We zijn wel geen foodieblog… maar we ontdekten wel een zalig lekker plekje om te eten. Je moet maar eens naar The Saloon op de zeedijk gaan. Su-per lekker eten, heel gezellige inrichting en een schitterend zeezicht.
Nog even iets over parkeren. Het zal je niet verbazen, een parkeerplekje scoren in een van de centrumstraten is meestal een hopeloze zaak. Been there, done that. Verlies gewoon geen tijd en zoek gewoon een plekje op een van de parkings aan de uiterste rand van de dijk of parkeer buiten het centrum en neem de kusttram.
*Voor dit artikel werden we door Toerisme De Panne gevraagd om eens hun gemeente te gaan verkennen.
Wij deden dit met alle plezier maar wel steeds onder de voorwaarde dat we enkel datgene zouden doen
wat wij leuk vinden én dat we eerlijk mochten zijn.
Wij willen enkel authentieke reviews geven waarbij we oprecht jullie kunnen warm maken om ook leuke dingen te ontdekken.
We willen jullie tijd niet verkwisten door oneerlijke reviews te geven 😉 .
Dus als we zeggen dat het goed is, is het écht wel goed! Bedankt Toerisme De Panne en alle partners!