Op zoek naar het paradijs in Kortrijk – Paradise 2021

Op zoek naar het paradijs in Kortrijk – Paradise 2021


Het paradijs ligt in Kortrijk

Voor het paradijs moet je deze zomer in Kortrijk zijn.

Het lijkt inderdaad alsof we pas gisteren nog met de confetti op Play aan het gooien waren, maar het is ondertussen toch al weer drie jaar geleden. Time flies, je weet wel…

Na de meer dan succesvolle editie van het interactieve kunstenparcours in de binnenstad, is Kortrijk nu klaar voor de tweede editie van de triënnale. ‘Paradise’ heet deze opvolger. En daarover gaat het inderdaad, een zoektocht naar wat het paradijs is, of net niet is.

Het was beslist geen makkelijke opdracht voor de curatoren om het minstens even goed te doen als de eerste editie. We verklappen het maar meteen. Ze slaagden met vlag en wimpel!

 


Hoe het paradijs maken?

Waar Play de mensen en hun relatie en interactie met de werken centraal zette, neemt Paradise nu een ander startpunt. De 32 kunstenaars, waaronder negen uit eigen land, kregen de opdracht na te denken hoe het paradijs er zou moeten uitzien. Dat het paradijs er voor iedereen anders uit ziet en mee beïnvloed wordt door de eigen achtergrond, komt dan ook duidelijk tot uiting. Wat voor de ene een paradijs zou kunnen zijn, is het duidelijk voor een ander niet. Bovendien liggen utopie en dystopie soms verraderlijk dicht bij elkaar.


Interactie en verrassend toegankelijke plekjes

Zoals het een interactief kunstenfestival betaamt, wordt van de bezoeker ook wel enige interactie verwacht 😉 du-uh. Een bezoekje aan Paradise is dus niet gewoon ‘kunstkijken’. Nee, je moet als bezoeker soms wel de handen uit de mouwen steken of zelfs eventjes je schoenen uittrekken om IN de kunst te stappen. Het moet gezegd, de tieners waren hier wel voor te vinden. Rondom zagen we ook vele kleinere kinderen die ook onmiddellijk wisten wat hen te doen stond. Paradise is dus zeker ook bedoeld voor kinderen. Zo is er in het museum 1302 een vloer bedekt met kleurige weegschalen. (Of de boodschap van de weegschaal in het paradijs leuker om zien is, is natuurlijk nog maar de vraag… ach- whatever, niemand let op de cijfers in het paradijs, toch ?) Op de site van het oude Broelmuseum moet je zelfs op het kunstwerk schrijven om samen met alle bezoekers een lokale bibliotheek samen te stellen! Origineel toch?

 

Er is natuurlijk ook het fenomenaal kleurrijke haakwerk van de Japanse 81-jarige Horiuchi in het shoppingcentrum ‘K’ waar iedereen gewoon wil in gaan chillaxen. Wedden dat je er niet meer uit zal willen? Waar je ook niet snel weg zal willen, is de Artellerietoren. Want jawel, één van de installaties bevindt zich in de anders gesloten toren in de schaduw van de Onze Lieve Vrouwekerk. Is het niet heerlijk om op deze manier ook op anders niet toegankelijke plekjes te komen? In deze toren kan je trouwens in je eigen bubbel (nee, ook hier is corona niet ver weg) pootje baden in een warm badje en al turend naar de reflecties van het water, nadenken over jouw paradijs. En zo kunnen we natuurlijk verder gaan. De installaties zijn over de ganse binnenstad verspreid. Van 1302 over het Baggaertshof en de K, tot de prachtige paardenstallen en Texture. En vergeet ook Kortrijk Weide niet. Daar is een Ship of Fools, een narrenschip aan land gekomen.

 


Van utopie naar dystopie

Maar niet alles is natuurlijk peis en vree. Misschien is het net door te beseffen dat er andere plekken op de wereld zijn waar het niet zo leuk is om te vertoeven, dat we wel moeten inzien dat we het eigenlijk nog niet zo slecht hebben. Zo moet je zeker eens naar de installaties in de Broeltorens gaan. Op de bovenste verdieping ga je eventjes naar Kaboel en een verdieping lager worden we nog eens gewezen op de gruwel van de kolonisatie in Congo… Het paradijs is daar ver te zoeken…

 


Hoe bezoeken?

Ewel, dat mag je nu eens zelf kiezen. Er is geen route of uitgestippelde wandeling. Een plannetje met de locaties van de werken kan je vinden in de toeristische dienst in het museum 1302 of in het Belfort op de Grote Markt. Schaf je zeker ook de catalogus aan want elke kunstenaar probeert met zijn werk iets te vertellen en het is natuurlijk leuk te weten wat hij of zij je wil meegeven.

Trouwens, Paradise is gratis. Je moet dus niet alles op een namiddagje afhaspelen. Neem gerust je tijd om te genieten. Of kom gewoon verschillende keren naar Kortrijk 😉! Paradise loopt nog tot eind oktober.


Wat vinden we er van?

Paradise is de max! We voelen ons nog trotser als Kortrijkzaan als we onze stad opgeleukt zien met de vele kleurrijke installatie. Pas op, voor sommige locaties (Museum 1302, de paardenstallen en Texture) moet je wel een plaatsje reserveren (of je vraagt ter plaatse of er nog een plekje is).

Het doet deugd om na de moeilijke coronatijden, de stad terug tot leven te zien komen. Paradise is dus een meer dan waardige opvolger van Play en wil er absoluut geen klakkeloze kopie van zijn. Kortrijk is klaar om in rechte lijn naar 2030 te gaan. Want, mocht je het niet weten… Kortrijk wil in dat jaar culturele hoofdstad zijn.. Benieuwd wat er nog allemaal zal komen. Maar nu eerst genieten van de kunst met een grote (toegankelijke) K in Kortrijk!

 

BTW: op zoek naar andere leuke uitstapjes doen in Kortrijk. Klik dan hier maar eens !

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: