Verborgen parel gevonden in Kortrijk – Liebaert Projects

Verborgen parel gevonden in Kortrijk – Liebaert Projects


Verborgen parel

Vorig weekend ontdekten we een echte verborgen schat in onze stad. Op een plaats waar we zonder enig overdrijving al honderden keren gepasseerd zijn, ontdekten we nu een heuse kunstgalerie! En wat voor eentje…


Minister Liebaertlaan

We trokken hiervoor naar de immer prachtige Minister Liebaertlaan in Kortrijk. De kunstgalerie ligt verborgen – zoals het een echte parel betaamt natuurlijk – achter enkelen impostante directeurswoningen. Een smalle inrit leidde ons tot bij de galerie met de meer dan toepasselijke naam Liebaert Projects.

In tegenstelling tot wat je van een galerie zou verwachten, kwamen we helemaal niet terecht in een kraaknet of tot in de puntjes afgewerkt pand, maar in een pand met een ziel, met een verhaal. Za-lig.

Je staat namelijk in het steengruis van een oude vlasweverij De Stoop. Hoe heerlijk is dat. Kijk dus niet alleen naar de kunst maar zeker ook naar het pand. Het is een stille getuige van het industrieel erfgoed van de stad. Voor het verhaal van de vlasindustrie moet je – als je dan nog niet zou gedaan hebben – maar eens een bezoekje aan Texture brengen ;-).

Een verweerde industriële setting samen met de moderne kunst is een match made in heaven.

 


Terug naar Liebaert

Het typische aan een galerie is natuurlijk dat er steeds iets anders te zien is. Net deze afwisseling is onmidddelijk ook een uitnodiging om er af en toe eens binnen te springen. En dat zullen we na deze eerste kennismaking beslist vaker doen 😉 .

Wat je nu nog enkele dagen (!) kan zien, zijn werken van drie hedendaagse kunstenaars.

In de eerste ruimtes staan de oranje daken van de Engelse Sebastian Jefford. Het lijkt een vrolijk tafereeltje met hier en daar leuke gedroogde bloemen of panda’s als versiering. Maar het venijn zit hem duidelijk in de staart. Niets is wat het lijkt. Voor ons stond eigenlijk een aanklacht tegen de olie-industrie, tegen de schreeuwlelijke gebouwen van datacentra, tegen de ongebreidelde verzamelwoede van velen. En ja, ook hier is een verwijzing naar de Ship of Fools (dat maakt met het werk van Joris Vandemoortel op Kortrijk Weide dat er dus twee ships of fools in Kortrijk liggen…) .

 

Vrolijker gaat het er aan toe op de benedenverdieping. Wedden dat je een dikke vette frons op je voorhoofd krijgt bij het zien van een gigantisch ondersteboven staand huis van Jonas Vansteenkiste of de gifgroene opblaasboot van Kamiel De Waal. Vergeet niet rond je te kijken want ook op de muren en aan het plafond hangen werken.

 

Tenslotte moet je naar de kelder. Daar wordt je geheel onverwacht meegezogen in de video-installatie van de Luikse Eva L’Hoest. Video-installaties zijn vaak moeilijk voor de kijker. Ze zijn misschein niet altijd snel voltreffers. Maar Eva L’Hoest heeft ontegensprekelijk een manier gevonden om met één enkele vingerknip de juiste snaar aan te raken. Zonder overdrijven een werk dat letterlijk ‘kiekenvel’ geeft. Komt het door het engelengezang van Julie Andrews of door de 20 loden beeldjes die uit het plafond lijken te vallen? Of komt dit door het verhaal dat met drie enorme projecties verteld wordt? Geen idee; maar dat werk over bijgeloof, wanhoop, het aanklampen van de mensheid aan zekerheden, heeft toch een bijzonder indruk nagelaten. Raad maar eens welk liedje op de weg naar huis afgespeeld werd!

 


Zoek zelf maar eerst het verhaal

Wil je meer weten over de werken, dan kan je de uitleg lezen op de hand-outs die aan de ingang gegeven wordt. Als we een raad mogen geven. Lees die hand-outs niet onmiddellijk maar laat de werken eerst op je af komen. Nadien is er nog tijd genoeg om datgene wat jij in de werken gezien hebt, te vergelijken met het verhaal van de kunstenaar. Net dat maakt het zo boeiend.


Last call

Haast je, rep je, spoed je want dit weekend is het de laatste keer dat deze werken in de Liebaert Projects te zien zijn. Daarna worden de deuren weer eventjes gesloten tot september en worden er weer andere werken tentoongesteld. Meer info kan je vinden op hun website.

 

 

Ken jij ook zo een verborgen pareltje? Laat het ons dan zeker eens weten… we are dying to find out ! 😉

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: