6 dingen om met tieners in Bologna te doen – what a joy!
Bologna, het is een naam die klinkt als een bel. Of zoals onze L. net zegt..; het is die stad van de bolognaise saus… en gelijk heeft hij.
Maar Bologna is niet alleen de stad van de saus of van de mortadella maar ook een stad met niet minder dan vier intrigerende bijnamen: ‘la rossa’, ‘la dotta’, ‘la grassa’ en ‘la turrita’.
“La rossa” verwijst naar de vele rode bakstenen gebouwen in het historisch centrum, (of is de eerder socialistische, zelfs communistische (so they say) wolk die over de stad hangt?).
“La dotta” (“de geleerde”), verwijst dan weer naar het feit dat de universiteit van Bologna de oudste universiteit van Europa is.
Voor de bijnaam “La grassa” (“de vette”) moeten we kijken naar het lekker eten dat in Bologna te vinden zou zijn.
Tenslotte heeft Bologna nog de bijnaam “la turrita” (“de stad met de vele torens”). In de 12 en 13e eeuw zouden er niet minder dan 180 torens in de stad gestaan hebben. Amper 24 torens hebben de tand des tijds (en de vele – onderlinge – oorlogen) overleefd.
Met zo veel bijnamen is er inderdaad, zoals we verwacht hadden, wel het één en ander te zien in en rond de stad aan de voet van de Apennijnen.
Lees snel verder, we nemen je graag mee naar deze boeiende stad!
verfrissing zoeken in de portieken van Bologna
Een Italiaanse zomer is een warme zomer… en dat is misschien nog een understatement. Dit, samen met warmte opslorpende gevels en geasfalteerde straten geeft het perfecte recept voor een broeierige warme stad.
Maar in Bologna hebben ze daar iets knaps op gevonden: hun portieken. Overal in de binnenstad kan je verkoeling vinden door in de schaduw van de gigantische gaanderijen te slenteren. In totaal zijn er in de binnenstad 42 km aan gaanderijen te vinden (met de gaanderijen buiten het stadscentrum, is er een totaal van niet minder dan 62 km). En die zijn sinds 2021 allemaal beschermd als werelderfgoed.
We liepen er met plezier onderdoor. Er zitten echte pareltjes tussen. Kijk dus zeker naar de plafonds én naar de vloeren. Echt prachtig.
***
graffiti, stickers en posters
In Bologna is er best veel graffiti te spotten. Echt grote murals zijn er misschien niet, maar overal, echt overal, zijn er – naast de obligate tags – prachtige pamfletachtige posters. Heel mooi. De inwoners van Bologna houden er ook wel van om hun frustraties of gedachten met zwarte stift op de muur te zetten. Intrigerend.
***
Sint-Petroniusbasiliek
Er zijn – zoals in elke Italiaanse stad – wel wat kerken in Bologna.
Als je er eentje wil bezoeken, raden we je de Sint Petroniusbasiliek aan. Waarom? Om de intrige die rond deze Basiliek hangt.
Mocht het oorspronkelijk ontwerp uit de 14de eeuw gevolgd zijn, dan zou deze kerk groter geweest zijn dan de Sint Pietersbasiliek in Vaticaan. Dat vonden de opeenvolgende pausen niet kunnen. Uiteindelijk besloot paus Piux IV rond 1560 dat men moest stoppen met het verder bouwen van de kerk; hence de onafgewerkte voorkant. Haat en nijd is dus op het hoogste echelon van de kerk niet onbekend. 😉
Kijk ook eens naar de grond, er ligt een gigantische zonnewijzer!
***
Ustica Memorial Museum – dark tourism
Een museum kan je het Ustica Memorial Museum niet noemen. Het is eerder een memorial dat perfect onder de noemer dark tourism gecatalogeerd kan worden.
Het enige wat we er zagen, is een uit wrakstukken terug samengestelde DC9.
Het verhaal achter dit vliegtuig is natuurlijk schrijnend. Het blijken de brokstukken te zijn van een DC9 dat in juni 1980 vanuit Bologna richting Palermo boven de Tyrreense zee is gecrasht. Het lijkt een doofpotoperatie. Tot op vandaag is het niet geweten wat de crash veroorzaakt heeft. De nabestaanden verwijten het Italiaanse gerecht zelfs nooit een echt onderzoek uitgevoerd te hebben.
Dit museum is een ingetogen eerbetoon aan de 81 slachtoffers. De permanente installatie van zwarte boxen, klank – en licht van de Franse artiest Boltanski, zorgt voor een beladen serene sfeer. Kijk zeker naar de film die in één van de zijlokalen getoond wordt. Het geeft je een beter beeld over het belang van deze DC9. Wil je al meer hierover lezen, dan moet je hier eens kijken.
***
Instagrammable Bologna
Bologna heeft natuurlijk veel – zoals ze zeggen – instagram-waardige plekjes. Eentje ervan willen we je niet onthouden.
Het plekje waar we het over hebben, heeft alles te maken met het feit dat er door Bologna geen rivier loopt. Allé, zo lijkt het toch. Er wordt altijd gezegd dat Bologna tussen de Savena en de Reno ligt maar door Bologna stroomt er wel degelijk water; en veel zelfs. Het gigantische (nu grotendeels droge) grachtenstelsel dat dwars door Bologna loopt, is helaas niet zichtbaar… behalve op enkele uitzonderlijke plekjes.
Waarom dan een grachtenstelsel? Hiervoor moeten we kijken naar de belang dat Bologna in tussen de 12de en de 16de eeuw had als centrum voor het spinnen van zijde. Het water diende als energiebron. (Niet alleen voor de spinnerij maar natuurlijk ook voor de graanmolens die dan weer meel voor brood en pasta opleverden).
Een van de plekjes waar je op vandaag nog een stukje van deze kanalen en grachten kan bewonderen (mét water) is het Canale delle Moline. Als je in de Via Piella een houten luikje opent, kan je het wassende water bewonderen. Wil je niet aanschuiven om ook een door het poortje te piepen, kan je gewoon aan de andere kant van de straat over het stenen bruggetje over het water turen. 😉
***
Torentje doen of niet?
Bologna is dus ook dé stad van de torens. Hoeveel het er ook waren, he blijven er massaal veel. Wat de rijken nu doen, deden ze vroeger ook al: ze willen de grootste, mooiste en hoogste van alles hebben. Voor de torens was dit niet minder het geval. Zolang hun toren maar groter, mooier of duurder was dan die van hun rivaal, was het goed. Haat en nijd en geniepig gedoe was hun niet vreemd. Men keek er niet raar van op als de een de toren van de ander in brand stak. …
Van die torens staan er nu nog een 40-tal recht en de twee bekendste zijn de Torre degle Asinelli en de Torre Garisenda. De bekendheid danken ze aan het feit dat ze ook gekend zijn als de scheve torens van Bologna. De kleinste toren is het restant van een halvering van de oorspronkelijke toren die gevaarlijk aan het overhellen was. Nee, niet alleen Pisa heeft dus een scheve toren! De hoogste van de twee kan je beklimmen. Als we de Italianen mogen geloven, doen studenten dan beter niet. Hun bijgeloof zegt namelijk dat degene die de 500 trede beklimt, zal zakken voor zijn examen. Je bent gewaarschuwd 😉 .
Bologna als uitvalsbasis
In Bologne kan je uren ronddwalen onder de vele portieken of je kan verfrissing zoeken in een van de vele musea. Wij bezochten nog het Mambo (het museum voor moderne kunst).
Maar Bologna ligt ook ideaal om Emilia-Romagna en Toscane te verkennen. Wij trokken vanuit Bologna richting:
- Firenze
- Imola – Dozza
- San Marino
Deze plekjes verdienen uiteraard een aparte blog 😉 .