San Marino – Dit Wist Je Nog Niet Over San Marino

San Marino – Dit Wist Je Nog Niet Over San Marino

Tuurlijk wil je eens naar San Marino gaan!

Met amper 61 km² aan oppervlakte, volledig omringt door Italië, heeft deze ministaat aan de oostkust van het Appenijnse schiereiland genoeg om serieus curieus te worden. Waarom bestaat San Marino eigenlijk nog? Waarom maakt het geen deel uit van Italië? Waarom heeft het de vele veroveringstochten en samensmeltingscampagnes zonder kleerscheuren overleefd?

Dat laatste is misschien niet helemaal juist. San Marino heeft zich helemaal niet kunnen standhouden tijdens de veroveringstochten en de oorlogen. San Marino deed gewoon niet mee. Wonder boven wonder zijn zij er in geslaagd om zich steeds op het bovenste beste plankje van de opeenvolgende veroveraars, pausen of despoten geplaatst te krijgen zodat zij San Marino in hun hart sloten en het landje ten alle koste wilden behouden. Wat ooit ontstaan is door een zekere Diaken Marinus van Arbe die een berg zocht om er als kluizenaar te leven, is nu nog steeds een land(je) dat stevig in zijn schoen staat.

Of zoals Gary Arndt in de super interessante podcast ‘ Everything Everywhere. Why does San Marino even exist?’ heel goed verwoordt: The Popes humored them, Napoleon liked them, Garibaldi thanked them, and Mossolini sympathized with them. All of these things have allowed this 1,700-year-old tiny republic to survive into the 21st century.

Je moet zeker deze korte podcast eens beluisteren als je het fascinerend verhaal over San Marino wil weten.


10 intrigerende weetjes over San Marino

Wat is er dan zo speciaals aan San Marino en waarom waren wij, net als de andere 3.000.000 toeristen die jaarlijks hun weg vinden richting San Marino, getriggerd om er eens naartoe te gaan?

Misschien wel door volgende 10 leuke weetjes over deze republiek!

      1. San Marino is een republiek waarvan de grondwet die nu nog van toepassing is, vastgelegd werd in 1600. Er zijn er niet veel die hen dit nadoen.
      2. Het land wordt bestuurd door telkens twee Kapiteinen-Regent. Elke 6 maanden worden er twee nieuwe gekozen.
      3. Er zijn slechts (of toch nog) 9 gemeentes in het land.
      4. In totaal wonen er een 32000 inwoners.
      5. Je betaalt er ook met de Euro (hoewel officieel geen Euroland … maar ja… wat moeten ze anders doen). De liefhebbers horen ons al aankomen. In San Marino kan je dus op jacht achter de lokale Euro-muntjes. Natuurlijk zijn er winkels genoeg waar je de munsten zo kan kopen. Maar geef toe… dan is de fun er toch zo af. Veel leuker is om ze bij toeval in je hand gestopt te krijgen. Ben je op zoek naar muntjes van San Marino, neem dan voldoende cash mee om in een van de vele shops cash te betalen. We did it, we got them. Trouwens: ook de postzegelverzamelaars kunnen in San Marino hun filateli-hartje ophalen. Leuk om weten: een kwart van de staatsbegroting komt van de uitgifte en de verkoop van postzegels; Crazy.
      6. De auto’s hebben er de mooiste nummerplaten; misschien wel omdat hun prachtige vlag er prominent op staat! Ze zijn zot van auto’s… het gerucht gaat zelfs dat er meer auto’s rondrijden dan er inwoners zijn en dat terwijl de maximum snelheid overal 50km/uur is.
      7. De ordehandhavers staan er enkel om toeristen over het zebrapad te laten, for real. Veel meer hebben ze niet te doen. Hun lelijk geel hemd en dito handschoenen moet je er wel bijnamen. Het is misschien wel het lelijkste uniform ever.
      8. De wit/blauwe vlag van San Marino heeft in het midden een schild met een afbeelding van 3 torens. Deze torens op de 3 spitsen van de Monte Titane kan je in het historische centrum van San Marino beklimmen. De Guaita en de Cesta kan je bezoeken; de derde (de Montale) is niet open voor publiek. Op de wandeling tussen de torens heb je prachtige uitzichten!
      9. Enkel een onderdaan van San Marino kan een eigendom in het land verwerven.
      10. Wil je een San Marinees worden, dan moet je er eerst 30 jaar gewoond hebben, of 15 jaar met een andere onderdaan van San Marino gehuwd zijn.

      (lees verder onder de foto’s)

      ***

      Kriebelen doet reizen

      Begint het nu nog niet te kriebelen om zelf eens in dit crazy landje te lopen, dan weten we het nog niet. Misschien kan het feit dat je vanuit de historische binnenstad van Citta de San Marino kan genieten van prachtige uitzichten, kan snuisteren in een van de vele juwelenwinkeltjes of lederwaren kan shoppen tegen relatief goedkope prijzen en overal door leuke smalle steegjes loopt, je wel overhalen. Voor de liefhebber… in elke straat is er wel een shop waar luchtgeweren verkocht worden. Zeiden we al dat het een crazy landje is??


      ff praktisch

      Je kan je wagen beneden de Monte Titane parkeren en dan de kabellift naar de oude stad nemen of je kan, zoals wij deden, parkeren in een gigantische parking en daarna de liften nemen om in de oude stad te geraken. Ok ok, de sportievelingen kunnen natuurlijk alles te voet doen!

      Wil je wat musea bezoeken of wil je een skip the line doen in de 2 toegankelijke torens, koop dan in het eerste museum dat je tegenkomt, een all-in ticketje…. het bespaart je tijd en het kost twee keer niets.

      Geef een reactie

      %d bloggers liken dit: