A – WENEN – HEERESGESCHICHTLICHES MUSEUM

🇦🇹

MILITAIR MUSEUM

We zijn nogal geïnteresseerd in de oorlogen; misschien is dat nog een understatement.

Maar het is wat het is… waar het bloed kruipt, kan het niet gaan.

Als er dus ergens een militair museum is, kan je er prat op gaan dat we er wel eens zullen binnen neuzen.

Zo ook in Wenen.

FRANS JOZEF I

Het oorlogsmuseum, het Heeresgeschichtliches Museum, in Wenen vindt haar onderdak op de terreinen van het vroegere ‘Arsenaal’, dus het munitiedepot.

Deze fenomenale site is een baken van rust tussen de in aanbouw zijnde moderne woon -en kantoorcomplexen in het derde district van Wenen.

DSC07724

Het was Koning Frans Jozef I (jaja, die van de bloedmooie Sisi (toch in de films…) )  die de opdracht tot het bouwen ervan gaf. Hij wou een museum ter glorie van zíjn leger.

Dat het hem gelukt is, is licht uitgedrukt.

Het is een imposant museum geworden. Zowel architecturaal, als wat er tentoongesteld wordt.

Als het onderwerp je niet boeit, zal de architectuur, die een originele mengeling lijkt van Italiaanse en Byzantijnse stijl, je ongetwijfeld wel kunnen fascineren. Kijk vooral naar de kantelen… stuk voor stuk prachtig versierd.

HKM

KRIEGE GEHÖRE INS MUSEUM

Om het museum te bereiken, moet je de uitnodigende poort van het Arsenaal door om daarna via een met kasseien geplaveide binnenplaats finaal aan het Kriegsmuseum te komen.

Het is een gigantische soldaat die je bij het naderen van het museumgebouw op een – hoe kan het ook anders – trieste manier begroet. De leuze die op de muur aangebracht werd is meer dan waar ‘Kriege gehören ins Museum’. 

DSC07733

TOPSTUKKEN

We waren wat aan de late kant om het museum nog binnen te kunnen gaan maar we kwamen met een doel.

We wilden namelijk dé topstukken van dit museum zien. En die topstukken hebben een ongeëvenaarde historische topwaarde; toch wat het onderwerp Wereldoorlog 1 aangaat.

Aangezien het museum gebouwd werd door Koning Frans Jozef en hij de oom was van dé Franz Ferdinand, is het niet meer dan normaal dat er aan de beladen moord op deze laatste een bijzondere plaats krijgt.

Even ter herinnering.

Franz Ferdinand zou na diens overlijden, zijn oom Frans Jozef, opvolgen als koning van Oostenrijk-Hongarije. Dat laatste land had onder andere Bosnië geannexeerd. Toen Franz Ferndinand de hoofdstad van Bosnië bezocht, kwam hij de getormenteerde en gefrustreerde Serviër Gavrilo Princip tegen. Deze wilde zich tegenover het Servische leger,  dat hem geweigerd had, bewijzen. Hij zocht toenadering bij het beruchte geheime genoodschap ‘de zwarte hand’ om steun te krijgen voor zijn plannen om de kroonprins Franz Ferdinand, te vermoorden. Beiden hadden hetzelfde doel: de annexatie van Bosnië ongedaan maken en aansluiten bij Servië. 

De rest is geschiedenis.

En van deze moordaanslag kan je enkele originele stukken zien in het museum; gaande van het voertuig waar Franz Ferdinand in vermoord werd, tot zijn originele kledij. Toch bizar om hier oog in oog mee te staan.

hkm2

WAPENS

Natuurlijk gaat het museum niet enkel hierover maar ook over de rest van de krijgsgeschiedenis van Oostenrijk.

We zagen heel wat oude wapens, vliegtuigen, kanonnen, ridders, … maar ook stukken uit de zwarte periode van de Tweede Wereldoorlog. Geen enkel onderwerp wordt geschuwd; dit is ook niet nodig in een museum.

 

DSC07735

 

Zoals vaak bij dergelijke omvangrijke musea, hebben we lang niet alles kunnen zien. Ze zou nog een afdeling zijn waar je tanks kon bekijken maar dat zal voor een andere keer zijn.

Wat is volgens jullie het interessantste oorlogsmuseum?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “A – WENEN – HEERESGESCHICHTLICHES MUSEUM

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: