CZ – PRAAG – IL COMMENDATORE

🇨🇿

MOZART

Mozart wordt normaal gezien onmiddellijk gelinkt met Oostenrijk, en dan vooral met Salzburg en Wenen.

Toch heeft hij ook een behoorlijke link met Praag; hij verbleef er zelfs een paar keer.

DON GIOVANNI

Wat hem het meest aan de stad linkt, is het feit dat zijn opera Don Giovanni er in de Staatsopera in première gegaan is. Je weet wel, die opera met dat bombastische en onheilspellend begin. Je weet wel, die opera vol liefde, intriges, haat en misprijzen. Het kan ook niet anders; een opera over een hartenbreker moet tot de verbeelding spreken, en moet een zekere mystiek over zich heel hullen en dat doet hij.

Een van de hoofdpersonages uit deze opera is Il Commendatore. Ja, juist de gebroken vader die enkel als een geest in het verhaal zijn opwachting maakt.

Deze prachtige opera was meteen de inspiratie voor de in Tsjechië geboren kunstenares Anna Chromy om dit beeld te maken.

Eigenlijk is het enkel de cape die je ziet, maar het lijkt alsof er iemand onder de cape zit, Il Commendatore dus.

2018-07-27 15.34.58

KOPZORGEN

De vraag of er nu al dan niet iets of iemand onder de cape zit, baart de Praagse brandweer al jaren ware kopzorgen.

Het zijn vooral dronken Engelsen die zich die vraag stellen. En hoe kan je het best uitmaken of er nu al dan niet iets inzit?

Inderdaad … door er eventjes in te kijken.

Nu, het probleem zit hem voornamelijk in het feit dat een hoofd, eenmaal ondersteboven in het beeld, terug volloopt met bloed en dus wat dikker wordt. Jullie raden het al… op dat moment krijgt de nieuwsgierige Engelsman zijn hoofd niet meer uit het beeld en moet de brandweer erbij geroepen worden. Blijkbaar gebeurt dit toch een paar keer per jaar.

Begrijpelijk dat de brandweermannen het meer dan beu zijn en al verschillende keren gepolst hebben of het beeld niet kan weggehaald worden.

Dat zou natuurlijk zonde zijn. Het beeld is en blijft een heel origineel beeld dat de herinnering aan een heel getalenteerde, maar getormenteerde, componist terecht in leven houdt; al doet zijn muziek dit natuurlijk ook uit zichzelf.

 

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: