🇨🇿
KUTTENBERG
Soms kom je op plaatsen waarvan je niet voor mogelijk hield dat die zouden bestaan; waarvan je niet voor mogelijk hield dat iemand er ooit aan gedacht zou hebben om die te creëren. Kutna Hora in Tsjechië in de buurt van Praag is zo een plaats.
Kutna Hora, of Kuttenberg, was van de 12de tot de 16de eeuw een zilvermijnstad. Volgens de overlevering zouden de monniken die op deze plaats een klooster hadden, de uitgegraven zilverertsen onder hun monnikspij (Kutten in het Duits) verstopt hebben; hence the name.*
OSSUARIUM
In een van de rustige buitenwijken van deze stad, ligt het Ossuarium van Sedlec.
Kort gezegd is dit een kleine kerkje dat volledig, maar dan ook volledig, ‘versierd’ is met beenderen van mensen die ooit rond deze kapel begraven werden.
Beetje luguber natuurlijk. Een curiosum.
Er zouden niet minder dan 40.000 (volgens sommige bronnen zelfs tot 70.000) mensen op deze – toch kleine – site begraven liggen.
Er moet dan ook een reden zijn waarom iedereen net daar begraven wilde worden.
LEGENDE
Het verhaal gaat dat de abt van het Cisterciënzerklooster in de 13de eeuw door de Boheemse koning naar Jeruzalem gestuurd werd. Hij zou wat aarde van de Calvarieberg meegenomen hebben en dat uitgestrooid hebben op de gronden rond het kerkje. Hierdoor kreeg deze aarde het status van ‘heilige grond’. Meteen werd deze laatste rustplaats een van de meest gegeerde begraafplaatsen van Midden – Europa.
Enkele pestepidemies en oorlogen verder zorgden ervoor dat het kerkhof steeds weer uitgebreid moest worden.
Uiteindelijk werd het te groot en moest de begraafplaats geëxhumeerd of dus ingeperkt worden. Omdat men de botten niet zomaar wilde vernietigen, vond met er niets beters op dat er de Kerk mee te versieren.
NOG STEEDS
Toen wij er waren, waren er archeologen naarstig bezig om de beenderen die nu nog steeds onder de begraafplaats liggen, uit te graven. En dat deden ze heel minuscuul. Elk botje, zelfs tot een botsplinter toe, werd heel omzichtig gelabeld en uitgegraven.
Wat er mee zou gedaan worden, is een compleet raadsel. We zullen het misschien kunnen zien bij een volgend bezoekje…
*we bezochten al eens eerder een zilvermijn. Hier vind je waar.