Amsterdam met tieners!? Doen of niet doen?
Du-uh , wat een vraag.
Tuurlijk is Amsterdam een stad die je met tieners kan doen. Beter gezegd: zeker eens moet doen. Niet alleen is er geen enkele taalbarrière (want deze is er – afhankelijk van de voet waarmee de tieners ’s morgens uit bed gestrompeld zijn – soms wel), maar er is ongeloofelijk veel te zien en te doen! En wat geldt voor Nederland, geldt natuurlijk bij uitstek ook voor Amsterdam. Het is er zo plat als wat. Perfecte ondergrond voor een toertje met de fiets. Geloof ons… ‘we gaan eens fietsen’ horen de tieners veel liever dan ‘we gaan eens een toertje wandelen’.. je weet wel…. It’s all about optimaliseren van hun energieniveau!
Op naar Amsterdam dus! Aangezien we heel veel wilden zien en doen, maakten we er ineens een vierdaagse van. Intens, maar o zo genieten.
Benieuwd wat we bezochten? Tuurlijk (anders was je al lang niet meer aan het lezen 😉 )!!
WETENSCHAPSFREAKS in da house
Nemo
Jawel, we hadden voor elk wat wils gepland; ook voor de wetenschapsfreak. En wat voor een museum.
De tagline van Nemo is ‘hands on’ en dat zegt eigenlijk genoeg. Kijken mag maar aankomen moet. En dat is natuurlijk altijd een succes.
Letterlijk overal in het museum (tot in het toilet) leer je wel iets bij over een of andere tak van de wetenschappen. Het duurde dus wel even voor we onze tieners naar een volgende opstelling mee kregen…
Vergeet zeker niet naar het dakterras te gaan. Het is er niet alleen heel leuk zitten maar er zijn ook enkele leuke waterproefjes. Bovendien heb je er een prachtig uitzicht over dit deeltje van de stad. Heb je geen zin in het museum, dan kan je langs buitenom ook even gratis op het terras!
📍: Oosterdok 2
💰: een kaartje kost 17,50 EUR, met een I Amsterdam City Card kan je gratis binnen
📆: elke dag te bezoeken tussen 10.00 en 17.30
⌛: Trek zeker een kleine 3à4 uur uit om het museum te bezoeken
🔎: meer info vind je op de site – klik hier voor NEMO
KUNSTLIEFHEBBERS tekenen present
Rijksmuseum
Het Rijksmuseum mag natuurlijk niet ontbreken in een rondje Amsterdam. Er is zo veel te zien. Eigenlijk is het zelfs onmogelijk om alle 80 zalen tot in het kleinste detail te bekijken. Attentionspan, remember…
Zeg nu zelf, een museum als het Rijksmuseum met kleppers als De Nachtwacht van Rembrandt, maar ook toppers van Vermeer of Hals zijn altijd de moeite waard!
Trouwens, ons lievelingswerk is al jaren ‘De Zwaan’ van Jan Asselijn. En dat blijkt ineens de eerste aankoop geweest te zijn van het museum… voor 100 gulden aangekocht…
📍: Museumstraat 1
💰: een kaartje kost 20.00 EUR, met een I Amsterdam City Card kan je gratis binnen. Onder de 18 jaar is de toegang gratis.
📆: elke dag te bezoeken tussen 9.00 en 17.00
⌛: Trek zeker een kleine 4à5 uur uit om alles in het museum te bekijken en om ondertussen een koffietje te drinken
🔎: meer info vind je op de site – klik hier voor museum
***
Hermitage
Het Hermitage, dependance van het Hermitage in Rusland, wilden we al langer bezoeken en dat zou nu eindelijk van komen. Yes. Malevich ,… here we come… minstens, dat dachten we. Tot er iemand daar in een bepaald land serieus ruzie begon te maken. (maar daar gaan we niet op in)
Na lang wikken en wegen, en gigantische druk van buitenaf, heeft het Hermitage beslist om alle banden met Rusland te verbreken. En ‘alle banden’, dat moet helaas heel letterlijk genomen worden. Alle Russische kunst werd van de muur gehaald en terug naar Rusland gebracht. De pas geopende tentoonstelling over Russisch keramiek werd terug in kisten gestopt met een stickertje ‘terug naar afzender’. Bijzonder jammer natuurlijk. Kunst los zien van politiek is blijkbaar niet voor iedereen mogelijk.
Maar het Hermitage bleef niet bij de pakken zitten. Chapeau hoe zij in een ijltempo een nieuwe expo uit de grond stampten. Het werd een expo waar het wereldberoemde melkmeisje van Vermeer volledig ontleed werd. Via een audiogids werden we op elk zichtbaar en onzichtbaar detail van het schilderij gewezen. Knap gedaan.
btw: het Hermitage heeft een prachtige binnentuin 😉 .
Nog een tip: ben je klaar met je bezoek, vergeet dan niet eventjes een ommetje te maken naar het holocaustmonument.
📍: Nieuwe Keizersgracht 1
💰: een kaartje kost 15.00 EUR, met een I Amsterdam City Card kan je gratis binnen. Onder de 12 jaar is de toegang gratis.
📆: van woensdag tot en met zondag te bezoeken tussen 10.00 en 17.00
⌛: Trek zeker een kleine 2 uur uit om alles in het museum te bekijken en om ondertussen een koffietje te drinken
🔎: meer info vind je op de site – klik hier voor museum
***
Van Gogh museum
Van Gogh is voor niemand onbekend. Hier en daar kwamen we wel al eens een werk van hem tegen. Uiteraard.
Maar hét Van Gogh museum is natuurlijk dat van Amsterdam.
We hadden gehoopt om naast tal van werken van de schilder te zien, ook ingewijd te worden in zijn levenswandel.
Toegegeven, wat we zagen was dik ok maar voor dat laatste bleven we een beetje op onze honger zitten. Misschien ligt dit wel aan het feit dat dit museum tot echt een trekpleister is voor heel wat buitenlandse toeristen en dat niet iedereen op zoek is naar het hele verhaal. Geen nood, we zullen eens op zoek gaan naar een goede biografie van de man. Alle tips voor een goede bio zijn welkom ;-).
Niettemin, de zo vaak besproken Zonnebloemen of De Slaapkamer vlak voor je neus zien, dat blijft toch verwonderlijk.
📍: Museumplein 6
💰: een kaartje kost 19,00 EUR, met een I Amsterdam City Card kan je gratis binnen. Onder de 18 jaar is de toegang gratis.
📆: van dinsdag tot en met zondag te bezoeken tussen 10.00 en 17.00
⌛: Trek zeker een kleine 2 uur uit om alles in het museum te bekijken en om ondertussen een koffietje te drinken
🔎: meer info vind je op de site – klik hier voor museum
***
Stedelijk museum
Ook als je niet van moderne kunst houdt – want dat vind je in het Stedelijk museum – loont het de moeite om eens naar het Stedelijk museum te gaan. Het gebouw heeft de bijnaam ‘de badkuip’… en de naam zegt het allemaal 😉.
In de kelderverdieping, waar je trouwens met een spectaculaire roltrap naar toe kan, vonden we een overzichtstentoonstelling van de Nederlandse moderne kunst. Best heel interessant: van Mondriaan, over Appel, tot Charley Toorop of Rietveld. De werken staan helemaal niet chronologisch en dat is zo bedoeld. Je moet als bezoeker als het ware je eigen verhaal maken. De audiogids geeft ook wat extra duiding bij de werken. Wij verveelden ons alvast niet !
📍: Museumplein 10
💰: een kaartje kost 20,00 EUR, met een I Amsterdam City Card kan je gratis binnen. Onder de 18 jaar is de toegang gratis.
📆: elke dag te bezoeken tussen 10.00 en 18.00
⌛: Trek zeker een kleine 2 uur uit om alles in het museum te bekijken
🔎: meer info vind je op de site – klik hier voor museum
GESCHIEDENISFANAAT
’t Schip
Het Museum ’t Schip is voor ons misschien wel dé ontdekking van deze trip.
We houden wel van de stijl van de Amsterdamse school, zeg maar de tegenhanger van onze Art Deco. Wat we niet wisten, was hoe en waarom deze gebouwen destijds opgericht werden. Kort gezegd, het is enerzijds het verhaal van de wens – ok, toegegeven, uit eigenbelang van de burgerij – om de armtierige woonomstandigheden van de arbeiders in de binnenstad te verbeteren. Anderzijds is het ook het verhaal van het willen blijven controleren van de levenswijze van de armen. Controle stond dus centraal; én heropvoeden in fenomenen als Veenhuizen. We waren onmiddellijk getriggerd door deze achterliggende geschiedenis en schaften ons in de museumshop meteen het boek van Suzanne Jansen aan!
In dit museum is er geen audiogids maar elk uur kan je aansluiten bij een gidstoer. Doe dit zeker want deze gids neemt je zelfs mee naar plekjes die anders op slot zitten. #altijdleuk
📍: Oostzaanstraat 45
💰: een kaartje kost 15,00 EUR, met een I Amsterdam City Card kan je gratis binnen. Onder de 4 jaar is de toegang gratis; tussen 5 en 12 betaal je enkel 5 EUR.
📆: van dinsdag tot zondag te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 – elk uur is er een gegidste rondleiding – echt een aanrader !
⌛: Trek zeker een kleine 2 uur uit om alles in het museum te bekijken
🔎: meer info vind je op de site – klik hier voor museum
***
Grachtenmuseum
Amsterdam en zijn grachten; het is een bijzonder verhaal en het is dat verhaal van het ontstaan van de grachten tot de opbouw en een majestueus grachtenpand dat in het museum aan de Herengracht wordt verteld.
Niet alleen het verhaal over deze grachten maar ook het feit dat je eens in zo een grachtenpand binnen kan kijken, maakt een bezoekje aan dit museum meer dan waard. Voor het verhaal achter de panden krijg je bij aanvang een audiogids.
📍: Herengracht 386
💰: een kaartje kost 15,00 EUR, met een I Amsterdam City Card kan je gratis binnen. Onder de 3 jaar is de toegang gratis; tussen 4 en 12 betaal je enkel 7,5 EUR.
📆: van dinsdag tot zondag te bezoeken tussen 11.00 en 17.00
⌛: Trek zeker een uurtje uit om alles in het museum te bekijken
🔎: meer info vind je op de site – klik hier voor museum
***
Nieuwe kerk
De vorige keer in Amsterdam liepen we eigenlijk gewoon aan de Nieuw Kerk voorbij. Toen wisten we nog niet dat de gelauwerde zeevaarder Michiel De Ruyter in deze kerk begraven ligt. De Nieuwe Kerk stond dus op ons to do lijstje ‘voor als we nog eens passeerden’.
Naast het praalgraf, konden we genieten van een tijdelijke tentoonstelling van World Press Photography… een wereldpremière van formaat.
📍: Dam
💰: een kaartje kost 15,50 EUR, met een I Amsterdam City Card kan je gratis binnen. Onder de 11 jaar is de toegang gratis.
📆: dagelijks te bezoeken tussen 10.00 en 17.00
⌛: Trek zeker een kleine 2 uur uit om alles in het museum te bekijken
🔎: meer info vind je op de site – klik hier voor museum
***
Amsterdam museum
Normaal moet je voor het Amsterdam Museum naar de Kalverstraat. Nu deze gebouwen een gigantische renovatiebeurt krijgen, is er een tijdelijke opstelling in het Hermitage. Het ticketje zit dan ook in de toegang van het Hermitage.
Uit elke periode en over elk belangrijk thema werden enkele werken verzameld en daar laveerden we tussen terwijl een audiogids het verhaal achter de werken of voorwerpen vertelde.
OM HET SPORTIEF TE HOUDEN
Wandelingetje door de oude stad
Natuurlijk moet je de sfeer van de stad opsnuiven door erin verloren te lopen. Eerlijk, we moeten er geen tekeningetje bij maken… de geur van Amsterdam haal je er zo wel uit 😉 . #youknow
We namen dus zeker ook onze tijd om door steegjes en langs grachten te kuieren. Zalig. Water geeft een stad meteen een groot vakantiegevoel.
En als de tieners plots heel stil zijn, dan weet je dat je op de beruchte Walletjes gearriveerd bent.
***
Fietsen – amstelveen
Tieners fietsen duizend keer liever dan stappen (zolang het plat is natuurlijk 😊). Dat hebben ze ons duidelijk gemaakt 😉.
In het fietsland bij uitstek, stond het dan ook in de sterren geschreven dat we een op de fiets zouden springen.
Aangezien een Amsterdammer behoorlijk vinnig tussen alle toeristen weet te fietsen, leek het ons geen goed idee om in de binnenstad te fietsen.
We besloten om de rust van het platteland rond Amstelveen op te zoeken. Deze keuze lag eigenlijk wel voor de hand. Ons hotel lag in Amstelveen én via het hotel konden we de fietsen een dagje huren. Lekker makkelijk! Op instagram maakten we er een reel van. Beelden zeggen meer dan woorden, hé!
***
Lookout
We hadden het meest spectaculaire gehouden als kers op de taart. We zouden gaan schommelen over de rand van A’dam, één van de nieuwbouwtorens aan de overkant van het IJ.
We, als in ‘degene die geen last van hoogtevrees hebben’. Want van op de begane grond lijkt het mee te vallen maar eenmaal boven aan de schommel, kregen sommigen toch knikkende knieën.
En ja, ik liet deze beker aan mij voorbijgaan 😊 en genoot ontzettend van het 360° zicht over de stad.
Een verdieping lager waren we echt aan de laatste stop geraakt: een VR-ritje in een rollercoaster doorheen de stad. VR of niet… er zat er toch eentje af en toe haar ogen dicht te knijpen …
📍: Overhoeksplein 5
💰: een kaartje voor het uitzichtplatform is 16,50 EUR; wil je de schommel en de VR erbij, komt het op 28,50 EUR; met een I Amsterdam City Card heb je een fikse korting.
📆: dagelijks te bezoeken tussen 10.00 en 22.00
⌛: Trek zeker een uur uit
🔎: meer info vind je op de site – klik hier voor museum
Hotel
We verbleven in het Grand Hotel Amstelveen en dat bleek een fantastische (én betaalbare) keuze te zijn.
We moeten het niet vertellen, maar met drie pubers op hotel vergt een beetje kunst en vliegwerk. De pubers willen meer en meer privacy (en wij willen die van ons terug krijgen 😉 ). Anderzijds moeten we toch hier en daar bijsturen om hen toch op tijd én ietwat deftig aangekleed aan de ontbijttafel te krijgen 😉 . De formule van verbonden kamers is hiervoor perfect.
De verbonden kamers in het Grand Hotel Amstelveen waren supergrote kamers met afzonderlijk toilet én met bad én douche. Een dikke aanraden voor een tripje Amsterdam! Kijk hier hoe voor een roomtour ;-).
Aanrader
Iamkaart
Wil je heel wat musea bezoeken, dan kan je citytrip soms wel heel duur uitvallen. Door een I am- citykaart aan te kopen, kan je de kost wat drukken. Bovendien kan je er gratis mee op het openbaar vervoer én kan je hier en daar wel een leuke korting krijgen. Je betaalt 65 EUR voor 24 uur plezier, 90 EUR voor 48 u, 110 EUR voor 72 uur, en ga zo maar door. Je moet dus gewoon even de optelsom maken van de musea die je wil doen en de kortingen die je overal kan krijgen om te weten of zo een kaart voor jou een aanrader is. Het overwegen waard. Wij haalden onze kaart in het toeristisch punt in het Centraal Station.
Tickets op voorhand
Maak zeker een planning op wat je wanneer wil bezoeken en koop je tickets vooraf online. We hadden gelukkig ons huiswerk gemaakt zodat we nergens tevergeefs voor de deur stonden.
Een bordje ‘sold out today’ wil je écht niet tegenkomen.
Extra’tjes
Als je de spreekwoordelijke ‘pap’ nog kan zeggen, kunnen we ook nog andere musea aanraden; We bezochten die enkele jaren geleden al eens.
Anna frank huis
Uiteraard een must-see in de stad.
Body world
Heel leuk om te doen. Mensen en lichaamsdelen kijken die via plastinatietechniek bewaard zijn gebleven.
Beurs van Berlage
Fantastisch gebouw met geregeld een heel interessante tijdelijke tentoonstelling. Wij bezochten er jaren terug een expo over Da Vinci.
Pampus
Wat ook een aanrader is, is een ommetje naar het kunstmatig eiland Pampus. Wil je er meer over weten, lees dan hier ons eerder blogje over Pampus .