ANTWERPEN – Rubenshuis

🇧🇪

Een museum bezoeken waarvan we op voorhand weten dat het misschien een drukte van jewelste zal zijn, dat doen we niet graag en dat proberen we te vermijden. Niet gaan bestaat natuurlijk niet in onze wereld. We gaan dan gewoon een andere dag.

We weten natuurlijk ook dat dat vermijden niet altijd mogelijk is. Zeker niet bij een bijzonder populair museum als het Rubenshuis in Antwerpen waar een kalme dag eenvoudigweg niet bestaat. Als we iets écht willen zien, dan zetten we natuurlijk als onze bezwaren opzij en smijten we ons mee in de foule.

We wilden namelijk de tijdelijke (in 2015) tentoonstelling ‘Rubens Privé’ zien.

Wij dus naar het prachtige Antwerpen.

In het moderne glazen paviljoen op de Wapper voor de ingang van het eigenlijke Rubenshuis valideerden we onze tickets en kochten we een audiogids.

Dit laatste is zijn 3 EUR wel meer dan waard. Heb je de achtergrondinformatie van de talrijke schilderijen en andere kunstvoorwerpen niet mee, dan zal de kans groot zijn dat je de eigenlijke bedoeling van het museum niet mee hebt, namelijk meer te weten komen over de persoon, het gebouw en het leven van de schilder Rubens.

Deze verhalen zijn net datgene wat het museum zo boeiend maakt.

2

Eenmaal je door de 17de eeuwse toegangspoort van het museum gegaan bent, word je opgeslorpt in een andere wereld; die van de getalenteerde kunstenaar, annex zakenman, en zijn familie. Luisterend naar de verhalen over de schilderijen terwijl je doorheen het Pallazetto van de meester slentert, waan je je zo in de 16e – 17e eeuw. Dit geeft natuurlijk dat extra’tje meer… Je voelt dat deze plek vroeger – en dus nu opnieuw – gonsde van de bedrijvigheid. Je voelt je als het ware een vriend van de meester.

3

Het museum is een echte aanrader.

link naar Rubenshuis

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: