TEXTURE in Kortrijk – het vlasverleden van de stad met een gouden randje

TEXTURE in Kortrijk – het vlasverleden van de stad met een gouden randje

Kortrijk = Vlas = Kortrijk

Als je aan Kortrijk denkt, denk je, naast vele andere zaken, ook spontaan aan VLAS.

Het is niet voor niets dat de streek rond Kortrijk, ook wel het Texas van West-Vlaanderen genoemd werd en wordt.

Vlas was en is belangrijk voor de stad. En wat zo een invloed heeft op leven en werken, krijgt natuurlijk terecht een museum.


Hoe het museum vroeger was

Na oorspronkelijk de Broeltorens over het Begijnhof te hebben behuisd, vond het Nationaal Vlasmuseum sinds 1982 haar onderkomen in de Beeuwsaerthoeve op Hoog-Kortrijk. Via taferelen met originele werktuigen kon een idee gekregen worden van de zware vlasindustrie. Het was een prachtig museum; ietwat verouderd misschien maar dat hoorde er gewoon bij.

Maar ook dit museum moest mee met de tijd.


Hoe het is ! 

In 2014 opende haar opvolger de deuren; TEXTURE was een feit.

Wat een museum! Wat een gebouw… schitterend !

2016-01-02 15.49.23

You are gold 

Met haar gouden golf bovenop het oude vlasverzendhuis van de Linen Thread Company, brengt het museum terecht een ode aan de leie, de gouden rivier, die o – zo belangrijk is geweest voor de expansie van de vlasindustrie. Men kon geen betere locatie kiezen voor Texture. Het heden en het verleden werden perfect gematcht.

Eenmaal binnen krijgen de kinderen tot hun groot jolijt een kroontje aangemeten en krijgen ze een boekje met wat opdrachten. Altijd een voltreffer.

2016-01-02 15.41.46

In de eerste kamer van het museum, de wonderkamer, wordt getoond dat vlas ook vandaag de dag heel veel toepassingen kent. Wist je trouwens dat een dollarbiljet ook van vlas gemaakt is?

In de leiekamer ga je terug in de geschiedenis van de vlasindustrie. Er staan een aantal imposante machines voor de verwerking van de vlasplant tot het linnen. De oo’s en aa’s en de moch’s vliegen in het rond.

2016-01-02 16.07.07

Tenslotte kan je in het gouden dak, hoe kan het ook anders, de schatkamer bezoeken. Je zou misschien denken dat de deur van de schatkamer gesloten is maar niets is minder waar. Aarzel niet om de deur open te doen. Die is gewoon dicht om de kostbare linnen stukken die er getoond worden te beschermen.


en wat met het hongertje? 

Heb je honger gekregen na je bezoekje, kan je voor een hapje of een drankje zeker terecht in Damast het restaurant dat bij ook een onderdak vindt in de gebouwen van het vroegere ‘Engels syndicaat’. Je kan er heel lekker eten ! En telkens je er komt, kan je gewoon op een andere stoel gaan zitten of uit een ander glas drinken; je zal wel begrijpen wat we bedoelen, eenmaal je er bent 😉 .

Link naar museum

Link naar restaurant

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: