Durven we ons te wagen aan een balletvoorstelling met tieners?
Soms plannen we wel eens een uitstap waarvan we op voorhand twijfels hebben of het plan dat in ons hoofd perfect is, in werkelijkheid ook door de tieners gesmaakt zal worden. Het plan om met de tieners naar de balletvoorstelling “NEW BALLET MÉCANIQUE / HALF LIFE” in de Antwerpse opera te gaan, was misschien wel een mission impossible. Benieuwd hoe het afgelopen is? lees dan zeker verder!
Avant-garde ten top
Je zegt misschien, ‘natuurlijk is het fijn om tieners mee te nemen naar een balletvoorstelling‘, en groot gelijk heb je. We deden het jaren terug al en de kinderen vonden het toen ook geweldig.
Nu moet je wel weten dat de dubbelvoorstelling “NEW BALLET MÉCANIQUE / HALF LIFE” niet echt het label ‘klassiek ballet’ draagt. De Amerikaanse choreograaf Siegal en de Israëlische choreografe Eyal hebben elk in hun voorstelling alles uit de kast gehaald om het publiek een ander soort ballet te leren kennen.
‘Fascinerend bizar’ of ‘bizar fascinerend’ dekt de lading zelfs nog niet. Siegal heeft er namelijk niets beters op gevonden dan de dansers zonder begeleidende muziek te laten dansen. Geen muziek betekent natuurlijk niet dat er geen geluid is. De voorstelling draagt niet voor niets de titel ‘New Ballet Mécanique’. Het geluid waarop gedanst wordt is nu eens het snerpend repetitieve geluid van een schurende balk over de grond, dan weer het bonkend geluid van vallende kartonnen dozen of het zoemend geluid van iets dat over metalen vaten rijdt. Klinkt bizar en is het ook. Het deed ons in elk geval extra beseffen over hoe moeilijk het wel niet moet zijn om de choreografie te maken maar ook om te dansen. Dikke duim in elk geval!
En we waren blijkbaar niet de enigen die tijdens de pauze de voorstelling even moesten laten bezinken. Bij de eerste tonen van muziek in het tweede deel leek het zelfs alsof er door de zaal een zucht van verlichting ging. Zo iets van ‘oef, nu komt de muziek’. De mens is duidelijk een gewoontedier. Nu, de muziek in het tweede deel was nog steeds niet de muziek die we in gedachten hadden bij het denken aan een balletvoorstelling. Maar wat een voorstelling. Echt waar.
Een vol uur lang stonden 13 fantastische dansers op de bühne en vanaf de allereerste seconde tot de allerlaatste seconde werd er door elke van hen gedanst. Samen of apart, perfect synchroon of net een tikkeltje anders dan de anderen. De opzwepende en pulserende technomuziek samen met het haast hypnotiserend dansen (you should see it) bracht de hele zaal in trance. Wat een talent, wat een voorstelling! De aanhoudende staande ovatie na het vallen van het gordijn was dan ook meer dan verdiend.
Wat vonden de tieners?
Onze twijfel was duidelijk ongegrond. Het eerste deel was misschien wat moeilijker te verteren en de tieners moesten de voorstelling toch wat herkauwen. Het tweede deel had de tieners volledig mee op sleeptouw. Dus ja, opera kunnen de tieners aan, een avondje klassiek ballet ook, en nu staat het ook vast dat een potje avant-garde ballet ook wel een voltreffer is.
Zelf gaan kijken?
Wil je je (samen met tiener) ook eens onder laten dompelen in een niet alledaags avondje ballet, dan kan je nog één keer in de Antwerpse Opera terecht en vanaf 24 oktober in de Gentse Opera. Meer informatie kan je natuurlijk vinden op de website van Opera Antwerpen/Gent.