Een rondje Polen – Van Gdansk tot Krakau (en zo veel meer)
De auto ingepakt, de tank voller dan vol en wijzelf vol ‘great expectations’. Alles en iedereen was dus klaar voor een onvergetelijke roadtrip door Polen. Onze reis begon aan de grens met Duitsland, in Peenemünde, en voerde ons langs adembenemende stops in Gdansk, Wolfsschanze, Warschau, Krakau, Auschwitz en Katowice.
Volg ons op deze reis vol geschiedenis, cultuur en natuurlijke pracht!
Waarom je zeker Gdansk of Warschau op je reislijstje moet zetten, vind je op eerdere blogs: op naar Gdansk; op naar Warschau.
Peenemünde, Duitsland
Onze reis begon op het Duitse eiland Usedom, meer specifiek in Peenemünde. Deze eerste stop was meteen een historische plek van formaat. We zijn nu eenmaal ‘suckers’ voor historische sites. Hier aan de mondinf van de Peene bevond zich in Tweede Wereldoorlog de beroemde Peenemünde-raketlanceerbasis. De beruchte V2-raket werd er ontwikkeld. In 1942 vond de eerste lancering plaats en werd de toestemming gegeven voor de massaproductie ervan. Een zware luchtaanval door de Royal Air Force in de nacht van 18 augustus 1943 zorgde er echter voor dat de werkzaamheden in Peenemünde abrupt ten einde kwamen.
Zoals de Duitsers goed kunnen (we bezochten al Zollverein, Völklingerhütte en Duisburg), is dit museum eigenlijk een industrieel monumentenlandschap. De oorspronkelijke site is over 25 km² uitgestrekt maar het museum dat je kan bezoeken is ‘beperkt’ tot de energiecentrale.
Vraag zeker bij je ticketje de audiogids. Het is de 2,5 EUR extra meer dan waard.
Crooked Forest
Tussen Peenemünde en Gdansk maakten we met plezier een ommetje via het mysterieuze Crooked Forest, een ongewoon dennenbos in West-Polen. De bomen hebben vreemd gebogen stammen die wetenschappers nog steeds proberen te verklaren. Het gerucht gaat wel dat de kromming door een slimme timmerman veroorzaakt werd. Hij wilde gebogen hout hebben. Zijn business zou gestaakt zijn door de oorlog. Met deze grote gekromde bomen tot gevolg. Soms is de realiteit dus minder mysterieus dan we denken 😉 .
Wolfsschanze
Waarom recht naar een volgende stop rijden als je met een ommetje van een kleine 600 km op een unieke historische site even kan rondlopen?
Op weg van Gdansk naar Warschau deden we dus een ‘klein’ ommetje en stopten we bij Wolfsschanze. Heb je ooit het verhaal van de aanslag door Von Stauffenberg op Hitler gehoord? Wel, die vond in Wolfsschanze plaats.
In deze bossen van het toenmalige Oost-Pruisen, verbleef Hitler tussen 1941 en 1944 niet minder dan 800 dagen. Van hieruit wilde hij Rusland nameonder de voeten lopen.
Al wandelend tussen de talrijke (deels vernietigde) bunkers, kregen we de noodzakelijke duiding via een audiogids.
Als je in de buurt bent (en je het er een ommetje voor over), moet je zeker eens stoppen op deze locatie.
Wil je ook eens zo een site bezoeken, maar dan liever wat dichterbij, denk dan aan: Wolfschlucht 1, Wolfschlucht 2 of Berchtesgaden.
Auschwitz – Birkenau
Krakau stond ook op onze roadtrip. Het was dan ook logisch dat we een bezoekje zouden brengen aan Auschwitz.
Je kan deze site enkel bezoeken met een gids én de ticketjes zijn zeer gegeerd. Op voorhand kijken voor een ticketje is dan ook geen overbodige luxe. Laat je niet ontmoedigen door het nogal commerciële gedoe in de omgeving en aan de ingang. Tijdens het bezoek zelf, merk je daar (gelukkig) niets meer van.
Iedereen weet natuurlijk wat je in Auschwitz te zien en te horen krijgt. Geloof ons maar, de ongelofelijke uitgestrektheid van de site geeft je koude rillingen.
(Wil je ook een concentratiekamp bezoeken, maar zie je het niet zitten om meteen naar Auschwitz te gaan, dan kan je ook kiezen voor de Dossinkazerne in Mechelen, Natzweiler of Dachau)
Krakau – Schindler’s Fabriek
In Krakau gingen we op bezoek in de fabriek van Oscar Schindler; inderdaad dé Schindler van de film. Toegegeven, de film is slechts voor enkele procenten opgenomen op deze locatie maar het is wel de locatie waar de eerste fabriek van Schindler was. We kozen voor een geleid bezoek. Dan ga je wel iets sneller door de ruimtes dan je zelf zou doen maar omdat dit museum ook heel wat zaken vertelde die we ergens anders op de reis al gehoord hadden, was dit niet erg.
Een tip: bekijk voordien met de tieners de film Schindler’s List. 😉
Katowice – Silezisch museum
We deden ook Katowice aan. De stad zelf kon ons niet echt bekoren maar als je dan toch iets uit deze stad moet uitpikken om te gaan bezoeken, pik er dan zeker het Silezisch Museum voor hedendaagse kunst uit. Je vindt er niet alleen kunst maar ook een heel mooie expo over de geschiedenis van de streek.
Katowice – Nikiszowiec
Een aantal kilometer ten zuidoosten van Katowice trokken we nog naar de wijk Nikiszowiec . Het speciale aan deze wijk is dat alle huizen er drie verdieping hoog zijn, opgetrokken zijn in rode bakstenen én zij allemaal rode houten raamkozijnen hebben.
De wijk is gebouwd tussen 1908 en 1912, om de mijnwerkers dichtbij hun werkplek te huisvesten. Naast de wijk liggen dan ook een aantal grote fabrieken.
Waarom rode ramen en deuren? De reden hiervoor is heel simpel. Dit was de verf die de mijnwerkers gratis van de fabriek konden krijgen.
De huizen lijken trouwens allemaal hetzelfde, maar als je goed kijkt, zie je dat de voordeuren allemaal verschillende zijn. Het verhaal gaat dat de kleine verschillen in de voordeur ervoor zorgden dat de mijnwerken, vermoeid of in beschonken toestand, zich niet van woning zou vergissen.
Het Mausoleum van Martelaren – Michniow
Terwijl we onze onvergetelijke roadtrip door Polen afrondden, brachten we een bezoek aan het Monument van Martelaren. Dit indrukwekkende gedenkteken eert diegenen die hun leven opofferden voor vrijheid en gerechtigheid.
Dit monument is meteen ook een museum dat het beklijvende verhaal vertelt over de Michniow Massacre. Het verhaal deed ons denken aan de gruwel van Oradour sur Glane of aan ons eigenste Meensel-Kiezegem.