Balls of steel (Atomium) en Design (ADAM) – Brussel

Eindelijk

De maatschappij is stilaan terug aan het opstarten. Corona is uiteraard overal nog aanwezig en we moeten de voorzorgsmaatregelen nog steeds in acht nemen. Gelukkig pikken de mensen langzaamaan de draad weer op. Na de vorige musea hadden we nu zin om – eindelijk – naar de grootste attractie van ons land te trekken.

In de schaduw van onze hoofdstad staat één van de meest merkwaardige bouwwerken van Europa: het Atomium.


Expo ’58

Als restant van de Wereldtentoonstelling van 1958 is dit uitgegroeid tot een internationale landmark van België.  Elk jaar bezoeken er niet minder dan honderdduizenden toeristen van binnen – en buitenland deze balls of steel.

Nu de grenzen nog niet terug open zijn, is het voor ieder van ons het ideale moment om dit fors uitgevallen ijzeratoom te verkennen.

Netjes ticketjes online gekocht (een must want de kassa’s blijven gesloten), kinderen enthousiast en hup, wij naar de Heizelvlakte.  Ondertussen, en tot onze grote verbazing, hoorden we onderweg op de radio dat er blijkbaar nog wel volk zou zijn. Belangrijk volk, de zogenaamde gestelde lichamen.


Grand re-opening

Onder aanwezigheid van Premier Wilmès en Prinses Astrid en nog enkele hoogwaardigheidsbekleders zagen we dat het Atomium terug voor geopend werd verklaard.

Eenmaal alle opgetrommelde pers verdwenen was, konden we zelf naar binnen. Yes.

 


zicht op de skyline op 3 hoog

De eerste stop was meteen de spectaculairste. Met de lift zoefden we recht naar de hoogste bol. Op 3 hoog konden we genieten van het spectaculair en immer mooie 360° panorama over Brussel. Op 110 meter boven de grond hadden we een fenomenaal zicht op de skyline van onze hoofdstad.

 


Staal 

Hierna was het tijd om iets bij te leren over deze bijzondere constructie. In een paar van de overige bollen, krijg je een beeld van de expo ’58 en zijn eyecatcher. Toch wel knap hoe deze eerste wereldtentoonstelling na de 2de wereldoorlog ons land in de kijker zetten.  42 miljoen mensen bezochten meer dan 40 paviljoenen die inmiddels grotendeels allemaal verdwenen zijn.

Terug naar het Atomium (= ‘atoom’ + ‘aluminium’)… Het is een constructie van ingenieur Waterkeyn die het pleit won van onder andere een wolkenkrabber van meer dan 600 meter. Het bouwwerk werd een knap staaltje van het Belgisch kunnen.  Bouwmaterialen werden aangevoerd vanuit de Waalse hoogovens om de bollen van 18 meter diameter te walsen en de verbindingsstukken meccanogewijs in elkaar te steken.

Indrukwekkend te zien hoe de constructie ook zichtbaar is gebleven aan de binnenzijde.

Elke Belg met een beetje vaderlandsliefde in zijn aderen, zou hier toch eens moeten geweest zijn.

 


2 voor de prijs van 1

Letterlijk op een steenworp van het Belgische symbool, ligt ADAM, het Brussels Designmuseum. Dit museum bevat zowel een vaste collectie als een wisselende tentoonstelling en je kan hier binnen op vertoon van hetzelfde ticket als voor het Atomium.

 


vaste collectie

In de vaste collectie kan je je vergapen aan het Plasticarium. Een unieke collectie van plastiek design voorwerpen uit de jaren ’60 en ’70. Dit sluit dus perfect aan op Expo ´58; van gele, oranje of rode gebruiksvoorwerpen tot meubels; van futuristische bureaus tot kunst. Een verrassend leuke collectie om in te verdwalen.

 


Punk Graphics

Deel 2 was totaal iets anders. de tijdelijke expositie Punk-Graphics belicht het design-aspect van de punkbeweging. de tentoonstelling toont zeker meer dan de iconische posters van Sex Pistols. Het is een visueel overzicht van de enorme creatieve spanningsboog die gebruikt werd om affiches van concerten en groepen voor te stellen. Altijd uitdagend, soms politiek geïnspireerd maar steeds kleurend buiten de lijntjes. Zeker fijn voor de nostalgische muziekliefhebber. Nog tot eind augustus in het Adam te bezoeken. Doen!

En zo was de playlist voor de terugreis bepaald 😉

 

 

 

 

2 thoughts on “Balls of steel (Atomium) en Design (ADAM) – Brussel

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: