BBB – Brouwerij Bezoekje Bellegem

BBB – Brouwerij Bezoekje Bellegem


Uitzicht-honger

Wij hebben het nogal voor torens, bergen of gebouwen te beklimmen waar de immense inspanningen van de klim beloond worden met een fan-tas-tisch uitzicht. De klim mag gerust ook met een lift gebeuren – eerlijk is eerlijk, nietwaar. Niettemin, we hebben een uitzicht-honger. En als dat woord nog niet zou bestaan, dan hebben we het net in het leven geroepen. Basta.

Toen we enkele maanden geleden lazen dat Brouwerij Van der Ghinste te bezoeken zou zijn én dat er daar genoten zou kunnen worden van een veelbelovend uitzicht over Bellegem en omstreken, zetten we een bezoekje aan onze buur meteen op de to do lijst voor de #staycation.

En zo geschiedde.


Architecturaal pareltje

Nu zo goed als alle stellingen rond de brouwerij verwijderd zijn, is een waar architecturaal pareltje tevoorschijn gekomen. Echt wel! Al wandelend rond de roodbakstenen nieuwe brouwzaal, zou je nooit geloven dat in deze gebouwen echt een brouwerij schuilt. Meer nog, we moesten wel enkele keren in onze wang knijpen om goed te beseffen dat achter de golvend gemetste gevel wel degelijk niet minder dan 5 brouwketels en 4 silo’s met gerstemout en hop zitten; samen goed om het succes van de 12 bieren van de brouwerij bij te kunnen houden. 12 soorten bier? Inderdaad, ook daar schrokken wij van. We kennen natuurlijk de klassiekers zoals Omer, Kriek Max of het Bocker pintje, maar nu weten we ook waar onder andere de pittige Cuvée des Jacobins gebrouwen wordt; in het centrum van Bellegem dus!


Gratis bezoekerscentrum

In het gratis bezoekerscentrum kwamen we ook nog te weten het bier LeFort niet toevallig in deze brouwerij gebrouwen wordt maar dat hier een hele geschiedenis aan vooraf gaat. Welke? Dat moet je misschien zelf eens gaan ontdekken.


True story

En voor zij die zouden twijfelen of het verhaal achter de glasramen van Omer Vander Ghinste wel waar is, kunnen we alvast verklappen dat dit inderdaad klopt. Nu zouden we het beslist een reclamestunt zonder voorgaande vinden. Maar destijds lag blijkbaar voornamelijk het gierige kantje aan de stichter Omer Vander Ghinste aan de oorsprong van de door hem in het leven geroepen traditie om elke oudste zoon Omer te noemen. Zo vermeed hij dat de – overigens prachtige – glasramen waar zijn eigen naam in stond, bij een overname van de brouwerij naar de volgende generatie, zouden moeten vervangen. Kosten gespaard dus. Knap gezien toch.


Authentiek

Het moet gezegd, kosten noch moeite werden gespaard om het authentieke karakter van de familiebrouwerij extra in de verf te zetten. Na het bezoekje kan je zelfs genieten van een huisgebrouwen biertje in het gezellig cafétje of om het zomerterras.

Helaas konden we wel nog niet op het terras boven aan de brouwtoren gaan. Dit zou enkel toegankelijk zijn tijdens de geleide gidsbeurt. Op de dag van ons bezoek was er jammergenoeg geen gids te bespeuren, wat – zo bevestigde de dame achter de bar ons – te wijten zou zijn aan de corona… We zullen dus nog eens moeten teruggaan om toch van het uitzicht te genieten. Zo een gidsbeurt lijkt ons trouwens in elk geval de moeite waard omdat je dat de kleine verhaaltjes achter de brouwerij te weten komt, wat altijd leuk is.

Nog dit: het bezoekerscentrum is enkel in het weekend te bezichtigen. Meer info kan je op hun website vinden.


Combo

Trouwens, kom je van wat verder, of ken je Bellegem en omstreken nog niet of heb je er gewoon ook zin in, dan kan je het bezoekje aan de Brouwerij natuurlijk combineren met een wandeling of fietstocht in het land van Mortagne. In het bezoekerscentrum worden enkele knooppuntroutes voorgesteld.

Absolute aanrader want 1) het pintje gaat vlot binnen en is lekker en 2) het zacht (en hier en daar wat steviger) glooiend landschap in en rond Bellegem is altijd de moeite. Een dubbelslag dus!

Geef een reactie

Ontdek meer van

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder