Belfius Art Collection – kunst met een uitzicht er gratis bovenop!

Belfius Art Collection – kunst met een uitzicht er gratis bovenop

Het Brusselse Rogierplein is je waarschijnlijk wel bekend.

Nee?

Als we zeggen dat dit het plein is waar die gigantische schotel uit glas en staal vervaarlijk over de weg hangt waar je binnen een Starbuck-koffie kan genieten, dan weet je wel waar in Brussel we zitten.

Wel, het is op dat Rogierplein dat we op de 32ste verdieping van de Belfius-toren een fantastische kunstcollectie van de Art Collection van de bank ontdekten. Althans, een deeltje ervan.

Benieuwd wat de tieners er van zouden vinden.


Grootste verzameling Belgische kunst

De Belfius-kunstcollectie zou met een slordige 4300 werken, de grootste kunstcollectie zijn. Het moet geen makkelijke opdracht geweest zijn om uit deze enorme collectie die ondertussen 5 eeuwen beslaat, een selectie van 60 werken te maken.

De selectie die nu nog tot 24.06.2023 te bekijken is, draagt de naam Art Beats. Op het ritme van de Belgische kunst. De ‘beats’ slaat op zes thema’s waarrond oude en nieuwe kunst tegenover elkaar geplaatst werd.

Klonk veelbelovend.


Vooraf plekje reserveren

Aangezien de Expo maar twee dagen in de maand te bezoeken is (en de plekken snel gevuld zijn), moet je vooraf een plekje reserveren. Dit deden we via de website van Art Beats. Lekker makkelijk dus.

Voor Belfius-klanten is de toegang gratis. Voor andere wordt een bijdrage van 5 EUR gevraagd. Geen paniek, dit 5 EUR gaat niet naar Belfius maar wel naar de organisatie JEZ of Viva for life. Je steunt er dus nog een goed doel mee.


Artistieke Hartslag met een hoofdletter!

Eenmaal uit de lift, werden we uitgenodigd op via een QR-code te scannen om zo meer informatie over de kunstwerken te weten te komen.

We bleven daarna niet lang op onze honger zitten. De 60 uitgekozen werken zijn écht wel topwerken. We zagen onder andere Alechinsky naar Rik Wouters, Denmark naar René Magritte, het uitbundige ‘Het Feest ‘ van Prosper De Troyer broederlijk naast het ingetogen ‘De waarheid is nooit dezelfde’ van Jef Verheyen. Elke van deze combinaties werkt wonderwel.

In de donkere schatkamer (waar je bijna aan voorbij zou durven te lopen) vonden we tenslotte nog – zoals het bij een schatkamer hoort, enkele topwerken van onder andere Rubens en Ensor.


Wat vonden de tieners van Art Bearts ?

Het is geen geheim maar een overzichtstentoonstelling doet het altijd. Door de vlotte en constante afwisseling van stijlen, kunstenaars, periodes, kleuren en dynamiek blijven de tieners geboeid.

Bovendien is er altijd veel kans dat ze werken of kunstenaars uit andere tentoonstellingen of musea herkennen of kunnen linken.

Art Beats van The Belfius Art Collection was dus een schot in de roos.


Het uitzicht krijg je er gratis en voor niets bij

Voor de collectie moesten we dus naar de 32ste verdieping. We hoopten er ondertussen ook om op 180 m hoogte een uitzicht over de stad te krijgen en, jawel, het adembenemende uitzicht kregen we. Via de kijkgaten werden we zelfs uitgenodigd om even naar de stad te turen.


En zeg eens … waar komt die kunst vandaan ?

Waarom heeft Belfius (en andere banken) eigenlijk een kunstcollectie? Waar komt deze kunst vandaar?

Dat zijn waarschijnlijk wel vragen die in je opkomen.

De collectie werd gestart uit de bezorgdheid van de banken dat de kunst uit België zou verdwijnen. Na het samensmelten van drie collecties is er nu dus een verzameling van meer dan 4300 werken. En deze collectie blijft groeien want Belfius heeft er een punt van gemaakt om ook jonge kunstenaars te ondersteunen.

En daar kunnen wij nu allemaal ook van genieten.


Effe praktisch

💰: Als Belfius klant is de toegang gratis. Anders betaal je 5 EUR (maar dat geld gaat naar een goed doel)

🎧: Er is geen audiogids maar de info krijg je via het scannen van een QR-Code.

📍: Rogierplein 1 Brussel

🅿️: Parkeren kan in de buurt in  – bijvoorbeeld – de Rogierparking

📆: De expo loopt nog tot 24.06.2023, maar slechts 2 dagen per maand – elk jaar is er een andere expo

☎️: vooraf reserveren is de boodschap

⌛: Trek zeker een kleine uurtje uit om de expo volledig te bekijken.

🍵: ter plaatse kan er niets gedronken worden maar je zit in het centrum van Brussel… keuze te over dus

🔎: meer info vind je op de site van de expo- klik hier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: