Waarom je nog dit weekend naar ‘De magie van de vlasbloem’ in Kuurne moet trekken ?!

Waarom je nog dit weekend naar ‘De magie van de vlasbloem’ in Kuurne moet trekken ?!

Haast is misschien zelden goed, maar voor één keer is dat wel wat we je aanraden te doen !

Je zal je inderdaad moeten haasten, als je nog wil zien hoe de Roterij Sabbe aan de idyllische oevers van de Leie in Kuurne, na valavond, verandert in een betoverende locatie voor het verhaal van de “Magie van de vlasbloem”.

Het lichtspektakel kan je enkel nog deze avond en zaterdagavond bewonderen. Daarna is het gedaan, finito, schluss.


Roterij

Er kon eigenlijk geen beter canvas voor het lichtspektakel over de geschiedenis van het vlas gekozen worden dan de gevel van de roterij.

In deze beschermde roterij werd jarenlang écht vlas geroot. Je weet het misschien wel al maar als vlas geroot wordt, dan wordt het in water geweekt tot de vezels loskomen. Vlas roten is slechts één van de vele bewerkingen die het vlas onderging om uiteindelijk de kwaliteit te krijgen waarvoor ‘ons’ vlas zo gegeerd was. Vlas roten was, net zoals elke andere stap in de verwerking van het vlas, hard labeur. En net daarom zijn ze er in Kuurne zo trots op.

Je zal ons geen ongelijk geven. De gevel en de schoorsteen van deze oude vlasroterij zijn inderdaad de uitgelezen plek om dit verhaal te vertellen.


Eddy en Jef (en Eva 😉 )

Geen paniek.

We gaan het verhaal niet verklappen. Daarvoor moet je zelf deze avond of morgenavond naar de leieboorden trekken.

Maar we kunnen wel meegeven dat het verhaal over Jozef (Jef dus ) de zoon van een vlasboer, en de sprekende überschattige eikelmuis Eddy, gaat. Dit laatste is een leuke knipoog naar het natuurgebied aan de andere oever van de Leie waar het diertje nog leeft.

Deze twee vrienden namen ons onmiddellijk mee op sleeptouw. Zij vertelden op een leuke manier de geschiedenis van het vlas, de noeste ambacht en het harde labeur dat nodig was om het kwaliteitsvolle wereldvermaarde vlas te bekomen. Eddy en Jef leerden ons niet alleen over de verschillende fases die nodig zijn voor het verwerken van het vlas. Zij deden ons ook beseffen dat vlas wel heel veel toepassingen heeft. Wist je trouwens dat er in elk dollarbiljet vlas zat ??

En die Eva dan? Wel, elk verhaal gaat ook een beetje over de liefde…. en daar komt Eva, de dochter van een vlasverzendhuis in beeld. Hoe en wat verklappen we niet ! Our lips are sealed!


Knappe projectie

Het verhaal wordt op een bijzonder creatieve manier verteld. We kregen geen saai, droog verhaal, maar een verhaal doorspekt met magie die gaat van de pratende eikelmuis over de (mogelijke of onmogelijke) liefde tussen Jef en Eva tot de magie van de ontluikende vlasbloem. De show bestaat uit verschillende scènes die op de muren en de schoorsteen van de roterij worden geprojecteerd. Wel heel leuk hoe handig gebruik gemaakt wordt van de elementen in de gevel: een trap, een raam, een deur… ze krijgen allemaal een functie.

De beelden worden begeleid door muziek én liedjes die speciaal voor de show zijn gecomponeerd én door het verhaal verteld door een bijzonder warme stem van Geerwin Vandekerckhove (die ook het scenario schreef).


Wat vonden de tieners?

De combinatie van een avondwandeling richting de roterij, de feeërieke blauw verlichting, de originele locatie, het industriële erfgoed (waar ze tijdens Contr.ei al eens opgeklommen waren), het leuke onderhoudende verhaal, de enscenering, de leuke animaties en de warme meeslepende stem van de verteller maakt dat de 45 minuten super snel voorbij waren. Ook voor de tieners!

Het verhaal zich trouwens vol leuke weetje die in de wagen naar huis duchtig opgesomd werden.

Missie geslaagd dus!

En als je je afvraagt waarom er overal een blauw lichtdeken over ligt, dan moet je eens nadenken welke kleur de prachtige vlasbloemetjes hebben! ;-)😉


ff praktisch

💰: een ticketje kost 14 EUR, voor kinderen onder 12 is het 6 EUR

📍: Roterij Sabbe, Leiemeersdreef 9b

🅿️: parkeren kan je op de verschillende parkings doen. Meer info over de parkeerplaatsen vind je hier

📆: De voorstelling is nog op 14/04/2023 en op 15/04/2023 – snel zijn is de boodschap

☎️: te hoeft niet noodzakelijk op voorhand te reserveren

⌛: de voorstelling begint wanneer de zon onder is, dus rond 21.25 en duurt 45 minuten

🍵: ter plaatse kan er niets gedronken worden

🔎: op de website van het ‘De magie van de vlasbloem’


2 thoughts on “Waarom je nog dit weekend naar ‘De magie van de vlasbloem’ in Kuurne moet trekken ?!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: