Bevergemwandeling in Kooigem – 8,5 km

Bevergemwandeling in Kooigem – 8,5 km


Kooigem

Kortrijk heeft niet minder dan acht (8!) deelgemeentes. Voor de nieuwsgierige aagjes: we hebben het over Marke, Bissegem, Rollegem, Bellegem, Heule, Aalbeke en Kooigem. Tuurlijk weten we als (ok, ingeweken maar toch … ) Kortrijkzaan deze deelgemeentes liggen en uiteraard hebben we ze ondertussen wel wat leren kennen. Allé, bijna allemaal toch; want steeds weer ontspringt er eentje de dans.

Om een of andere redenen, waren we nog nooit in Kooigem geweest. Hoe het komt weten we eigenlijk niet. Misschien wel omdat je niet zomaar toevallig en passant in Kooigem komt. Als je de kaart van Kortrijk kent, zal je wel begrijpen waarom. Voor zij die de kaart er nu nog niet bij genomen hebben, Kooigem is die uitstulping daar in het zuiden, rechtsonder. En als je goed kijkt, lijkt het een beetje om een gespiegelde laars van Italië.

 


Is het nu Kooigem of Bevergem?

Genoeg gezeverd en gedraald, we hebben ondertussen onze fout rechtgezet. Laatst trokken we richting Kooigem om er de Bevergemroute te wandelen.

 

Bevergemroute in Kooigem? Klinkt inderdaad wat verwarrend. Niet voor de kenner van de Vlaamse televisieklassiekers natuurlijk. Bevergem is de cultreeks van Gilles Coulier over de norse Freddy De Vadder in Bevergem. Heb je de serie nog niet gezien dan moet je dat zeker doen; ook voor zij die het genre niet direct leuk vinden want zo gaat dat bij cultreeksen: je moet die gewoon gezien hebben.

Aangezien de opnames van de serie deels in Kooigem gebeurden, blijft de naam van het fictieve dorp Bevergem tot op vandaag wat kleven aan Kooigem, waaronder dus aan een wandelroute van om en bij de 8,5 km die wij deden. Wij vonden onze route via Routeyou. Wel goed kijken, want er zijn wel een paar Bevergemroutes 😉 …


Is er iets te zien?

De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er natuurlijk niet echt veel patrimonium te zien is in het dorpje van amper 777 inwoners. Het kan moeilijk anders. Kooigem is een landelijke gemeente. Maar dat wil niet zeggen dat er niets te zien is, integendeel. Via onze smartphone werden we door de dorpskern en via landelijke wegen, dwars door de velden rond Kooigem geleid. Voor we het wisten zaten we in Wallonië. En door de prachtige glooiende landschappen heb je uitzichten om U tegen de zeggen.

 

Zo kom je ook aan de beroemde wit-blauwe Tontekapel. Wist je trouwens dat die kapel aanbeden werd (en wordt) om mensen met koorts te laten genezen? Vandaar de vele lintjes aan de tralies. Het verhaal gaat namelijk dat wie een stukje van zijn kledij aan de kapel hangt, bevrijd zal zijn van de koorts. Pas op, het verhaal gaat ook dat jonge single meisjes ook richting deze kapel trekken in de hoop het lot wat te kunnen bespelen en door hun bezoekje hun prins op het witte paard zouden vinden. Het is maar dat je het weet 😉 .

 


Hoe was Kooigem nu?

Kooigem was zoals we dachten dat het zou zijn. Rustig en landelijk. Ideaal dus om dicht bij huis eens de beentjes te strekken in de natuur.

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: