Wetenschappen spotten in Gent – het nieuwe GUM
Vele kleintjes maken één groot
In Gent is er sinds kort een nieuw wetenschapsmuseum te bezoeken; het GUM, kort voor het Gents Universitair Museum. De omschrijving ‘nieuw’ denkt eigenlijk niet de lading. Want in Gent was er wél al een universitair museum; meerdere musea zelfs. Allemaal kleinere welteverstaan. Zo was er het Museum Dierkunde, het Museum Morfologie, het Museum voor de geschiedenis van de wetenschappen, het Archeologisch museum, de Etnografische Verzamelingen, het Museum voor de Geschiedenis van de geneeskunde en het Museum Dierick. Een hele mond vol dus.
En sinds oktober 2020 werd de collectie van al deze afzonderlijke musea in het GUM ondergebracht.
Wij moesten er natuurlijk ook eens naartoe 😉 en trokken dus als nieuwsgierige aagjes naar de Faculteit Wetenschappen aan het Citadelpark.
Meten is weten
Zodra we op de derde verdieping uit de lift stapten, werden we verwelkomd met een persoonlijke uitleg over hoe het museum opgevat werd. Zo wisten we snel dat de collectie van de acht oude musea door elkaar gegooid was en dat we volgens zeven thema’s meer inzicht zouden krijgen in hoe de wetenschappen, en dus de wetenschapper, werkt. De verschillende thema’s zijn ‘Chaos’, ‘Twijfel’, ‘Meten’, ‘Model’, ‘Verbeelding’, ‘Kennis’ en ‘Netwerk’. Ze lijken een logische volgorde te hebben maar toch mochten we kiezen waar we begonnen. Lekker door elkaar als we dat zouden willen. Best wel makkelijk in tijden van corona.
We werden trouwens niet alleen verwelkomd door een heel enthousiaste museummedewerker maar ook met een prachtig zicht op de plantentuin én op de graffiti van ROA. Niet slecht, hé.
Verwondering
Eén grote Wonderkamer, zo kunnen we het GUM misschien nog het beste omschrijven. We vergaapten ons dan ook aan de prachtige opgezette vogels en ‘speciallekes’ op sterk water, skeletten van grote of kleine dieren, beelden van krijgers, of een collectie paardengebitten, de indrukwekkende meetinstrumenten, de verrassende proefopstellingen, interessante uitvindingen en modellen. Veel te veel op op te noemen. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele geluidsfragmenten die beluisterd konden worden of de videofragmenten waarin gerenommeerde wetenschappers over hun uitvinding of onderzoek vertellen.
Denken als een wetenschapper
Het lijkt dus een hele boterham en dat is het ook wel maar het voelt helemaal niet zo. Het voelt veeleer als een reis door het hoofd van de wetenschapper: van het waarnemen van een enorme chaos tot het zoeken naar structuur in die chaos, om dan via het toetsen van bestaande theorieën en het proefondervindelijk maken van nieuwe theorieën tot nieuwe kennis te komen en die opgedane kennis daarna te verspreiden.
We vielen van de ene verbazing in de andere. De ondertitel van het GUM is dan ook terecht ‘Forum voor wetenschap, twijfel en kunst‘.
Wat vonden we er van?
We kwamen terecht in een heel gezellig opgebouwd museum (zachte tapijten, warme verlichting, …. we like ) waar we overdonderd werden door alle takken van de wetenschappen. Wat we gezien hadden, moest dus even bezinken. Want is het niet zo dat alles wat we rond om ons zien wel een onderdeel van de wetenschappen is? Dit alles valt niet makkelijk in hokjes, kastjes of lades te stoppen. Logisch dan ook dat we zelf wat orde in de chaos dienden te scheppen.
Het Gum is alvast een heel mooie springplank naar die tak of takken van de wetenschappen waar je je zelf verder wil in verdiepen. Uiteraard helpt de museumshop je hierbij (lees: je gaat er niet buiten zonder een nieuw boek onder je arm ;-)).
Oh ja, tot eind juni kan je op de bovenste verdieping van het museum dieper ingaan op Van Eyck. En dat is letterlijk nemen. Samen met de wetenschapper kijk je hoe de werken van Van Eyck eigenlijk best vol wiskundige structuren zitten. Verrassend, zoveel is zeker.