De Rodenbachbrouwerij in Roeselare – leuk idee voor een heuse familie-uitstap!
Wie Roeselare zegt, zegt Rodenbach. En wie Rodenbach zegt, denkt er uiteraard onmiddellijk het dieprode gelijknamige bier bij. Nu de tieners stilaan de leeftijd bereiken dat ze wel al eens mogen sippen aan een biertje, leek het ons een leuk idee om eens een brouwerij te bezoeken. Weten ze onmiddellijk ook hoe het gerstenat gemaakt wordt 😉.
Aan de poorten van de brouwerij
Plaats van afspraak was de poort van de brouwerij. Als je zou twijfelen dan zoek je gewoon het beeldhouwwerk van Albrecht Rodenbach waar hij achter zijn bureau je zit op te wachten. Als je dat beeld ziet, dan ben je op de juiste plaats. .
Vervolgens nam de gids ons meteen enthousiast op sleeptouw. Hoe kan je een bezoek aan een brouwerij het best aanvatten? Juist! Door een glaasje Rodenbach te proeven. Geen nood, proeven kan, maar moet niet. Er is ook een niet alcoholisch alternatief.
Beschermd industrieel erfgoed
Samen met het glaasje Rodenbach kregen we de boeiende 200 jaar oude geschiedenis van de brouwerij en de familie Rodenbach te horen. De geschiedenis begint met drie broers en één zus die aan de wieg van het brouwerijverhaal stonden, en waarvan er twee bovendien zelfs een bijzondere rol speelden bij het ontstaan van ons Belgenland. Er is ook die vader die de droom van zijn overleden zoon kost wat kost wil verderzetten. Tenslotte is er de periode waarin de brouwerij onder de vleugels van brouwerij Palm komt, en ook overgenomen wordt door Swinkels family Brewers.
Na het glaasje en de scheut geschiedenis was het tijd om de brouwerijsite écht te verkennen. Het leuke aan zo een oude site die als industrieel erfgoed beschermd is, is dat heel wat van de oude gebouwen er nog effectief staan. De brouwerij mag dan wel gemoderniseerd zijn, de oude gebouwen werden ofwel museum, de locatie van een leuke zomerbar of een originele locatie voor feesten. Misschien zullen sommige gebouwen in de nabije toekomst wel een heel nieuwe leuke bestemming krijgen 😉 !
Tijdens de gidstoer gingen er dus deuren open die anders slotvast zijn. #altijdleuk Zo zagen we de oude mouttoren en genoten we van een uitzicht over de site vanuit de oude stookruimtes.
Maar het summum was natuurlijk de wandeling door de foederzalen. Een foeder dat is zo een gigantisch eikenhouten vat met – typisch voor Rodenbach – rode metalen spanbanden waarin de Rodenbach wel twee jaar ligt in te rijpen. In Roeselare zijn er niet minder dan 294 van deze grote vaten. Van oud over nieuw tot vernieuwd. Imposant is het in zicht van de ene na de andere foeder in elk geval wel! En ondertussen kregen we nog het ene na het ander leuke weetje over de brouwerij en het brouwproces (maar die verklappen we natuurlijk niet 😉)
Na het best wel indrukwekkend bezoek aan deze historische site, was er nog de mogelijkheid om twee andere biertjes te proeven. Dit keer werd een Rodenbach FruitAge en een Grand Cru geserveerd. Het proeven gebeurde nog in de oude kiemzaal maar er werd ons ingefluisterd dat dit in de toekomst in het nieuwe bezoekerscentrum zal gebeuren. Er zitten dus leuke vernieuwingen in de pipeline!
En Albrecht Rodenbach dan?
Dan heb je inderdaad nog de Albrecht Rodenbach nog. Er moet toch een reden zijn waarom hij aan de toegangspoort zit te pronken? Inderdaad, de dichter uit wiens pen teksten als ‘Blauwvoet’ vloeiden, is inderdaad een telg uit deze familie.
Uitsmijter
Onder het motto ‘”safe the best for last”, nog een leuke uitsmijter om af te ronden.
Als je bij het vertrek uit de brouwerij recht voor je kijkt, zie je een enorme grote villa (lees: klein kasteeltje). Deze villa behoorde vroeger tot de familie Rodenbach. De villa is nu niet langer in het bezit van de familie maar de bron die in de tuin ligt wel. En die is van onschatbare waarde. Het is met dat bronwater dat het bier gebrouwen wordt.
Als die villa je bekend voorkomt, is het waarschijnlijk omdat je destijds de Vlaamse topreeks ‘In Vlaamse Velden’ hebt gezien. Dit kasteeltje was namelijk dé centrale villa uit de reeks.
Wat vonden de tieners van een brouwerijbezoek?
De combinatie tussen het industrieel erfgoed, het openen van deuren die anders gesloten blijven, , de afwisseling van omgeving, het leuke uitzicht en het verhaal van de enthousiaste gids doorspekt met leuke weetje en wat humor, zorgt ervoor dat dit brouwerijbezoek ook voor tieners heel leuk is.
Een bezoek aan de Rodenbachbrouwerij in Roeselare is niet alleen een geweldige ervaring voor bierliefhebbers, maar ook tieners hebben er een fijne namiddag. Quality time ten top.
We maakten deze uitstap als Riebedebie-reporter.
Ga dus zeker ook eens op de website Riebedebie.be kijken voor andere superleuke uitstappen in Vlaanderen en Brussel.