Gdansk (aka Danzig) | dit moet je zeker doen (Polen)

Gdansk (aka Danzig) | deze Poolse stad moet je echt bezoeken

De Poolse havenstad Gdansk is een oude stad aan de kust van de Oostzee met een bijzonder fascinerend parcours. Er is een bonte mix van geschiedenis, oorlogsverleden, communisme en er is Solidarnosc. Dit alles samen met de obligate gezellige straatjes en knappe architectuur, maakt van Gdansk een must-visit!.

Gdansk begon als een belangrijke middeleeuwse havenstad maar kwam daarna terecht in een ware rollercoaster. Het Poolse Gdansk werd het Duitse Danzig om nadien terug Pools te worden, of om dan weer een deeltje van Pruisen te zijn of zelfs een vrijstaat te worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de haven van Gdansk letterlijk de plek waar Duitsland Polen binnenviel. Ook na de oorlog werd het er niet rustiger. De communisten zwaaiden er immers de plak. Tenslotte was Gdansk nog het epicentrum van de Solidarnosc-storm. What a ride!

Nu is de rust wel wat teruggekeerd. Vandaag de dag staat Gdansk bekend om zijn prachtige oude binnenstad, zijn historische scheepswerven en maritieme erfgoed. Deze stad blijft een levendige herinnering aan haar bewogen geschiedenis en de vastberadenheid van haar inwoners.


Wat kan je nu doen in Gdansk? Wij zochten het voor je uit.1. slenteren in de oude stad

Gdańsk staat bekend om zijn sfeervolle oude stad: een doolhof van geplaveide straten, kleurrijke gevels en historische gebouwen. Op je slentertocht doorheen de (relatief kleine) oude stad kan je bijvoorbeeld op zoek gaan naar de iconische Gdańsk Crane (Żuraw), een middeleeuwse havenkraan die ooit een cruciale rol speelde in de maritieme handel. Je kan ook op zoek gaan naar de thermometer van Fahrenheit of gewoon de leuke beschilderde gevels bewonderen.2. Europejskie Centrum Solidarności

Gdańsk is de geboorteplaats van de Solidarnosc-beweging. Het indrukwekkende Solidariteit Museum vertelt het verhaal van de beweging die het communisme uiteindelijk buitenbonjourde. Het is dus het verhaal over de strijd voor vrijheid en democratie. Het museum bevindt zich trouwens exact op de plek in de haven waar Lech Wałęsa al snel uitgroeide tot leider van de revolutie. Zoals alle musea die we in Polen bezochten, is de enscenering in dit museum absolute top. De audiogids kan je trouwens in het Engels krijgen. No worries dus.

Voor het geld moet je het trouwens niet laten. Wij betaalden 18 EUR voor ons vijf; het was echt elke euro meer dan waard.

Wil je meer weten? Kijk dan eens op de site van het Europejskie Centrum Solidarności .


3. Muzeum II Wojny Światowei W Gdansku | Museum of the Second World War

Gdańsk speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, en het Museum van de Tweede Wereldoorlog is een must-visit voor geschiedenisliefhebbers. Dit moderne museum neemt je mee op een indrukwekkende reis door de gebeurtenissen van de oorlog, met interactieve tentoonstellingen, persoonlijke verhalen en historische artefacten. Het biedt een diepgaand inzicht in de impact van de oorlog op Gdańsk en de wereld.

We betaalden voor een ticket voor ons 5 samen een (voor dergelijk museum) schamele 17 EUR en nog eens een 12 EUR voor de audioguide (die je dus apart moet aankopen/reserveren). Om dit museum binnen te kunnen, moet je wel wat geduld hebben: een rij buiten, een tweede (kleinere) wachtrij voor de audiogids en een volgende rij om effectief binnen te kunnen) maar geduld is duidelijk een mooie deugd. We werden opnieuw beloond met een schitterend afgewerkt museum.4. Westerplatte

Voor geschiedenisliefhebbers is een bezoek aan Westerplatte een absolute must. Dit schiereiland was de locatie van de eerste slag in de Tweede Wereldoorlog toen Duitse troepen het Poolse garnizoen aanvielen. Vandaag de dag kun je de gedenkplaats bezoeken met gedenktekens en overblijfselen van de oorlog.Gdansk – doen of niet doen met tieners?

Wat een vraag… het is moeilijk om in een stad met een dergelijke geschiedenis geen boeiende 48 uur volgestouwd te krijgen. Dus, niet twijfelen, gewoon gaan!

Ben je benieuwd naar onze andere steden die we tijdens onze roadtrip in Polen aandeden? Kijk dan zeker naar onze andere blogs over Polen.

Geef een reactie

%d